Την οικονομική ιστορία της Ελλάδας, από τη ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος  με τίτλο «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών».

Ads

 
Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, «είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι οικονομικής και πολιτικής ιστορίας με νηφάλια σκέψη και λιτή γραφή», όπως αναφέρει στον πρόλογο ο  καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για ένα πανόραμα της καταχρεωμένης Ελλάδας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
 
Ο συγγραφέας ξεκινάει από τα δάνεια της ανεξαρτησίας με την πρώτη χρεοκοπία του 1828, συνεχίζει με την πτώχευση επί Τρικούπη, την πτώχευση επί Βενιζέλου το 1932, τα αίτια της δικτατορίας του Μεταξά , το Δόγμα Τρούμαν του 1947 και το σχέδιο Μάρσαλ, την υποτίμηση του 1953, την οικονομική ανάταξη του 1950-1960, την πολιτική ανωμαλία του 1965, την οικονομική πολιτική της δικτατορίας, την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981, την είσοδο στο ευρώ το 2001, και καταλήγει με την προβληματική δημοσιονομική δεκαετία μέσα στο ευρώ και τα τραγικά οικονομικά γεγονότα των τελευταίων ετών.
 
Μέσα στις 381 σελλίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει σημαντικές πληροφορίες και ιστορίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτουν τοκογλυφικές δανειακές συμφωνίες. Για παράδειγμα από το πρώτο δάνειο που έδωσε η Αγγλία στην Ελλάδα το 1824, ύψους 800.000 λιρών, οι δανειστές και οι μεσάζοντες κράτησαν περισσότερο από το μισό. Μάλιστα στο πρώτο δάνειο οι πιστωτές ζήτησαν και τους παραχωρήθηκε εγγύηση «επί γης και των φθαρτών κτημάτων του Έθνους».
 
Ο Γιώργος Ρωμαίος, πέρα από νούμερα, παρουσιάζει πρόσωπα, καταγράφει στιγμιότυπα, ομιλίες και συμπεριφορές που θυμίζουν πολύ το σήμερα. Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζονται και σχόλια ξένων παρατηρητών που καυτηριάζουν τις χλιδάτες φορεσιές των οπλαρχηγών του ΄21, τα πανάκριβα μπιχλιμπίδια των αλόγων τους, τις άχρηστες φρεγάτες που παραγγέλθηκαν και τα προνόμια των ξένων μεσαζόντων.
 
Εξιστορώντας την περίοδο του εμφυλίου ο συγγραφέας παραθέτει την περίφημη έκθεση του απεσταλμένου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν για να διερευνήσει την πραγματική κατάσταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. «Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή. Το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μίαν αθλίαν ζωήν»,αναφέρει ο απεσταλμένο.