Οι βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πλησιάζουν και το tvxs.gr βρήκε στο αρχείο του τα κυριότερα στιγμιότυπα από τις τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών σε βάθος 15 ετών.

Ads

2000: Σημίτης εναντίον Καραμανλή

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Βρισκόμαστε στο έτος 2000. Ήταν Μάρτιος, όταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης καλείται να αντιμετωπίσει σε τηλεμαχία τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Το κυρίαρχο θέμα του ντιμπέιτ ήταν το χρηματιστήριο, στον απόηχο της «φούσκας» που προκάλεσε κάθετη πτώση στις τιμές των μετοχών και σοβαρούς κλυδωνισμούς στο επενδυτικό κοινό, το οποίο ζούσε κι ανέπνεε στους ρυθμούς της Σοφοκλέους.

image

Ads

image

2004: Η τηλεμαχία των πέντε

Τέσσερα χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2004 οι όροι για face to face ντιμπέιτ άλλαξαν κι έτσι η τηλεμαχία διαδραματίζεται μεταξύ πέντε συνολικά πολιτικών αρχηγών. Ο νέος τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου καλείται να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι μόνοι τους. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) Δημήτρης Τσοβόλας πλαισιώνουν το πάνελ του ντιμπέιτ, σε μια βραδιά που καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης (92,5% ποσοστό-ρεκόρ για πολιτική εκπομπή).

image

2007: Από τους πέντε στους έξι…

Τον Φεβρουάριο του 2007 οι καρέκλες των πολιτικών αρχηγών στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής γίνονται έξι. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέραν της Αλέκας Παπαρήγα από πλευράς ΚΚΕ, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) Γιώργο Καρατζαφέρη και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιο Παπαθεμελή.

image

2009: Η τηλεμαχία των ευρωεκλογών

Η έκβαση αυτού του ντιμπέιτ λίγο έλειψε να καταλήξει σε παταγώδη τηλεοπτική αποτυχία, εξαιτίας του γεγονότος ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιόταν το ντέρμπι στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Τελικά ο αγώνας έγινε μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, ενώ οι μέχρι πρότινος έξι καρέκλες των πολιτικών αρχηγών έγιναν και πάλι πέντε (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνος και Καρατζαφέρης).

image

image

2009: Το ντιμπέιτ των εθνικών εκλογών – Η «παρθενική» εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

Η δεύτερη κατά σειρά τηλεμαχία της χρονιάς αυτής θα μείνει στην ιστορία για την πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι καρέκλες των πολιτικών αρχηγών έγιναν και πάλι έξι, αφού στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος.

image

image

2009: Το face to face Καραμανλή – Παπανδρέου ή Το ντιμπέιτ του χασμουρητού

Το τρίτο ντιμπέιτ έμελλε να είναι το πιο βαρετό και το πλέον μονότονο. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια τηλεμαχία, όπου οι μονόλογοι κυριαρχούσαν και τα χασμουρητά περίσσευαν, μιας και οι ασφυκτικοί κανόνες των κομμάτων δεν επέτρεψαν έναν ουσιαστικό διάλογο αντιπαράθεσης επιχειρημάτων ανάμεσα στους δύο «μονομάχους».

image

image

image