Ο συλλογικός τόμος Η εποχή των ρήξεων. Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940 εντάσσεται στο ευρύτερο ρεύμα της στροφής της ιστοριογραφίας της δεκαετίας του 1940 προς την κοινωνική ιστορία. Αυτή την στροφή εγκαινίασαν προγενέστερες, πρωτοποριακές μελέτες, οι πρώτες από τις οποίες κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του 1990, και ανέδειξαν την πολυπλοκότητα και τις πολλαπλές διαστάσεις της Κατοχής και του Εμφυλίου. 

Ads

 

Αυτός ο νέος συλλογικός τόμος αναδεικνύει και διαστάσεις της Κατοχής και του Εμφυλίου που μέχρι τώρα δεν είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών και με αυτήν την έννοια υποδεικνύει μελλοντικές κατευθύνσεις για την έρευνα. Τέτοια ζητήματα είναι η διανομή της βοήθειας στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, οι εσωτερικοί πρόσφυγες, οι εμφύλιες συγκρούσεις στην κατοχική Αθήνα, η θέση των γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, κ.ά.

Αυτές οι νέες κατευθύνσεις σχετίζονται και με ένα άλλο στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Οι περισσότεροι συγγραφείς του τόμου είναι νέοι ιστορικοί και τα άρθρα τους βασίζονται σε διδακτορικές διατριβές που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αποτελούν νέες έρευνες που έγιναν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μια επιστημονική συνάντηση  κοινωνικής ιστορίας που έγινε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2010.

Ads

Η εποχή των ρήξεων. Η ελληνικλη κοινωνία στη δεκαετίατου 1940

image

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 19.30.

Free thinking Zone
Οίκος ανοχής σκέψης 

Σκουφά 64 και Γριβαίων 

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι Πολυμέρης Βόγλης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Κωστής Καρπόζηλος