Μέσα από τα μάτια ενός γάτου «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, σε μία εκπληκτική ταινία animation.

Ads

Ένας ηλικιωμένος γάτος κάθεται στην είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη.

Περιμένει μία επίσης ηλικιωμένη γυναίκα η οποία θα του φέρει φαγητό, αλλά θα αφήσει κι ένα τριαντάφυλλο εκεί που ο γάτος την περιμένει. Δεν είναι το πρώτο. Έχει αφήσει άλλα 12.409 κόκκινα τριαντάφυλλα πριν από αυτό, στο ίδιο σημείο. Ύστερα φεύγει, όπως πάντα μόνη.

Ο γάτος κάνει μια βόλτα στη Στουρνάρη θέλοντας να διαπιστώσει αν ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε. Αν και ο πολυσύχναστος δρόμος μοιάζει ίδιος, βλέπει τους περαστικούς να περπατάνε με τον ίδιο βάρβαρο τρόπο, τα τρόλεϊ να έχουν περισσότερες διαφημίσεις, τις βιτρίνες να σπάνε πιο συχνά από τους μικρούς επαναστάτες που πίστευαν ότι τα σπασμένα γυαλιά θα άλλαζαν τον κόσμο κι όμως δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα.

Ο τετράποδος πρωταγωνιστής μας θυμάται όμως ότι πριν από κάποια χρόνια κάποιοι τα κατάφεραν, αλλάζοντας λίγο τον κόσμο. Οι μεγάλοι αγώνες από τον Μάη του ’68, την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και την Τιενανμέν περνάνε σαν εικόνες από τα μάτια του. Και τότε ο στρατιώτης αλλά και ο φοίνικας, το σύμβολο της χούντας, παίρνουν φωτιά.

Ads

Ο γερο-γάτος δεν ξέχασε παρόλο που πέρασαν πολλά χρόνια από εκείνη τη νύχτα. Ήταν 17 Νοεμβρίου του 1973. Ήταν ένας αγώνας με άνισα μέσα. Συγκρούονταν οι ιδέες με τα όπλα της εξουσίας, το φόβο, τη σιωπή και τη βία. Και τότε το τανκ έριξε την πύλη, χύνοντας αίμα αθώων.

Και αν και κάποιοι έφυγαν πολύ νωρίς, μείναν πίσω κάποιοι γάτοι – γερασμένοι πια να τους θυμούνται και να μαζεύουν κάθε μέρα κι ένα τριαντάφυλλο… ένα για κάθε μέρα μνήμης.

Το κινούμενο σχέδιο, που απευθύνεται εξίσου σε παιδιά κι ενήλικες, προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ET1 στην επέτειο της εξέγερσης του 2010, εξ’ ου και ο τίτλος της, καθώς από το 1973 μέχρι το 2010 είχαν μεσολαβήσει 12.410 ημέρες.

Πληροφορίες

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Ιορδάνης Ανανιάδης
Σενάριο:Ιορδάνης Ανανιάδης
Μουσική:Θόδωρος Βαμβουρέλης
Παραγωγή:ΕΡΤ Α.Ε.,Cels Unlimited,Ιορδάνης Ανανιάδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου