Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης Chapecoense, διασώθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους της LaMia Bolivia στην Βολιβία. Πήγαιναν για αγώνα με την Atletico National για τους τελικούς του Copa Sudamerica. Τα δυστυχήματα με αθλητικές ομάδες που έχουν καταγραφεί δεν είναι λίγα, με αποκορύφωμα την πτώση αεροπλάνου της πολεμικής αεροπορίας της Ουρουγουάης στις 13 Οκτωβρίου 1972 όπου επέβαινε η ομάδα ράγκμπι του Μοντεβιδέο στις Άνδεις. Οι επιζώντες επέζησαν για περίπου 70 ημέρες στις χιονισμένες κορφές καταφεύγοντας ακόμη και σε ανθρωποφαγία…

Ads

Όμως, πόσα ακόμη αεροπορικά δυστυχήματα που εμπλέκουν ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν γίνει στο παρελθόν; 

4 Μαΐου 1949

Το αεροσκάφος της Avio Linee Italiane που μεταφέρει την Torino A.C. πέφτει σε ιταλικό έδαφος. Νεκροί είναι οι 31 επιβαίνοντες εκ των οποίων οι 23 ήταν μέλη της ομάδας. 

Ads

image

6 Φεβρουαρίου 1958

Έντεκα παίκτες της Manchester United σκοτώνονται κατά την πτώση αεροσκάφους της British European Airways στο Μόναχο. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

image

16 Ιουλίου 1960

Το αεροσκάφος της Zone Redningskorpset μεταφέρει 8 παίκτες που πηγαίνουν να κάνουν δοκιμαστικό για την Ολυμπιακή Ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας. Το αεροπλάνο πέφτει έξω από την Κοπεγχάγη και όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώνονται.  

3 Απριλίου 1961 

Αεροπλάνο της Lan Chile πέφτει στην Χιλή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και 8 παίκτες της CD Green Cross. 

26 Σεπτεμβρίου 1969 

Η ομάδα The Strongest επιβιβάζεται σε αεροσκάφος της Lloyd Aereo Boliviano. Το αεροσκάφος πέφτει σε έδαφος της Βολιβίας. Οι νεκροί φτάνουν τους 78 εκ των οποίων 19 είναι μέλη της ομάδας. 

11 Αυγούστου 1979

Στον εναέριο χώρο της σοβιετικής τότε Ουκρανίας συγκρούονται στον αέρα δυο αεροσκάφη. Ένα εξ αυτών της Aeroflot που μεταφέρει τα μέλη της FC Pakhtakor Tashkent. Ανάμεσα στους 178 νεκρούς είναι όλα τα μέλη της ομάδας. 

8 Δεκεμβρίου 1987

Στο Περού συντρίβεται αεροσκάφος του περουβιανού ναυτικού που μεταφέρει τα μέλη της ομάδας Alianza Lima. Οι νεκροί είναι 43. Κανένας από την ομάδα δεν επέζησε. 

7 Ιουνίου 1989

Η πτήση της Surinam Airways πέφτει στο Σουρινάμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 176 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 16 μέλη της Colourful 11.

27 Απριλίου 1993

Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της Γκαμπόν, χάνεται το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ζάμπια. Στους 30 νεκρούς συγκαταλέγεται όλη η εθνική ομάδα της Ζάμπια.