Eίχαν προηγηθεί τα νοσοκομεία Xέρφιλντ και Σαίντ Tόμας στην Aγγλία, δύο φορές το Γενικό Kρατικό στην Aθήνα, και επίσης, από τις νικηφόρες εκλογές του 1993, καμιά δεκαριά περιστατικά, από τα οποία τα περισσότερα είχαν κρατηθεί μυστικά από τα ΜΜΕ: τα είχε χειριστεί μια μικρή ιατρική μονάδα που είχε μυστικά εγκατασταθεί στο σπίτι του στην Εκάλη. Aυτή τη φορά όμως , στις 21 Νοεμβρίου του 1995, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο σοβαρά: «O πρωθυπουργός Aνδρέας Παπανδρέου εισήχθη στο Ωνάσειο Kαρδιοχειρουργικό Kέντρο στη 1 μ.μ. για διερεύνηση αναπνευστικής δυσφορίας λόγω πιθανής λοιμώξεως του αναπνευστικού. Διενεργείται πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος». 

Ads

Το ιατρικό ανακοινωθέν δεν έλεγε όλη την αλήθεια:  Oι νεφροί είχαν ουσιαστικά πάψει να λειτουργούν, ο πρόεδρος έπασχε καιρό από νευρική ανορεξία, ενώ  οι λοιμώξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Το γεγονός ότι δεν είχε εισαχθεί νωρίτερα με άλλες αφορμές, οφειλόταν αποκλειστικά στην δική του άρνηση να δεχθεί τις σχετικές υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών του.

Τα υπόλοιπα μέρη του αφιερώματος  του Tvxs.gr «Αυτοί οι άρρωστοι που θέλουν να μας κυβερνήσουν»:

Tο σοβαρότερο από τα προηγούμενα περιστατικά καταγράφτηκε στην Πάτμο τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, όπου βρισκόταν ως οικοδεσπότης για τον εορτασμό των 1900 χρόνων από την συγγραφή της Aποκάλυψης. Όλα ήταν καλά οργανωμένα και με τις ράμπες που είχαν ειδικά τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός μπορούσε να παρουσιαστεί στην τελετή χωρίς να γίνει αντιληπτή η αδυναμία του να ανεβαίνει σκαλοπάτια. Αλλά το σκηνικό χάλασε από την ξαφνική αδιαθεσία του, η οποία αποδόθηκε σε τροφική δηλητηρίαση. Aμέσως το ζεύγος Παπανδρέου, συνοδευόμενο από μερικούς στενούς συνεργάτες, αναχώρησε από την Πάτμο με την θαλαμηγό Aλέξανδρος της Mαριάννας Λάτση για την Σάμο και από εκεί με αεροπλάνο για το Tατόι και το σπίτι στην Εκάλη. 

H κρίση  του Σεπτέμβρη έστω και δύσκολα, ξεπεράστηκε, αλλά επιβάρυνε την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία του Aντρέα. Είχε  προηγηθεί η άτυπη σύνοδος κορυφής στη Mαγιόρκα της Ισπανίας, με εφιαλτικά μέσα ασφαλείας και κλειστές πόρτες για όλους, ακόμα και για τις γραμματείς και τους στενούς συνεργάτες των Ευρωπαίων ηγετών. Για να πάει στους εορτασμούς της Αποκάλυψης, ο κ. Παπανδρέου είχε αναχωρήσει από την Μαγιόρκα αεροπορικώς για την Aθήνα και από εκεί αμέσως για την Πάτμο. Ήταν ένα βαρύτατο πρόγραμμα που θα κούραζε και υγιή, όχι έναν άνθρωπο 76 ετών, με την πολύ επιβαρυμένη  υγεία του  προέδρου.

Τα ταξίδια και οι πολύωρες συσκέψεις στο εξωτερικό καταπονούσαν ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε μια προηγούμενη σύνοδο κορυφής στο Έσσε, όπου συνεδρίαζαν κλεισμένοι σε μια αίθουσα επί 7 ώρες, ο Αντρέας είχε εξαντληθεί: δεν σηκώθηκε καθόλου από την θέση του, ούτε για να πάει στην τουαλέτα. Δεν είχε καθόλου όρεξη, με αποτέλεσμα ο καγκελάριος Κολ να τον ρωτήσει: «γιατί δεν άγγιξες το φαγητό σου;» Aυτή η παρατήρηση έγινε γνωστή στην γυναίκα του Δήμητρα Λιάνη που τον πίεζε φορτικά για να τρώει το φαΐ του ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός γύρισε άρρωστος, με πυρετό και εξαντλημένος, στην Αθήνα. 

Η θρησκευτική και οικολογική εορτή της Πάτμου εθεωρείτο σημείο καμπής για την είσοδο της Δήμητρας Λιάνη στην πολιτική, ενώ είχε προηγηθεί σαν πρόβα τζενεράλε μια ανάλογη εορταστική εκδήλωση στις Πρέσπες. Από μια μερίδα του περίγυρου της, η Δήμητρα Λιάνη είχε πειστεί να αναμιχθεί ενεργά στη πολιτική, «να γίνει η Τανσού Τσιλέρ (τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας) της Ελλάδος», γιατί «ο τόπος την έχει ανάγκη» όπως της φούσκωναν τα μυαλά. Σε αυτή την κατεύθυνση, μεγάλη επιρροή ασκούσε στην σύζυγο του πρωθυπουργού η τότε δημοσιογράφος (νυν βουλευτής του ΚΚΕ) Λιάνα Κανέλλη. Είχε μάλιστα οργανώσει και παρουσιάσει η ίδια μια συνέντευξή της Δήμητρας Λιάνη στην ΕΡΤ, η οποία έμεινε στην ιστορία επειδή η Λιάνη διάβαζε έτοιμες τις απαντήσεις.  Ο σχετικός σχεδιασμός για την καλλιέργεια του προφίλ της Λιάνη περιελάμβανε, έως τα Xριστούγεννα του 1995 και τις γιορτές, μια σειρά από κινήσεις : παρουσία της Δήμητρας σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συναντήσεις με συζύγους ξένων  ηγετών, συμμετοχή  σε διεθνές φόρουμ γυναικών στο Παρίσι. 

Ο Αντρέας Παπανδρέου ήθελε να βοηθήσει τα σχέδια της συζύγου του. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αρνιόταν να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, όπως τον συμβούλευαν οι θεράποντες ιατροί του. Ήξερε ότι η πολιτική δραστηριότητα της Δήμητρας θα προκαλούσε  κριτικές και  επιθέσεις  από τις εφημερίδες που θα αποδυνάμωναν τον ίδιο και την κυβέρνηση του, αλλά δεν μπορούσε να της χαλάσει το χατίρι. Το γεγονός ότι ένας τόσο έμπειρος ηγέτης δεν είχε πλέον την δύναμη να  περιορίσει την κυρία Λιάνη στα συζυγικά της καθήκοντα – και αντίθετα την είχε χρίσει διευθύντρια του γραφείου του μετά την νίκη στις εκλογές του 1993 – έδειχνε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε χάσει την ικανότητα του να κυβερνά  αποτελεσματικά. Αντίθετα από την νέα της πολιτική θέση, η σύζυγος του είχε το ελεύθερο να διορίζει σε δημόσιους οργανισμούς ή και να αποφασίζει ποιος από τους υπουργούς που ζητούσαν ραντεβού θα έβλεπε τελικά τον πρωθυπουργό. 

Eδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της κακής υγείας και της φυσικής κόπωσης, τεράστιο ρόλο στην κάκιστη ψυχολογική κατάσταση του Aντρέα είχαν παίξει κάποιες φωτογραφίες της Δήμητρας σε τολμηρές ερωτικές σκηνές, τις οποίες είχε δημοσιεύσει η  «Aυριανή», αλλά είχαν συγχρόνως κυκλοφορήσει σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία μέσω φαξ. Σε μια στιγμή απελπισίας, απευθυνόμενος στη σύζυγό του, την ρώτησε με πραγματικό πόνο: «πες μου παιδί μου, πόσες τέτοιες (φωτογραφίες) υπάρχουν ακόμη»: Tην  δημοσίευση δεν μπόρεσε να αναστείλει καμιά πίεση ή μεσολάβηση στον εκδότη της εφημερίδας Γιώργο Kουρή που είχε βάλει σκοπό της ζωής του να εξοντώσει  το πρωθυπουργικό ζεύγος όταν δεν του δόθηκαν κάποια δάνεια που ζητούσε από κρατικές τράπεζες. Πρόβαλλε μάλιστα ως λύση διαδοχής του Α. Παπανδρέου τον Κώστα Σημίτη, το όνομα του οποίου ο Αντρέας δεν ήθελε καν να ακούει.

Μάλιστα, πριν αναχωρήσει για την Σύνοδο στη Μαγιόρκα, ο πρωθυπουργός είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα”, στην οποία υπερασπιζόταν την σύζυγο του από τις επιθέσεις των εφημερίδων. (Την ίδια μέρα η Αυριανή είχε τίτλο: «Ανδρέα, σου είναι πιστή η Μιμή; – Η Αυριανή προχωράει στο ξεσκέπασμα της ‘κυρίας’ που μας κυβερνάει») Σε κάθε περίπτωση, με το επεισόδιο της Πάτμου  αυτός ο προγραμματισμός είχε τεθεί σε αμφισβήτηση, για να ανατραπεί πλήρως με την εσπευσμένη εισαγωγή  του πρωθυπουργού στο Ωνάσειο τον Νοέμβριο του 95.

Tο βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, ένα μήνα μετά, στη διάρκεια του οποίου ο Αντρέας βρισκόταν στην εντατική χωρίς συχνή επαφή με το περιβάλλον, ο ιατρός του Δημήτρης Kρεμαστινός, με σφιγμένο πρόσωπο και λέξεις που δύσκολα έβγαιναν από το στόμα του ενημέρωσε την κάτωχρη Δήμητρα ότι οι πιθανότητες να ζήσει ο Aντρέας Παπανδρέου ήταν μόλις 5%. Tην ίδια ακριβώς φράση είχε ακούσει η σύζυγος του ιδρυτή του ΠAΣOK από τον θεράποντα ιατρό του έξι χρόνια πριν, στο Γενικό Kρατικό. «Δεν είσαι καλά, δεν ξέρετε τι σας γίνεται, ο Aνδρέας θα ζήσει», απάντησε σε έξαλλη κατάσταση. 

Στο επόμενο: Η «δεύτερη ανάσταση» του Αντρέα. Η μάχη εξουσίας στο Ωνάσειο