Επαναστάτης σε όλα του. Και στην προσωπική του ζωή. 

Ads

Η άγρια όψη του γκεριγέρο, το χάρισμά του και ο λόγος του γοήτευαν όχι μόνο τις μάζες αλλά και το γυναικείο φύλο. 

Όχι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες και μάλιστα πολλές… χιλιάδες, γυναίκες υπέκυψαν στη γοητεία του Κομαντάντε. 

«Ο άντρας με τις 35.000 γυναίκες»

«Είναι ο άντρας με τις 35.000 γυναίκες» έγραψε η New York Post το 2008. Ο ίδιος πάντως στα προσωπικά του ήταν ιδιαίτερα διακριτικός. 

Ads

Ο Φιντέλ ήταν το ακριβώς αντίθετο από τον μικρότερο αδελφό του Ραούλ. Ο Ραούλ υπήρξε ο άνδρας της μια γυναίκας. Αυτή ήταν η Βίλμα Εσπίν την οποία γνώρισε στο αντάρτικο. 

«Αυτές οι ιστορίες με τις πρώτες κυρίες είναι γελοίες»

Αντίθετα ο Φιντέλ είχε αναρίθμητες κατακτήσεις. Στις συνεντεύξεις που έδινε δεν μιλούσε για την ερωτική του ζωή, όμως μια φορά παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν «γεμάτη αγάπη». 

Η ιστορία τον θέλει τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, να γοητεύει πολλές Αμερικανίδες, Γερμανίδες και Ιταλίδες και στη δεκαετία του 1970 να συνάπτει μια στενή φιλία με την Ιταλίδα ηθοποιό Τζίνα Λολομπριτζίτα, η οποία θα κάνει ένα ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν.

Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1959, ο Φιντέλ Κάστρο έκανε σχέση με μια νεαρή Γερμανίδα, την Μαρτίνα Λόρεντς. Αυτή αφηγήθηκε πρόσφατα πως είχε πειστεί από την CIA να δολοφονήσει τον «Κομαντάντε», όμως έκανε πίσω την τελευταία στιγμή.

Το 1964 είχε επίσης μια σύντομη περιπέτεια με την Εβελίν Πιζιέ, την αδελφή της ηθοποιού Μαρί – Φρανς Πιζιέ, την οποία «έκλεψε» από τον φίλο της την εποχή εκείνη, τον Μπερνάρ Κουσνέρ, νεαρό τότε φοιτητή που επισκεπτόταν το νησί.

Οι ιστορικοί αναφέρουν πως απέκτησε τουλάχιστον επτά παιδιά.

«Πολιτικά, ως επαναστάτης, απορρίπτω την ιδέα να μπερδεύεις την οικογένεια με την πολιτική. Αυτές οι ιστορίες με τις πρώτες κυρίες, τις βρίσκω αληθινά γελοίες», έλεγε ο ίδιος ο Φιντέλ το 2002 στον Όλιβερ Στόουν, σ’ ένα ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:

Οι σημαντικές γυναίκες της ζωής του 

Σ’ αυτή τη βιογραφία, αποκάλυπτε πως δεν ήταν παντρεμένος με την Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, την ξανθιά με τα πράσινα μάτια που ήταν μικρότερή του 15 χρόνια και με την οποία έζησε από τη δεκαετία του 1980 σ’ ένα σπίτι στη δυτική Αβάνα.

Πρώην δασκάλα, η «Λάλα», την οποία γνώρισε το 1961 στη διάρκεια μιας εκστρατείας του καθεστώτος κατά του αναλφαβητισμού, είναι η μητέρα πέντε παιδιών του: των Αλεχάντρο, Άλεξ, Αντόνιο, Αλέξις και Άνχελ. 

Ο Φιντέλ Κάστρο υποστήριζε πως δεν είχε παντρευτεί παρά μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 1948, με την Μίρτα Ντίας – Μπαλάρτ, μια φοιτήτρια της φιλοσοφίας κόρη εύπορης οικογένειας και μητέρα του μεγαλύτερου γιου του, του Φιντελίτο, ο οποίος σήμερα είναι 67 χρονών και πυρηνικός φυσικός. 

Πήρε διαζύγιο το 1954, αφού έμαθε πως εκείνη μισθοδοτούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ εκείνος ήταν στη φυλακή μετά την αποτυχημένη επίθεση εναντίον του στρατοπέδου Μονκάδα (1953), επιχείρηση με την οποία δημιουργήθηκε ο μύθος του.

Διαβάστε επίσης:

Στο μεταξύ είχε ερωτευθεί το 1952 τη Νατάλια Ρεβουέλτα, την «Νάτι», η οποία ήταν παντρεμένη. Η Νάτι τον Μάρτιο του 1956 του χάρισε μια κόρη, την Αλίνα, που διέφυγε το 1993 από την Κούβα και ζει από τότε στο Μαϊάμι.

Στα μέσα του 1955, ο Κάστρο είχε επίσης σχέση με την Μαρία Λαμπόρντε, ακτιβίστρια του κινήματός του, από την οποία θα αποκτήσει άλλον έναν γιο, τον Χόρχε Άνχελ.

Όμως μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του Φιντέλ Κάστρο ήταν αναμφισβήτητα η Σέλια Σάντσες, την οποία είχε γνωρίσει το 1957 στο αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα. Υπήρξε το δεξί του χέρι, η έμπιστή του, η προσωπική γραμματέας του και ίσως περισσότερα μέχρι τον θάνατό της από καρκίνο το 1980.

Με εξαίρεση την Αλίνα, όλα τα παιδιά του ζουν στην Κούβα, αλλά πάντα προφυλάσσονταν από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. 

Ο ακούραστος πρωτεργάτης της κουβανικής επανάστασης παραδεχόταν πως είχε αφιερώσει λίγο μόνο χρόνο στα παιδιά του, όμως ήλπιζε ότι ήταν «ένας καλός πατέρας το διάστημα που πέρασα μαζί τους». Έτσι είχε πει στον Όλιβερ Στόουν.

Διαβάστε επίσης: