Όλοι θυμούνται τις εικόνες από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σαν σήμερα – 9 Νοεμβρίου του 1989. Ποιός θυμάται όμως την οικοδόμηση του; Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι φωτογράφοι του περιοδικού LIFE αποθανάτισαν την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου και την επίδρασή του στους κατοίκους που ζούσαν πια σε μια πόλη που μόλις είχε διχοτομηθεί.

Ads

Οι Σοβιετικοί και οι Ανατολικογερμανοί έχτισαν το Τείχος εν μέρει για να σταματήσουν τη φυγή πολιτών από το Ανατολικό Μπλοκ που χρησιμοποιούσαν συχνά το Βερολίνο ως το σημείο από όπου προσπαθούσαν να διαφύγουν προς τη Δύση. Μέχρι να χτιστεί το Τείχος, εκτιμάται ότι περίπου 20% του πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας είχε τραπεί σε φυγή.

Στο τεύχος του της 8ης Σεπτεμβρίου1961 το περιοδικό LIFE έγραφε ότι το νεόδμητο τείχος «ύψους άνω των 20 μέτρων και φέροντας σκληρά θραύσματα γυαλιού, αποτελεί τώρα ένα σχεδόν μόνιμο εμπόδιο μεταξύ των άτυχων ανθρώπων και στις δύο πλευρές (του διχοτομημένου Βερολίνου)… Η κομμουνιστική απανθρωπιά σπάνια έχει δείξει χειρότερο και πιο σκληρό πρόσωπο από την περίπτωση του Τείχους του Βερολίνου – και η αγωνία και η ταπείνωση αυξάνεται στους κατοίκους, νέους και γέρους, Ανατολικούς και Δυτικούς».

Με την τοποθέτηση αυτού του αποκρουστικού προπυργίου, το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, τη Δυτική και την Ανατολική, έγινε πιο έντονο, πιο τρομακτικό και (φαινομενικά) πιο δυσεπίλυτο.

Ads

image
Ένα χέρι πάνω από την καλυμμένη με σπασμένα γυαλιά κορυφή του τείχους. Αύγουστος 1961. 

image
Ένας άντρας από τη Δυτική Γερμανία σηκώνει ψηλά τον γιο του για να του δείξει τη θέα από την άλλη πλευρά του τείχους. 1961.

image
Μία γυναίκα που είχε δραπετεύσει επιτυχώς στο Δυτικό Βερολίνο, μιλάει στη μητέρα της που βρίσκεται ακόμη στο Ανατολικό Βερολίνο, Αύγουστος 1961.

image
Αμερικανικές δυνάμεις απέναντι από Ανατολικογερμανικές, 1961.

image
Ομάδα κατοίκων του Δυτικού Βερολίνου παρακολουθούν ενώ ένας Ανατολικογερμανός αστυνομικός κάνει περιπολίες στο τείχος τον Αύγουστο του 1961.

image
Ένας Ανατολικογερμανός οικοδόμος χτίζει ένα νέο τμήμα του τείχους. Αύγουστος 1961.

image
Διαμαρτυρία κατοίκων του Δυτικού Βερολίνου εναντίον της κατασκευής του Τείχους του Βερολίνου. Αύγουστος 1961.

image
Ένας 17χρονος ορφανός Ανατολικογερμανός γλιστρά επιτυχώς ανάμεσα στα συρματοπλέγματα πάνω από το τείχος. Οκτώβριος 1961.

image
Ένα κορίτσι κοιτάζει το τείχος μέσα από το παγωμένο παράθυρο που αντανακλά τα συρματοπλέγματα. Δεκέμβριος 1962

image
Σκιές Δυτικών Γερμανών πάνω στο τείχος. Χαιρετούν τους συγγενείς τους στην ανατολική πλευρά του τείχους. Δεκέμβριος 1962.