Όλα ήταν έτοιμα για την ανατίναξη του Μεγάλη Βρετάνια όπου είχε γίνει αρχηγείο του Άγγλου στρατηγού Σκόμπι, όταν ξαφνικά ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Αθήνα φρενάροντας την τελευταία στιγμή το μεγαλεπίβολο σαμποτάζ των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Μανώλης Γλέζος που συμμετείχε στην επιχείρηση μιλάει στον Observer, για το πώς ο Βρετανός ηγέτης παραλίγο να σκοτωθεί από τους αντάρτες, στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Ήταν μια δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση. Οι Γερμανοί αποχωρώντας είχαν παγιδέψει το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος με εκρηκτικά που όμως απενεργοποιήθηκαν. Ο ΕΛΑΣ έπρεπε να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για να καταφέρει το μεγάλο σαμποτάζ που η ιστορία του έδινε την ευκαιρία να κάνει. Οι αντάρτες διέσχισαν με πυρσούς τους υπονόμους του κέντρου της Αθήνας, φορτωμένοι με εκρηκτικά.

«Ηταν περίπου 30 από εμάς που είχαμε μπλεχτεί σε αυτή την ιστορία. Δουλεύαμε στα τούνελ… είχαμε ανθρώπους να προσέχουν το δίκτυο, διότι φοβόμαστε μήπως μας ακούσουν. Προχωρούσαμε έρποντας μέσα στις βρωμιές και τα νερά και τοποθετήσαμε τον δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο», διηγείται ο 92 ευρωβουλευτής πια του ΣΥΡΙΖΑ στους Βρετανούς δημοσιογράφους. «Θα σας πω κάτι που δεν έχω διηγηθεί ποτέ σε κανέναν. Μετέφερα εγώ ο ίδιος το καλώδιο, τυλιγμένο γύρω μου και έπρεπε να το ξετυλίξω», αποκαλύπτει.

Η επιχείρηση της τοποθέτησης των εκρηκτικών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όλα ήταν έτοιμα. Έμενε μόνο να δοθεί η εντολή.  «Πλησίασα αυτόν που είχε τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε να μας δώσουν σήμα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε έκρηξη. Μετά διαπίστωσα ότι την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ έμαθε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και διέταξε να ματαιωθεί η επίθεση», θα πει ο Μανώλης Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα.

Ads

Αναφερόμενος στα Δεκεμβριανά ο Observer γράφει πως ο Τσόρτσιλ διέταξε τα βρετανικά στρατεύματα, να καταλάβουν την πόλη «σαν να είναι κατοχικές δυνάμεις, με τα αεροσκάφη της RAF να χτυπούν ανελέητα στις γειτονιές κάτω από την Ακρόπολη, που ήταν οχυρά της αριστεράς.  Την επίσκεψη του στην Αθήνα η εφημερίδα την ερμηνεύει ως «κίνηση καλής θέλησης» σε μια προσπάθεια « να μεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης». Η Αριστερά από την άλλη πίστευε ότι ο Τσόρτσιλ ήθελε απλώς να αποκαταστήσει στον θρόνο του τον βασιλιά Γεώργιο Β’.

Όπως γράφει ο Observer ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι το σαμποτάζ δεν έγινε τελικά επειδή εντοπίστηκε ο δυναμίτης κάτω από το ξενοδοχείο. Ο Μανώλης Γλέζος όμως έχοντας ζήσει τα γεγονότα δίνει την απάντηση του σε αυτή την λάθος αντίληψη. «Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει το βρετανικό αρχηγείο. Αλλά δεν ήθελε να είναι υπεύθυνο για την δολοφονία ενός των εκ των τριών Μεγάλων. Ηθελε να ανατινάξει την Μεγάλη Βρετανία διότι ήταν το αρχηγείο του στρατηγού Σκόμπι», λέει, αναφερόμενος στον άνθρωπο που ορίστηκε από τον Τσόρτσιλ να εμποδίσει την άνοδο των κομμουνιστών στην Ελλάδα, μετά την αποχώρηση των Γερμανών.