Ένας ερασιτέχνης ντετέκτιβ, ο 48χρόνος Ρούσελ Έντουαρντς, υποστηρίζει ότι έχει λύσει το μυστήριο, μιας από τις πιο διαβόητες υποθέσεις στην Αγγλία. Ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

 
Ο Ρούσελ Έντουαρντς πιστεύει ότι ο Άρον Κοσμίνσκι, ένας 23χρονος, τότε, Πολωνός κομμωτής και γιος μεταναστών είναι ο άνθρωπος πίσω από τις αποτρόπαιες δολοφονίες του 1888 στην Αγγλία.
 
Ο Έντουαρντς γοητευμένος από το μυστήριο που έκρυβαν οι φόνοι του Τζακ του Αντεροβγάλτη αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στις έρευνες γύρω από την υπόθεση.
 
Το 2007 έμαθε πως η εσάρπα που φορούσε η Κάθριν Έντοους ένα από τα θύματα του Αντεροβγάλτη τη νύχτα της δολοφονίας της, είχε βγει προς πώληση. Βρισκόταν στην κατοχή της οικογένειας της Έντοους και φυλασσόταν στο Scotland Yard’s Crime Museum. Η εσάρπα είχε αρχικά βρεθεί από τον λοχία Άμος Σίμσον, ο οποίος είχε υπηρεσία τη νύχτα της δολοφονίας και την πήρε για να την δώσει στην σύζυγό του. Αλλά λόγω του αίματος, που είχε πάνω, εκείνη δεν την φόρεσε ποτέ. Την φύλαξε και η εσάρπα δινόταν ως οικογενειακό κειμήλιο από γενιά σε γενιά.
 
Ο Έντουαρντς δεν δίστασε να την αγοράσει και να ξεκινήσει την έρευνα μαζί με τον φίλο του, ειδικό στη μοριακή βιολογία και πρώην συνεργάτη της Interpol, Γιάρι Λαχελάινεν. Οι δύο τους χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές τεχνικές για να βρουν το DNA του δολοφόνου, που βρισκόταν πάνω στην εσάρπα.
 
«Ενδεχομένως τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει πάνω της η εσάρπα να έλυναν την πιο άλυτη δολοφονία στην ιστορία του αγγλικού εγκλήματος. Ζήτησα τη βοήθεια του Γιάρι και ξεκινήσαμε μαζί ένα ταξίδι 3,5 χρόνων. Όταν ανακαλύψαμε την αλήθεια ήταν το πιο εκπληκτικό συναίσθημα που έχω νιώσει σε όλη τη ζωή μου» αναφέρει ο Έντουαρντς.
 
Τα τεστ DNA ξεκίνησαν το 2011. Οι πρώτες δοκιμές ήταν άκαρπες, ωστόσο πρόσφατα Λαχελάινεν εντόπισε πολύ μικρά ίχνη σπέρματος στην εσάρπα, χρησιμοποιώντας την τεχνική των UV φωτογραφικών απεικονίσεων αλλά και ίχνη αίματος που ανήκαν στην Έντοους. Η ταυτοποίηση έγινε με τη συνεργασία μιας μακρινής απογόνου του θύματος που έδωσε γενετικό υλικό. Το ίδιο συνέβη και με το DNA του θύτη. Με τους δυο ερευνητές συνεργάστηκε μια μακρινή απόγονος της κόρης του Κοσμίνσκι, ωστόσο τα στοιχεία της δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
 
Άλλοι ερευνητές της υπόθεσης του Τζακ του Αντεροβγάλτη έχουν πάντως αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς του Έντουαρντς. Ο Ρίτσαρντ Κομπ δήλωσε στους Times, ότι η εσάρπα μπορεί να έχει περάσει από τα χέρια πολλών ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια, επομένων το δείγμα DNA, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.
 
Ωστόσο, ο Έντουαρντς δηλώνει ότι «η ανακάλυψη που έρχεται μετά από 126 χρόνια αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο Κοσμίνσκι, ένας από τους 6 ύποπτους, ήταν ο δολοφόνος». Το βιβλίο του Έντουαρντς με θέμα ο «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» δημοσιεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 9 Σεπτεμβρίου.
 
Ο Κοσμίνσκι πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε φρενοκομεία και πέθανε από γάγγραινα στο πόδι το 1899.