Οι Σικάγο Καμπς (Chicago Cubs) πανηγύρισαν μέσα στην εβδομάδα το πρώτο τους πρωτάθλημα στο μπέιζμπολ, φτάνοντας σε έναν τελικό για πρώτη φορά από το 1945. Η ικανοποίηση των οπαδών τους είναι διπλή καθώς πέρα από τη δεδομένη χαρά για την κατάκτηση ενός τροπαίου μετά από επτά δεκαετίες (σημ: τον συγκεκριμένο κορυφαίο τίτλο του επαγγελματικού μπέιζμπολ είχαν να τον πάρουν από το 1908) πανηγυρίζουν και για το σπάσιμο μιας “κατάρας” ενός Έλληνα, την περίφημη “κατάρα του τράγου”, όπως έμεινε στην ιστορία.

Ads

Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα οι Σικάγο Κάμπς ήταν μια από τις κορυφαίες ομάδες μπέιζμπολ στην Αμερική έχοντας κατακτήσει πολλούς τίτλους. Όμως όλα άλλαξαν το 1945. Ήταν η τελευταία φορά που η ομάδα του Σικάγο συμμετείχε σε έναν τελικό.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Βασίλης Σιάνης, ένας Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ από τον Παλαιόπυργο Αρκαδίας. Μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες έφτασε στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Το 1934 καταφέρνει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει αγοράζει ένα μικρό εστιατόριο στο Σικάγο, το οποίο ονομάζει Billy Goat Tavern. Μασκότ του καταστήματος ήταν ο Μέρφι, ένας τράγος, τον οποίο ο Σιάνης είχε σώσει μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Το εστιατόριο του Σιάνη μέσα σε λίγο διάστημα, με τη βοήθεια και του Μέρφι, έγινε αντικείμενο συζήτησης και οι πελάτες ολόενα και πλήθαιναν.

Η επιχειρηματική επιτυχία του Σιάνη και οι επώνυμοι πελάτες που σύχναζαν στο εστιατόρειό του, προσδίδουν κύρος στον Έλληνα μετανάστη, ο οποίος γίνεται ευρύτερα γνωστός στην πόλη του Σικάγο. Ο Σιάνης υπήρξε και υποστηρικτής των Σικάγο Κάμπς. Είχε μάλιστα δικό του θεωρείο στην εξέδρα των επισήμων στο Ρίνγκλεϊ Φιλντ, το γήπεδο της τοπικής ομάδας. Μαζί του έπαιρνε και τον Μέρφι τον τράγο, ο οποίος αναδεικνύεται και σε μασκότ του γηπέδου, καθώς οι οπαδοί θεωρούσαν πως ήταν το γούρι της ομάδας. Μάλιστα μετά από αίτημα των οπαδών, είχε καθιερωθεί, ο Σιάνης μαζί με τον Μέρφι, εν μέσω αποθέωσης, να κάνουν το γύρο του γηπέδου πριν από κάθε αγώνα των Καμπς.

Ads

Το 1945 οι Σικάγο Κάμπς φτάνουν για 16η φορά στον τελικό του παναμερικανικού πρωταθλήματος. Απέναντι τους βρίσκουν τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς (Detroit Tigers). Οι δύο ομάδες θα διεκδικούσαν το τρόπαιο μέσα από μια σειρά επτά αγώνων. Οι Κάμπς ξεκίνησαν εντυπωσιακά και προηγήθηκαν με 2-1 σπάζοντας την έδρα των Τάιγκερς. Η σειρά των αγώνων επιστρέφει στο Σικάγο. Όμως ο τέταρτος αγώνας δεν εξελίσσεται καλά για τους Καμπς. Τα νεύρα στην εξέδρα είναι πολλά και οι Τάιγκερς βρίσκονται κοντά στην ισοφάριση. Ο Μέρφι, αδυνατώντας να αντιληφθεί την κατάσταση, αποφασίζει να κάνει την ανάγκη του. Η μυρωδιά απλώνεται στην εξέδρα προκαλώντας την αντίδραση των θεατών. Εκνευρισμένος ο πρόεδρος της ομάδας ζήτησε την αποχώρηση του τράγου, κίνηση που ο Σιάνης θεώρησε προσβλητική. “Να μη φτάσει ποτέ ξανά σε τελικό η ομάδα!” είπε και έφυγε με τον Μέρφι εκνευρισμένος.

Οι Σικάγο Κάμπς έχασαν εκείνο το πρωτάθλημα και έκτοτε δεν κατάφεραν να ξαναφτάσουν ποτέ σε έναν τελικό μέχρι φέτος, που κατέκτησαν και το τρόπαιο. Οι οπαδοί των Καμπς μιλούσαν για την “κατάρα του τράγου”. Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από συγγενείς του Σιάνη να την σπάσουν. Μέχρι πρόσφατα οπαδοί εμφανίζονταν με τράγους στο γήπεδο μήπως και διώξουν το κακό. Όσο για τον Σιάνη δεν πάτησε ποτέ ξανά το πόδι του στο γήπεδο.