Κομψή και εκλεπτυσμένη, η αρχόντισσα του Βορρά είναι μια σύγχρονη πόλη, γεμάτη νιάτα και ζωντάνια, που ανοίγει διάπλατα την «υδάτινη» αγκαλιά της για να χαρίσει πολύτιμες εμπειρίες ιστορίας, πολιτισμού, διασκέδασης και χαλάρωσης, –αλλά και των σύγχρονων τάσεων της μόδας. Ταυτόχρονα, φέροντας 23 αιώνες ιστορίας, είναι έτοιμη να αφηγηθεί τη συναρπαστική διαδρομή της στον χρόνο, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στα μνημεία, στην αρχιτεκτονική και στις γεύσεις της. Και τα προσφέρει όλα αυτά, ακόμα και αν επιλέξετε να την επισκεφτείτε για λίγες μόνο ώρες.

Ads

Αναμφισβήτητα, η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανικό προορισμό αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια «απόδραση» για ένα σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο. Περπάτημα στο κέντρο για ψώνια, βόλτα στην παραλία και στα Κάστρα και φαγητό στα φημισμένα μεζεδοπωλεία της στην αγορά ή στην Παλιά Παραλία, επίσκεψη στα μουσεία της είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις μας για να γνωρίσετε από κοντά τη Θεσσαλονίκη μέσα σε λίγες ώρες.
 
image

Βόλτες για όλες τις ώρες

Η αγαπημένη διαδρομή των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης, είναι η παραθαλάσσια διαδρομή στην προκυμαία του Θερμαϊκού κόλπου. Κάποτε η διαδρομή ήταν 1,5 χλμ. από το λιμάνι έως τον Λευκό Πύργο (ή Πύργο του Λέοντος, όπως τον ονόμαζαν οι Οθωμανοί) και εκτεινόταν κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας. Σήμερα, η διαδρομή φτάνει τα 4 χλμ., καθώς συνεχίζεται στη Νέα παραλία (μετά το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς) και μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Η διαχρονική βόλτα στην παραλία νωρίς το πρωί ή το σούρουπο γίνεται ακόμη πιο απολαυστική μετά τα έργα αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου με τα θεματικά πάρκα στη Νέα Παραλία, τα σιντριβάνια και τα γλυπτά, όπως είναι οι περίφημες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου.

Ads

Μοναδικός και ο περίπατος στα «Κάστρα», τα παλιά οχυρωματικά τείχη της πόλης, που διατηρούνται ανέπαφα σε όλη τους την περίμετρο και από τα οποία η θέα της πόλης είναι μοναδική και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική. Στην Παλιά (Άνω) Πόλη, εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια των κατοίκων της, ο επισκέπτης θα βρει ακόμα το μοναδικό σωζόμενο Βυζαντινό Λουτρό, καθώς και εξαιρετικά στέκια για καφέ ή φαγητό, που έχουν κρατήσει την αισθητική μιας άλλης εποχής.

Στάση για αγορές

Η Θεσσαλονίκη, όμως, φημίζεται και για την αγορά της. Οι κεντρικοί δρόμοι για ψώνια είναι η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως με όλες τις κάθετες οδούς που τις διασταυρώνουν. Πολύ όμορφη είναι, επίσης, η βόλτα στην περιοχή της πλατείας και της οδού Αριστοτέλους, που συνδυάζει εμπορικά καταστήματα, υπαίθριους πάγκους μικροπωλητών, μνημεία, καφέ και ουζερί. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο άξονας της πλατείας Αριστοτέλους, με τον μνημειακό του χαρακτήρα, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Έρνεστ Εμπράρ μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη του 1917 και στολίστηκε εκατέρωθεν με υπέροχα κτήρια.

«Αγορά», όμως, δεν σημαίνει μόνο ρούχα και αξεσουάρ. Η βόλτα στις στοές Μοδιάνο και Καπάνι (σκεπαστές αγορές) αποτελεί ρομαντική ευκαιρία για να βιώσει κανείς τη Θεσσαλονίκη των περασμένων δεκαετιών. Εδώ θα έλεγε κανείς ότι ο χρόνος σταμάτησε και η παράδοση συνεχίζει να είναι βίωμα των σύγχρονων εμπόρων και των πελατών. Θεωρούνται οι κεντρικότερες αγορές της πόλης, καθώς συνδυάζουν την αφθονία, τις καλές τιμές και την ποικιλία. Η ομορφιά της περιπλάνησης συμπληρώνεται και από τα συμπαθητικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, που φιλοξενούνται σε αυτές τις στοές.
 
image

Φαγητό και διασκέδαση!

Η γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία της είναι ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σταθερή αξία παραμένουν τα παλιά Λαδάδικα, στη δυτική πύλη της πόλης, όπου κάποτε (περίπου πριν από 40 και πλέον χρόνια) ήταν το κέντρο του χονδρεμπορίου. Όλα αυτά τα μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά στα πλινθόκτιστα σοκάκια της περιοχής διαμορφώθηκαν σε bar και καλαίσθητες ταβέρνες –με ή χωρίς ζωντανή μουσική– όλα με εξαίρετους μεζέδες.

Τα καινούρια γαστριμαργικά στέκια της πόλης δημιουργούνται τελευταία πέριξ της πλατείας Χρηματιστηρίου, στα κάθετα και παράλληλα στενά της οδού Ιασωνίδου αλλά και της οδού Ερμού. Εδώ θα γευτείτε τους πεντανόστιμους μεζέδες της Θεσσαλονίκης και θα απολαύσετε το ποτό σας σε σύγχρονα bar μέχρι αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες.
 
image

Πολιτισμός και Τέχνες

Πέρα όμως από τις γεύσεις, τις αγορές και τη διασκέδαση, η Θεσσαλονίκη θα σας προσφέρει έναν αλησμόνητο ποιοτικά και ψυχαγωγικά πολιτιστικό περίπατο. Είναι η πόλη με τους περισσότερους (αναλογικά με τον πληθυσμό της) μουσειακούς χώρους, καθώς διαθέτει 35 μουσεία και 12 γκαλερί, ενώ έχει αναπτύξει και στενή σχέση με την σύγχρονη Τέχνη ήδη από το 1979, όταν ο διάσημος Έλληνας συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας δώρισε τη συλλογή του με έργα Andy Warhol, Max Ernst, Max Beckmann, Fluxus κ.ά. για τη δημιουργία του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Μην παραλείψετε, ακόμα, να…

…επισκεφθείτε το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το υπερσύγχρονο Μουσείο του Λευκού Πύργου, το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και το ανάκτορο του Γαλερίου, το θαυμάσιο Λαογραφικό Μουσείο, την Αγία Σοφία και τον Άγιο Δημήτριο –τις δύο «εμβληματικότερες» από τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της πόλης–, το επιβλητικό μουσουλμανικό τέμενος Αλατζά Ιμαρέτ, το γοητευτικό Γενί Τζαμί, την ευρύχωρη πλατεία Ελευθερίας με το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης και τη «διάσημη» αψίδα του Γαλερίου στην Εγνατία οδό (γνωστή ως Καμάρα).

Tip για να κρατήσετε την ανάμνηση: Βγάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία.

Αν χρειάζεστε πληροφορίες για τις μετακινήσεις σας στην Θεσσαλονίκη, θα βρείτε εδώ.
Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης.