Ο στρατηγός των SS Χανς Κάμμλερ αυτοκτόνησε το 1945 κατά τις τελευταίες ημέρες του Γ’ Ράιχ. Αυτή τουλάχιστον είναι η επίσημη εκδοχή. Παρόλα αυτά, μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο άνθρωπος που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στο Άουσβιτς, επιβίωσε τον πόλεμο, ξέφυγε στις ΗΠΑ, όπου του δόθηκε νέα ταυτότητα από τις αρχές.

Ads

Ο στρατηγός δεν ήταν απλά ο ειδικός στις τεχνικές «βιομηχανοποιημένης» σκλαβιάς και σφαγής. Ήταν ακόμη ενεργά συμμέτοχος στο μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων των ναζί. Σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ για την γερμανική τηλεόραση ZDF, οι Αμερικάνοι ήθελαν να αποκτήσουν την τεχνογνωσία του και να μην πέσει αυτή στα χέρια των Ρώσων.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση προσπάθησαν να στρατολογήσουν τους επιστήμονες του Χίτλερ μετά τον πόλεμο για να αναπτύξουν τα διαστημικά και στρατιωτικά προγράμματά τους. Αλλά υποστηρίζεται ότι το αρχείο του Κάμμλερ ήταν τόσο μεγάλο που έπρεπε να «στηθεί» ο θάνατός του και να του δοθεί νέα ταυτότητα.

image«Όλη η ιστορία της αυτοκτονίας είναι ψεύτικη. Υπάρχουν πολλά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Κάμμλερ ξέφυγε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βερολινέζος ιστορικός Ράινερ Κάρις.

Ads

Ο Ματίας Ουλχ, από το Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο της Μόσχας δήλωσε ότι «οι αναφορές από τις ΗΠΑ είναι περισσότερο αξιόπιστες από εκείνες που δείχνουν την υποτιθέμενη αυτοκτονία του Κάμμλερ και των συνεργατών του». 

Γεννημένος το 1901, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Κάμμλερ ήταν σχεδόν το ίδιο ισχυρός με τον αρχηγό των SS, Χάινριχ Χίμμλερ και τον υπουργό Εξοπλισμών, Άλμπερτ Σπιρ. Είχε πρόσβαση στην πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία των Ναζί ανάμεσα στις οποίες και στα «όπλα αντιποίνων» – τους πυραύλους V1 και V2 που έπληξαν καίρια την Βρετανία αλλά δεν κατασκευάστηκαν σε χρόνο που θα μπορούσαν να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου.

image

Ο Κάμμλερ επίσης συνέβαλε στην κατασκευή των στρατοπέδων θανάτου και συγκεκριμένα του κρεματόριου του Άουσβιτς, στα οποία αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 1,2 εκατομύρια άνθρωποι, που δολοφονήθηκαν στην κατεχόμενη Πολωνία.

image

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, μια μέρα αφού το Γ’ Ράιχ παραδόθηκε στις 9 Μαΐου 1945, εκείνος είτε αυτοπυροβολήθηκε είτε πήρε δηλητήριο στην τότε γερμανική πόλη, Stettin – νυν πολωνική Szcecin. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

«Η ιστορία της αυτοκτονίας στήθηκε από τους δυο κοντινότερους συνεργάτες τους που του ήταν πιστοί», δήλωσε ο Καρις.

Με το τέλος του πολέμου, την ώρα που οι Αμερικανοί συμμετείχαν στην δίκη της Νυρεμβέργης όπου καταδικάστηκαν κορυφαία πρόσωπα των ναζί, παράλληλα «έτρεχε» από τις μυστικές υπηρεσίες η επιχείρηση Paperclip, που αφορούσε την κρυφή έξοδο από την Γερμανία των κορυφαίων επιστημόνων του Γ΄ Ράιχ.

Πηγές, που επικαλείται το ντοκιμαντέρ, αναφέρουν ότι ο Κάμμλερ πήγε στις ΗΠΑ όπου ανακρίθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών CIC. Αρμόδιος για τον στρατηγό των SS ήταν ο πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας, Ντόναλντ Ρίτσαρντσον, έμπιστος του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων, Στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Οι γιοι του μυστικού πράκτορα επιβεβαίωσαν στο ντοκιμαντέρ ότι ο πατέρας τους ήταν υπεύθυνος για τον Κάμμλερ μετά το 1945. «Ο μηχανικός έφερε από το Τρίτο Ράιχ ένα πολύ σπουδαίο θησαυρό στις ΗΠΑ. Μας προσέφερε σύγχρονα όπλα. Ο πατέρας μου είχε αναλάβει να φέρει στις ΗΠΑ αυτόν τον “χρήσιμο” Γερμανό για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων», είπε ο Τζον Ρίτσαρντσον.

Δεν είναι γνωστό το όνομα που πήρε στις ΗΠΑ ο ναζί ούτε πότε πέθανε. Υπάρχουν, όμως, αναφορές για έναν «εκλεκτό καλεσμένο» που ζούσε στο σπίτι του Ρίτσαρντσον.