Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιήθηκαν ένα σωρό ειδικές και συναρπαστικές αποστολές από κομάντο. Πάντα δύσκολες και απαιτητικές, αλλά όχι με αίσιο τέλος. Αλλά ακόμη και ανάμεσα σε αυτές μπορούν να ξεχωρίσουν επτά από τις πιο «τρελές»! 

Ads

Σύμφωνα με το Business Insider αυτές είναι: 

1. Επίθεση με κανό σε Γερμανικά πλοία 

Ο Ταγματάρχης Χέρμπερτ “Μπόντι” Χάσλερ (κάτω αριστερά) και ο λοχαγός Μπιλ Σπάρκς (κάτω δεξιά), του Βασιλικού Ναυτικού, μαζί με άλλους 10 άντρες πραγματοποίησαν την επιχείρηση Φράνκτον με σκοπό να σακατέψουν τα πλοία των Γερμανών που είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Μπορντώ. Από τους 10 μόνο αυτοί οι δυο επέστρεψαν ζωντανοί. 

Ads

Οι αθεόφοβοι 10 ήρωες βγήκαν από ένα υποβρύχιο και με κανό προσέγγισαν μέσω του ποταμού Τζιρόντ τα γερμανικά πλοία για να τοποθετήσουν νάρκες. Η αποστολή εξ αρχής βρήκε εμπόδια. Τα κανό χάθηκαν στις δίνες του ποταμού. Μόνο δυο από τα πέντε έφτασαν στις προβλήτες του Μπορντώ. Οι τέσσερις άντρες τοποθέτησαν τις νάρκες σε κάποια πλοία. Οι ζημιές δεν ήταν μεγάλες αλλά ήταν αρκετές για να ενισχύσουν το ηθικό των Βρετανών και ώθησαν τους Γερμανούς να δαπανήσουν περισσότερες προμήθειες και χρόνο στην άμυνα. 

image

2. Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ρόμελ 

Η Επιχείρηση Φλίπερ είχε τη φιλοδοξία να διαλύσει το κεντρικό στρατηγείο και τα γραφεία κατασκοπείας στην Ιταλία, όπως και να σκοτώσει τον Έρβιν Ρόμελ. Η αποστολή όμως βρήκε ως εμπόδιο τον κακό καιρό και το γεγονός πως εν τέλει η ομάδα κρούσης απαρτίστηκε από λιγότερα άτομα από ό,τι είχε σχεδιαστεί. Παρόλα αυτά, οι βρετανοί κομάντος εισέβαλαν στο κτίριο μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν πως ο Ρόμελ καθυστέρησε στη Ρώμη εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Μόνο δυο κομάντος επέζησαν, αλλά ο ίδιος ο Ρόμελ παραδέχθηκε αργότερα ότι ήταν μια “εξαιρετική επιχείρηση”. Μάλιστα, ο ίδιος κήδεψε τον επικεφαλής της ομάδος, υπολοχαγό Τζέφρι Κέις, αποδίδοντας όλες τις τιμές και απέστειλε στην οικογένειά του φωτογραφίες από την κηδεία. 

3. Η νορβηγική αντίσταση διέλυσε το πυρηνικό απόθεμα των Γερμανών, δυο φορές

Η πρώτη απόπειρα στο υδροεργοστάσιο του Νορσκ, όπου επεξεργάζονταν και αποθηκευόταν ραδιενεργό βαρύ ύδωρ, απέτυχε αλλά οι επιζήσαντες μαζί με ενισχύσεις, παρά την πείνα και την εξουθένωση χτύπησαν ξανά λίγες ημέρες αργότερα. Ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις στέλνοντας στα σκουπίδια την γερμανική πυρηνική έρευνα μηνών.

Λίγους μήνες αργότερα νέα αποθέματα οδηγήθηκαν εκεί από τους Γερμανούς και οι νορβηγοί αντιστασιακοί τα χτύπησαν ξανά. Βύθισαν το πλοίο που τα μετέφερε βάζοντας ένα τέλος στις ελπίδες των ναζί να φτιάξουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ή και μια βόμβα. Ο Νατ Χούκελιντ συμμετείχε και στις δυο αποστολές.  

4. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές παίρνουν το πιο προστατευμένο οχυρό

Σε μια αναπάντεχη επιχείρηση, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πήραν από τους Βέλγους το οχυρό Εμπέν Εμαέλ στις 30 Μαΐου του 1940. Μέχρι τότε θεωρούταν το πιο οχυρωμένο φρούριο στον κόσμο. Χτίστηκε το 1935 και είχε εξοπλιστεί με βαρύ οπλισμό ενώ μέσα βρίσκονταν 800 στρατιώτες. Για να μπορέσει η πολεμική μηχανή του Χίτλερ όμως να περάσει στο Βέλγιο, έπρεπε το οχυρό να εξουδετερωθεί. 

image

Το πέτυχαν μέσα σε ένα πρωι με 85 αλεξιπτωτιστές. Πήδηξαν μέσα στο οχυρό και πολύ γρήγορα κατέλαβαν κομβικά σημεία του, καταστρέφοντας ή κατάσχοντας τα όπλα που ήταν στραμμένα προς τα έξω. Όταν έφτασε ο υπόλοιπος γερμανικός στρατός, οι εναπομείναντες Βέλγοι παραδόθηκαν. 

5. Ο Μουσολίνι διασώζεται από μια βουνοκορφή όπου είχε υποχωρήσει

Ο Μπενίτο Μουσολίνι το Σεπτέμβριο του 1943 είχε υποχωρήσει ενώ τον κυνηγούσαν οι οργισμένοι Ιταλοί και εγκλωβιστεί σε ένα ξενοδοχείο στην ορεινή ιταλική περιοχή Γκραν Σάσο. Στο κρυσφήγετο εκείνο τον εντόπισε ένας Γερμανός πλωτάρχης. Το χειμερινό θέρετρο ήταν προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο ή με αεροπλάνο. Όμως το ύψος του εμπόδιζε ακόμη και την επέμβαση αλεξιπτωτιστών.

image

Έτσι ο Γερμανός λογαχός Ότο Σκορέντζι, χρησιμοποίησε πολύ μικρά αεροπλάνα τα οποία έριξαν στην πλαγιά για να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι στρατιώτες. Μαζί τους είχαν πάρει και έναν Ιταλό στρατηγό ελπίζοντας ότι οι Ιταλοί δεν θα άνοιγαν πυρ. Όπως και έγινε. Ο Σκορέντζι και ο Μουσολίνι έφυγαν με ένα μικρό αεροσκάφος ικανό να πετάξει σε πολύ μεγάλο ύψος. 

6. Βρετανοί κομάντος έκλεψαν ένα γερμανικό ραντάρ 

Το απίθανο σχέδιο της επιχείρησης Μπάϊτινγκ απαιτούσε πέντε ομάδες αλεξιπτωτιστών να πέσουν στην κατεχόμενη Γαλλία, να καταλάβουν έναν γερμανικό σταθμό ραντάρ και να φύγουν με κομβικά κομμάτια της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Οι άντρες έπεσαν υπό πλήρες σκοτάδι, κατέλαβαν γρήγορα το κτίριο, ενώ κατάφεραν να πάρουν μαζί τους και δυο Γερμανούς τεχνικούς με ιδιαίτερη γνώση του εξελιγμένου γερμανικού ραντάρ. 

Κατά την επιχείρηση όμως χάθηκαν αρκετοί άντρες καθώς μια ομάδα έχασε το καθορισμένο σημείο προσγείωσης και καθυστέρησε να εξολοθρεύσει ένα γερμανικό φυλάκιο. Πριν προλάβουν να φτάσουν και να το καταλάβουν, ήδη είχαν χαθεί αρκετοί αλεξιπτωτιστές. 

7. Οι Βρετανοί μετέτρεψαν σε βόμβα ένα ολόκληρο πλοίο

Η βρετανική φρεγάτα HMS Campbeltown μετατράπηκε ηθελημένα σε βόμβα για να ανατινάξουν μια προβλήτα στην κατεχόμενη Γαλλία το 1942. Με την επωνυμία “η μεγαλύτερη επίθεση από όλες”, η αποστολή στο Σεν Ναζέρ, που ήταν το μοναδικό λιμάνι για μεγάλα πλοία των Γερμανών προς των Ατλαντικό, ήταν προσεγγίσιμο χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν οι γερμανικές άμυνες. Όμως το ίδιο λιμάνι, που βρίσκονταν σε ποτάμι, ήταν πολύ καλά φρουρούμενο. 

Οι Βρετανοί έστειλαν μια μικρή αρμάδα πλοίων την οποία οδηγούσε το πλοίο-βόμβα. Από αυτά 16 ήταν μικρές μηχανοκίνητες βάρκες, εκ των οποίων οι 12 διαλύθηκαν πριν φτάσουν στην ακτή. Όμως το HMS Campbeltown έσπασε τις πόρτες του λιμανιού. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν 215 από τους 600 επιτιθέμενους και σκότωσαν άλλους 169. Τα κρυμμένα εκρηκτικά, βέβαια, έκαναν την δουλειά τους!