Όταν το 1958 ο Βρετανός γραφίστας Γκέρανλυ Χόλτομ σχεδίαζε ένα σήμα για τις αντιπολεμικές - αντιπυρηνικές διαδηλώσεις που τάραξαν το Λονδίνο, το Πάσχα της ίδιας χρονιάς δεν πίστευε ότι το σχέδιό του θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Εμπνεύστηκε από τα γράμματα N και D, τα αρχικά των λέξεων «Nuclear Disarmament».

Το σύμβολο της ειρήνης γρήγορα διαθόθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ. Κυρίως χάρη στον Μπάγιαρντ Ράστιν, στενό συνεργάτη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο ίδιος ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ύψωσε μια σημαία με το σύμβολο της ειρήνης μπροστά από το Αμερικανικό Κογκρέσο, όταν τον Ιούνιο του 1964 ενέκρινε τον μνημειώδη Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα (Civil Rights Bill).

Η αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 60 ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως. Ειδικότερα στις ΗΠΑ οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ συνδέθηκαν με το κίνημα των χίπηδων. Στη φωτογραφία Αμερικανοί στρατιώτες με το σήμα της ειρήνης στα σύνορα Βιετνάμ-Λάος.

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο πήραν εξαρχής ξεκάθαρη θέση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Το μότο τους «Make love, not war» έγινε διάσημο σε όλον τον κόσμο και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Ο Τζον Λένον με το τραγούδι του «Imagine» αλλά και η Γιόκο Όνο με την ακτιβιστική της δράση έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Το σήμα της ειρήνης ταυτίστηκε επίσης με το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969. Ήταν παντού, από σημαίες και πανό μέχρι μπλουζάκια. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Τζίμι Χέντριξ και η Τζάνις Τζόπλιν έστειλαν τότε από το λόφο Kάτσκιλ στα περίχωρα της Νέας Υόρκης το δικό τους μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης μπροστά σε 500.000 κόσμου.

Ton Σεπτέμβριο του 1971 μια ομάδα Καναδών ακτιβιστών έφτασε στην Αλάσκα με ένα πλοιάριο ονόματι «Greenpeace» με στόχο να τραβήξει τη δημόσια προσοχή για τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ στην περιοχή. Η μικρή αυτή ομάδα που έμελλε να γίνει μια από τις σημαντικότερες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις έκανε το ντεμπούτο της με έμβλημα το σήμα της ειρήνης.

Το σήμα της ειρήνης χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της τρομοκρατίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το 2015 μετά τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Γάλλος γραφίστας Ζαν Ζυλιέν σχεδίασε μια παραλλαγή του σήματος της ειρήνης με τον Πύργο του Άιφελ.

Με αφορμή τη Σύνοδο G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017, ένας Γερμανός αγρότης στην Κάτω Σαξονία έφτιαξε αυτό το εντυπωσιακό σήμα της ειρήνης σε χωράφι του στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες. Ενδιαφέρον έχει ότι το σήμα της ειρήνης δεν συνοδεύεται από πνευματικά δικαιώματα γιατί ποτέ δεν τα διεκδίκησε ο εμπνευστής τους. Για αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα!

Πηγή: Deutsche Welle