Οι κάμερες του British Pathe έχουν καταγράψει 80 χρόνια ιστορίας. Όμως υπάρχουν φορές που στο φιλμ αποτυπώθηκαν τραγωδίες.

Ads

Από το άλμα θανάτου του Φράνζ Ρέιτσελτ από το πύργο του Άιφελ, μέχρι τη τραγωδία του Hindenburg, ακολουθούν 10 τραγικά περιστατικά που κατέγραψε ο φακός. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

1. Σάλτο του θανάτου – Πύργος του Άιφελ (1912)

image

Ads

Το Φεβρουάριο του 1912 ο εφευρέτης Φράνζ Ρέιτσελτ πήρε άδεια να δοκιμάσει ένα αυτοσχέδιο αλεξίπτωτο από το πύργο του Άιφελ. Ο τύπος και η κάμερες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το άλμα του. Τη πρώτη φορά που ο Ρέιτσελτ ανέβηκε στο πύργο γύρισε πίσω φοβισμένος. Ωστόσο αργότερα πείστηκε ανέβηκε στο πύργο πάλι για να πραγματοποιήσει το άλμα του. Η ταινία δείχνει τον Ρέιτσελτ να ταλαντεύεται στην άκρη και μετά από το μικρό δισταγμό του πήδηξε στο θάνατο του.


Οι δέκα τραγωδίες που κατέγραψε η κινηματογραφική μπομπίνα του British Pathe

2. Το ντέρμπυ του 1913

image

Πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ένα τακτικό θέμα της αγγλικής Pathe. Στο ντέρμπυ του 1913 οι κάμερες κατέγραψαν την ακραία θυσία της Έμιλυ Ντέιβισον, που ρίχτηκε μπροστά από το άλογο του βασιλιά. Η ταινία δείχνει τα πλήθη των ανθρώπων που σπεύδουν να βοηθήσουν τη Ντέιβισον και τον πεσμένο αναβάτη. Η Ντέιβισον κατέληξε λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

3. Φρανκ Λόκαρτ (1928)

image

Το στοίχημα του οδηγού αγώνων, Φρανκ Λοκχαρτ, να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας εδάφους το 1928, καταγράφηκε από κάμερες. Καθώς το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα, στρέφεται ξαφνικά εκτός ελέγχου εκσφενδονίζοντας τον Λόκχαρτ έξω από το όχημα με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

4. Η καταστροφή του Χίντεμπουρκ (1937)

image

Η ταινία παρουσιάζει το γερμανικό επιβατικό αερόπλοιο, Χίντεμπουρκ, να πλησιάζει το έδαφος του Λέικχαρστ στο Νιου Τζέρσυ για να προσγειωθεί. Ο Γουίλιαμ Ντίκι, που κατέγραφε το γεγονός βρισκόταν στο έδαφος με τη κάμερα του να είναι επικεντρωμένη στο αερόπλοιο όταν έγινε η έκρηξη. Ωστόσο λόγο της δύναμης της έκρηξης η κάμερα έπαθε βλάβη λίγων δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα το υλικό ξεκινά εκ νέου όταν η ουρά του ζέπελιν είχε ήδη τυλιχτεί στις φλόγες και βρισκόταν στο έδαφος. Οι 35 από τους 95 επιβάτες έχασαν τη ζωή εκ των οποίων ο ένας ακαριαία. 

5. Θωρηκτό HMS Barham (1941)

image

Στις 25 Νοεμβρίου του 1941 και ώρα 4:24 μμ στη Μεσόγειο, μια τορπίλη από γερμανικό υποβρύχιο χτύπησε σε κοντινή απόσταση το θωρηκτό HMS Barham. Μέσα σε τέσσερα λεπτά το θωρηκτό είχε βυθιστεί παίρνοντας μαζί του 863 άνδρες. Η τρομακτική έκρηξη καταγράφηκε από τον Τζον Τάρνερ που βρισκόταν σε παρακείμενο πλοίο.

6. Η τραγωδία του Φαρνμπόροου (1952)

image

Την έκτη ημέρα του Εναέριου Φεστιβάλ Φαρνμπόροου το 1952 ο πιλότος Τζον Ντέρι, πέταξε χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο μπροστά από 120.000 θεατές. Ωστόσο, ένα σφάλμα προέκυψε στο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να διαλυθεί μπροστά από τους θεατές. Συντρίμμια συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων του τζετ εκτοξεύτηκαν προς τις οικογένειες που παρακολουθούσαν τις επιδείξεις. Ο πιλότος, ο παρατηρητής της πτήσης και 29 θεατές έχασαν τη ζωή τους.

7. Ο θάνατος ενός πιλότου

image

Ο διοικητής Ράσσελ επιχειρεί να προσγειώσει το μαχητικό αεροσκάφος του στο HMS Victorious όμως απέτυχε, με το αεροσκάφος να συνεχίζει τη πορεία του προς τη θάλασσα. Ο Ράσσελ πάλευε για να ανοίξει το πιλοτήριο, ενώ ο άνθρωπος που επιχειρεί διάσωση από ελικόπτερο δεν είναι ούτε εκείνος σε θέση να τον βοηθήσει. Μέσα σε δύο λεπτά το αεροσκάφος βυθίζεται στο πυθμένα της θάλασσας παίρνοντας και το πιλότο μαζί του.

8. Ο θάνατος του Ντόναλντ Καμπέλ (1967)

image

Στις 4 Ιανουαρίου του 1967, ο Ντόναλντ Καμπέλ σκοτώθηκε στη λίμνη Κονιστον, όταν επιχειρούσε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε νερό με το όχημα του, το Μπλουμπερντ Κ7. Ο φακός κατέγραψε τα τελευταία λόγια του Ντόναλντ Καμπέλ.

9. Η τραγωδία του 1955

image

Το 1955 έλαβε χώρα το πιο καταστροφικό ατύχημα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μία Mercedes συνετρίβη με 210 χλμ την ώρα και εξερράγη, σκοτώνοντας τον οδηγό Πιερ Λέβεν με τα συντρίμμια να εκσφενδονίζονται στο πλήθος. 83 θεατές έχασαν τη ζωή τους ενώ 1.200 τραυματίστηκαν.

10. Ο θάνατος του Τζεράρντ Μασελίν

image

Ο Τζεράρντ Μασελίν σκοτώθηκε όταν πήδηξε στο κενό και το αλεξίπτωτο του δεν άνοιξε. Περαιτέρω πληροφορίες για τον ίδιο ή για το τι προσπαθούσε να επιτύχει δεν υπάρχουν.