Ο κομμουνισμός απέθανε… και ο καπιταλισμός τελευταίως δεν αισθάνεται και πολύ καλά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές της δεκαετίας του 1990 το ένα μετά το άλλο τα κράτη του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ κατέρρευσαν παρασύροντας στο  βάραθρο τον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό. Η ελευθερία, κυρίως υπό την μορφή της ελεύθερης αγοράς εξαπλώθηκε στις πρώην ανατολικές δημοκρατίες και ο καπιταλισμός αισθάνθηκε νικητής στην μακρόχρονη πάλη του κατά του σοσιαλισμού.

Ads

Ο σοσιαλισμός απέθανε! Ζήτω ο καπιταλισμός! Ή μήπως όχι ακριβώς…

Ο καπιταλισμός έχει καταφέρει να επιβιώνει χάρη στην ικανότητα του να προσαρμόζει σοσιαλιστικά στοιχεία και πολιτικές στα δικά του μέτρα. Ο πρώτος διδάξας ήταν ο πρώτος καγκελάριος της ενωμένης Γερμανίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Παρότι αντιδραστικός, θιασώτης του παλαιού καθεστώτος και πολέμιος οποιαδήποτε δημοκρατικής, φιλελεύθερης και ιδιαίτερα σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Όττο φον Μπίσμαρκ κατάλαβε πως ο μόνος τρόπος για να εξοντώσει τον σοσιαλισμό ήταν να τον πολεμήσει στρέφοντας εναντίον του « τα δικά του όπλα». Γι αυτό και εισήγαγε τις κοινωνικές και ιατρικές ασφαλίσεις.

Εγκαταλείποντας τα «όπλα του σοσιαλισμού» οι σημερινοί ηγέτες των καπιταλιστικών ή γνωστών με τον πιο εύηχο όρο «φιλελεύθερων» κρατών ίσως και να αναστήσουν περασμένους και καλά θαμμένους, όπως πίστευαν, «εφιάλτες» του παρελθόντος.

Ads

Η οικονομική κρίση είχε αναδείξει τις τεράστιες αδυναμίες των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η οικονομική κρίση αναδεικνύει και τις τεράστιες αδυναμίες των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Η οικονομική κρίση που δεν περιορίζεται ήταν ανέκαθεν και η κύρια αιτία εξεγέρσεων και επαναστάσεων.

Στα τέλη του 18ου αιώνα οι Αμερικανοί ξεσηκώνονταν εναντίον της Βρετανίας κυρίως γιατί δεν μπορούσαν να αποδεχτούν πως πλήρωναν φόρους χωρίς να αντιπροσωπεύονται.  Η οικονομική χρεωκοπία της χώρας ήταν εκείνη που έσπρωξε εκατομμύρια Γάλλων στους δρόμους το 1789.

Στις αρχές του 21ου αιώνα οι Αμερικανοί ξεσηκώνονται και πάλι. Οι λόγοι είναι και πάλι οικονομικοί. Δεν μπορούν να αποδεχτούν πως οι φόροι που πληρώνουν προορίζονται για τη διάσωση των τραπεζών και μόνο. 
Το κίνημα της Wall Street γεμίζει τους δρόμους… και οι διαδηλωτές συλλαμβάνονται για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.

Στη χώρα της «Ελευθερίας» μάλλον δεν είναι μόνο το ομώνυμο άγαλμα που χρειάζεται επιδιορθώσεις. Στο μεταξύ στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται όπως ακριβώς συνεχίζεται και η άνοδος της ανεργίας και της απελπισίας.

Υ.Γ
Η Wall Street πήρε το όνομά της από ένα χωμάτινο τείχος που κτίστηκε στο βόρειο σύνορο του οικισμού «Νέο Άμστερνταμ» για προστασία από επιθέσεις των Βρετανών ή των Ινδιάνων. Τελικά το τείχος αντί να κρατήσει έξω τους εχθρούς φυλάκισε τους Αμερικανούς.