To 1954 o γάλλος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, επιβιβάστηκε σε ένα τρένο για τη Μόσχα, έχοντας λάβει επίσημη άδεια να φωτογραφήσει σοβιετικούς πολίτες.

Ads

Ο Μπρεσόν, ένας από τους «πατέρες» της φωτοδημοσιογραφίας, ήταν ο πρώτος φωτογράφος στον οποίο επετράπη να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση πριν την «détente» (χαλάρωση της έντασης) με τις ΗΠΑ.
 
Οι φωτογραφίες που τράβηξε φιλοξενούνται στο βιβλίου του «Moscow», ενώ μερικές από αυτές δημοσιεύθηκαν το  1955 το περιοδικό «Life» .
 
Ο Μπρεσόν προσπάθησε να συλλάβει με τον φακό του τις «αποφασιστικές στιγμές» όπως τις αποκαλούσε, ανθρώπους ή αντικείμενα μέσα στον χώρο που άλλοι παρατηρητές θα αγνοούσαν.

Μετά το πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, ακολούθησε ένα δεύτερο 19 χρόνια αργότερα. Ανυπομονούσε γι’ αυτό και περίμενε να δει τις αλλαγές στην κοινωνία. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποκαλυπτικό από το να συγκρίνεις μια χώρα με τον εαυτό της, βλέποντας τις διαφορές και προσπαθώντας να ανακαλύψεις το νήμα της συνέχειας», είχε πει ο γάλλος φωτογράφος.
 
Δείτε τις φωτογραφίες: 

(Πατήστε πάνω στις εικόνες για καλύτερη ανάλυση)

Ads

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image image

image image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image