Το πρόσωπο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο με τους εμπειρογνώμονες να μην είναι ποτέ εντελώς βέβαιοι για πώς έμοιαζε. 

Ads

Τώρα η έρευνα για το οικογενειακό δέντρο του Ντα Βίτσι αποκάλυψε μια εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ μίας από τις απογόνους της ιδιοφυΐας της Αναγέννησης και του συμπαθητικού ηλικιωμένου που απεικονίζεται στο διάσημο σκίτσο που διατηρείται στη Βασιλική βιβλιοθήκη του Τορίνο. Το σκίτσο αυτό θεωρείται ότι είναι το μοναδικό αυτο – πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. 

image

Η γυναίκα που μοιάζει στον Ντα Βίντσι 

«Η ομοιότητα είναι εκπληκτική αλλά δεν καταλήγουμε σε συμπεράσματα με βάση αυτό» λέει, στο Discovery News, ο Alessandro Vezzosi, διευθυντής του Μουσείου Ιντεάλε στην Τοσκάνη – γενέτειρα του Ντα Βίντσι. 

Ads

O Vezzosi και ο ιστορικός Agnese Sabato παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τα αποτελέσματα μιας γενεαλογικής μελέτης δεκαετιών για την οικογένεια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Τα ευρήματά τους θα δημοσιευτούν εντός της εβδομάδας. 

Στο σχετικό συνέδριο που έγινε πάντως οι Vezzosi και Sabato ανακοίνωσαν την ύπαρξη 35 ζωντανών συγγενών του Ντα Βίντσι. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς παρακολουθούσαν την εκδήλωση! 

image

Οι ερευνητές και οι απόγονοι 

Οι απόγονοι προέρχονται από τον πατέρα του Λεονάρντο, έναν συμβολαιογράφο της Φλωρεντία με το όνομα Ser Piero da Vinci. «Έχουν γίνει ήδη 41 άτομα όσο μιλάμε» είπε ο Sabato στο Discovery News.

Έως τώρα πιστευόταν ότι δεν υπήρχαν ίχνη του ζωγράφου, μηχανικού, μαθηματικού και φιλοσόφου. Τα οστά του Ντα Βίντσι, ο οποίος πέθανε το 1519 στην Αμπουάζ της Γαλλίας φέρεται να διασκορπίστηκαν πριν από τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, περίπου το 1863 ανακαλύφθηκε ένας σκελετός που υποστηρίχτηκε ότι ήταν του ζωγράφου και τάφηκε στο παρεκκλήσι του Κάστρου της Αμπουάζ. 

image

Το διάσημο αυτο-πορτρέτο του Ντα Βίντσι

Για να σχεδιάσουν το οικογενειακό δέντρο του Ντα Βίντσι, ο Sabato και ο Vezzosi έπρεπε να βασιστούν σε έγγραφα όπως τα αρχεία της ενορίας, χειρόγραφα, ιστορικούς χάρτες και άλλου τέτοιου είδους αρχειακό υλικό. 

Το γεγονός ότι ο Ντα Βίντσι υπήρξε παιδί εκτός γάμου και η πολύπλοκη κατάσταση της οικογένειας με τις συνολικά τέσσερις μητριές και τα 24 ετεροθαλή αδέλφια καθιστά πολύ δύσκολη την επίσημη καταγραφή του οικογενειακού του δέντρου. Μια επιπλέον δυσκολία προσθέτει το «Ντα Βίντσι» που μετατράπηκε σε επίθετο ενώ σημαίνει απλώς: από το Βίντσι. 

Πάντως οι δυο ερευνητές αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικογένεια του Ντα Βίντσι για παράδειγμα για τη γιαγιά του, από την πλευρά του πατέρα του, Λουκία που ήταν κεραμοποιός αλλά και για την μητέρα του Κατερίνα για την οποία οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ότι «ήταν σκλάβα από τη Μέση Ανατολή».

image

Το δακτυλικό αποτύπωμα του Ντα Βίντσι 

Είχε πέντε παιδιά με τον σύζυγό της – εκτός δηλαδή από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το μοναδικό αγόρι σκοτώθηκε στα 26 του χρόνια. Τώρα δυο ερευνητές αναζητούν την γενεαλογία των τεσσάρων κοριτσιών (Πιέρα, Μαρία, Λισαμπέτα και Σάντρα). 

Η πιο σημαντική ανακάλυψη που έκαναν πάντως οι δυο επιστήμονες είχε να κάνει με έναν από τους γιους του πατέρα του Ντα Βίντσι με την τρίτη του γυναίκα. Πρόκειται για τον Ντομένικο Ματέο. Ακολουθώντας τη γενεαλογία του κατάφεραν να εντοπίσουν μια άμεση και απρόσκοπτη γραμμή μέχρι τους σημερινούς του απογόνους. 

Η Ντίνα η γυναίκα που φέρεται να έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με την αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι πράγματι απόγονος του ετεροθαλούς αδελφού του Λεονάρντο, Ντομένικο Ματέο. 

Η έρευνα των δυο επιστημόνων πρόσθεσε περίπου 150 ονόματα στο γενεαλογικό δέντρο του Ντα Βίντσι. «Έχουμε, ωστόσο, πάνω από 270 ονόματα. Βρήκαμε απογόνους σε Μαγιόρκα, Βαλένθια και Ισπανία» λέει ο Vezzosi. 

Αυτό που πάντως θέλουν να πετύχουν οι ερευνητές είναι να φτάσουν στο σημείο ώστε να μπορέσουν να ανακατασκευάσουν το χρωμόσωμα Y του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.