Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, «Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου», είναι η πρώτη αμερικανική ταινία αντιναζιστικού περιεχομένου. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν χαμένη, όμως η μοναδική της κόπια εντοπίστηκε κατά τύχη μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στα αρχεία της Βασιλικής Κινηματοθήκης του Βελγίου. Αφού αποκαταστάθηκε από την Κινηματοθήκη των Βρυξελλών θα προβληθεί στις 27 Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Ads

 
Η ταινία που παρουσίαζε τις αντισημιτικές ενέργειες στην Γερμανία του 1933, είναι ασπρόμαυρη και έχει διάρκεια περίπου 65 λεπτά. Σκηνοθέτης είναι ο Κορνέλιους Βάντερμπιλτ, κληρονόμος πλούσιας αμερικανικής οικογένειας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Βάντερμπιλτ, μαθητευόμενος δημοσιογράφος ακόμη, περιηγήθηκε στην Ευρώπη και βρέθηκε στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου 1933, την ημέρα που το ναζιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης ισχυριζόταν ότι ήταν ο μοναδικός αμερικανός που πήρε συνέντευξη από τον Χίτλερ την ημέρα των εκλογών. Ενώ δεν έχει αποδειχθεί αυτή η συνάντηση, στην ταινία υπάρχει σχετική αναπαράσταση.
 
[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=-DVeBSiR2xQ]
 
Κινηματογράφησε τα πλήθη των υποστηρικτών του Αδόλφου Χίτλερ, τις στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και τη φυγή των Εβραίων. Η ταινία, που προέκυψε, «Το βασίλειο του τρόμου», προβλήθηκε τον Απρίλιο του 1934 σε έναν κινηματογράφο του Μπρόντγουεϊ, όμως, η διανομή του ντοκιμαντέρ σταμάτησε καθώς διαμαρτυρήθηκε ο τότε πρεσβευτής της Γερμανίας.
 
«Το ενδιαφέρον για την ταινία αυτή δεν είναι κινηματογραφικό – έχει κακή σκηνοθεσία και κακό μοντάζ – αλλά ιστορικό. Είναι μια ουσιαστική μαρτυρία», σχολίασε ο Μπρούνο Μεσντά, υπεύθυνος της ψηφιακής συλλογής της Βασιλικής Κινηματοθήκης του Βελγίου και ο άνθρωπος που βρήκε το αρχείο.