Το τρένο που οδήγησε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στο θάνατο βρέθηκε στη Δράμα και την Ορεστιάδα τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ατμομηχανή αλλά και τέσσερα βαγόνια του εξπρές που πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή Ελλήνων Εβραίων στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Ads

Η ατμήλατη μηχανή Λβ964 μπήκε σε κυκλοφορία στη γραμμή Δράμας-Αλεξανδρούπολης στο τέλος του 1884 και ήταν από αυτές που έφερε ο Χαρίλαος Τρικούπης στο πλαίσιο της επέκτασης του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα. Η μηχανή μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για συντήρηση και θα παρουσιαστεί στο κοινό  την Κυριακή, όταν θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση για την 72η επέτειο μνήμης των 50.000 Εβραίων που αφανίστηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Μέσα στην εβδομάδα θα έρθουν για την ίδια εκδήλωση και τα τέσσερα βαγόνια που έχουν εντοπιστεί στην Ορεστιάδα του Εβρου και ήδη συντηρούνται στον εκεί σιδηροδρομικό σταθμό.

Η πρώτη αποστολή Εβραίων από την Ελλάδα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Πολωνίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1943. Επιβάτες στο πρώτο ταξίδι του θανάτου, ήταν 2.800 άνθρωποι που κρατούνταν στο γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς. Συνολικά 18 αποστολές ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας στα κρεματόρια 60.000 περίπου Έλληνες Εβραίους.

Μιλώντας στο Έθνος και τη δημοσιογράφο Μαρία Ριτζαλέου, ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ, Βασίλης Γεροθανάσης ο οποίος συνόδεψε σε όλο το ταξίδι την ατμήλατη μηχανή από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: « Είναι μια μηχανή γεμάτη πικρές αναμνήσεις, σκληρές εικόνες που πονούν, πρέπει όμως να συντηρηθεί και να μείνει στην πόλη, ως ένα κομμάτι της ιστορίας της». «Κάνουμε τα πάντα για να μη χαθεί η μνήμη. Οι Εβραίοι δεν ξεχνούν, τιμούν τους νεκρούς και καλούν όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία μνήμης προς τον σιδηροδρομικό σταθμό και να δούμε από κοντά το τρένο που στοίχειωσε τη ζωή τόσων χιλιάδων Εβραίων», είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ.

Ads

Η ιστορική μηχανή Λβ964, όπως και τα τέσσερα βαγόνια θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη για τουλάχιστον έναν μήνα.

Διαβάστε επίσης:
Δύο Έλληνες του Ολοκαυτώματος περιγράφουν την κόλαση Άουσβιτς
«Είμαι ακόμη εδώ γιατί συνέλληνες έσωσαν την οικογένειά μου»