Αυτό το αεροπλάνο κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η φιλοδοξία των κατασκευαστών του ήταν να εντοπίζει τα πυρηνικά υποβρύχια του διαρκούς αντιπάλου, δηλαδή των ΗΠΑ. 

Ads

Στον Ψυχρό Πόλεμο οι δυο χώρες διαγκωνίζονταν στα πάντα με επίκεντρο βέβαια την άμυνα. Επομένως πρώτο στόχο αποτελούσε η στρατιωτική υπεροχή.

Με αυτό το δεδομένο Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ πειραματίζονταν συνεχώς στην κατασκευή νέου και πρωτότυπου στρατιωτικού υλικού. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Business Insider, η πιο εκπληκτική δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης ήταν το παραπάνω αεροπλάνο. Πρόκειται για το Bartini Beriev VVA -14. 

image

Ads

image

Το περίεργο σχήμα του ήταν μια έμπνευση του Ιταλού σχεδιαστή Robert Bartini, ο οποίος οραματίστηκε ένα «αμφίβιο» σκάφος που θα μπορούσε να κάνει κάθετη απογείωση, με βασικό στόχο να λειτουργεί ως άμυνα έναντι των πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ. 

Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσεγγίζει την επιφάνεια του νερού, να εντοπίζει τους υποβρύχιους στόχους και παράλληλα να είναι ασφαλές απέναντι σε τυχόν επιθέσεις. 

image

image

Συνολικά δημιουργήθηκαν μόλις δυο τέτοια αεροσκάφη και τελικά το project διακόπηκε. 

Το μόνο πρωτότυπο που απομένει εκτίθεται στο Ρωσικό Αεροπορικό Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται λίγο έξω από τη Μόσχα.