Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στον χώρο του μνημείου για τους εκτελεσμένους αγωνιστές κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα στον περίβολο του Νοσοκομείου «η Σωτηρία».

Ads

Παραβρέθηκαν πολλοί συγγενείς τόσο των νεκρών όσο και των συγκρατούμενων αυτών. Στεφάνια κατέθεσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Αθανασίου και Τσουκαλάς, από την ΔΗΜΑΡ η κ.Καλλιπολίτη, από την ΚΕΔΑ ο κ.Θεωνάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαριανής, κ.Κοντόσταυλος, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου «η Σωτηρία», κ.Γκογκοζώτου και η πρώην δήμαρχος Ζωγράφου, κ.Σακελλαρίδη. Επίσης, από τον Όμιλο Μνήμης «ο Αττικός Τύμβος», από το Σωματείο Εκτελεσμένων Αγωνιστών στην Κέρκυρα «ΛΑΖΑΡΕΤΟ», από την Κίνηση «η Γυναίκα στην Αντίσταση», από το Σωματείο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, από την Βιβλιοθήκη «η Εθνική Αντίσταση», από το Σωματείο Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, την Π.Σ.Α.Ε.Ε.Α, την Π.Ο.Α.Ε.Α, και από το Μουσείο Αη Στράτη.

«H τελετή γίνεται με γνώμονα την ηθική της μετάδοσης της μνήμης, όπως αναφέρει ο Jacques hassoun. H ηθική αυτή εγγράφεται στη βαθύτερη πτυχή της ύπαρξή μας και της υποκειμενικότητας μας και απαιτεί από τον καθένα να προσφέρει στις επόμενες γενιές εκείνο που θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν απέναντι στην ιστορία τους, δηλαδή απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η ιστορία επινοεί τη ζωή τους, το θάνατό τους. Απλοί άνθρωποι με μεγάλη ψυχή και θάρρος ήταν όλοι τους που δώσανε το πολυτιμότερο αγαθό τους, τη ζωή τους για να υπερασπιστούνε την τιμή τους και την ακεραιότητα της  πατρίδας τους», δήλωσε η Ξανθίππη Παπαναστασίου – Πατμανίδου, πρόεδρος του “Αττικού Τύμβου”.

Στην συνέχεια διαβάστηκαν κάποιες από τις επιστολές που έστειλαν στους δικούς τους λίγο πριν εκτελεστούν κάποιοι από τους αγωνιστές. Μια από αυτές ήταν και η τελευταία επιστολή του Γεώργιου Παντόπουλου:

Ads

Στην αδελφούλα μου Λαμπρινή  4-3-48

Αγαπημένι μου Λαμπρινή γιά χαρά.

Αβριο το πρωί πεθένο και πεθένο σαν λαικός αγονιστής της εθνικής αντίστασης. Να μην σε λιγίση ο θανατός μου

Τραγουδάμε και χορεβομε μέχρι τον τάφο.

Λαμπρινή θα πάρης τον Κωστάκη και θα πάτε στη φυλακή. Θα ζιτίσετε κάπιον κατάδικο λέγετε Χάρις. Να ζιτίσετε τα πράγματά μου όλα. Εκίνος θα σας τα δόση όλα.

Λαμπρινή το κεφάλι πάντα ψηλά η αγωνιστές ξέρουν να ζουν μα ξέρουν και να πεθένουν.

Δόσε τους τελεφτέους μου χερετισμούς στον θανάση κιρία του γιόργι Κρισταλία Μαρία Κώστα μιτέρα θία Κατίνα και όλους τους δικούς μας.

Σε φιλό για πάντα

Ο αδελφός σου Γεώργιος Παντόπουλος