Το συντριβάνι των παιδιών που χορεύουν, μια εμβληματική εικόνα που έγινε το σύμβολο της καταστροφικής μάχης του Στάλινγκραντ, επέστρεψε στη θέση της, στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ. Η αποκατάστασή του συμπίπτει με τα 71 χρόνια από την έναρξη της πιο μακράς και αιματηρής στρατιωτικής επίθεσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Το συντριβάνι που κατασκευάστηκε το 1939 ήταν ένα από τα σύμβολα της πόλης του Στάλινγκραντ.

Το άγαλμα έξι παιδιών που χορεύουν γύρω από έναν κροκόδειλο, έγινε διάσημο παγκοσμίως μετά από σειρά φωτογραφιών που τράβηξε ένας σοβιετικός φωτογράφος μετά τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του γερμανικού στρατού.

Τα ασπρόμαυρα στιγμιότυπα έδειχνα παιδιά να παίζουν ανέμελα με φόντο μια κατεστραμμένη πόλη και ερείπια.

Ads

image

Μάρτυρες θυμούνται πολλές βόμβες να «χτυπούν» την πόλη, με το σκηνικό να μοιάζει σε μια τεράστια φωτιά που κατακαίει γειτονιές, δρόμους, πλοία φτάνοντας μέχρι και τον ποταμό Βόλγα.

Από αυτόν τον εφιάλτη, το συντριβάνι επέζησε έχοντας μόνο εν μέρει καταστραφεί από τα θραύσματα.

Από τότε το συντριβάνι έγινε το σύμβολο μιας ερειπωμένης αλλά παράλληλα αήττητης πόλης.

Αναστηλώθηκε μετά τον πόλεμο, όμως στη συνέχεια αφαιρέθηκε στη δεκαετία του 1950 καθώς οι πόλη ξαναχτιζόταν και αναπτυσσόταν.

Στις 23 Αυγούστου ήταν η 71η επέτειος από την έναρξη των βομβαρδισμών, τα θύματα των οποίων τιμήθηκαν μέσω της επαναφοράς του συντριβανιού των παιδιών που χορεύουν.

Στους βομβαρδισμούς της πόλης το 1942 σκοτώθηκαν 40.000 άμαχοι.

Πηγή: RT.com