Το Νοέμβριο του 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου που χώριζε τη Γερμανία μα και την Ευρώπη, γεωγραφικά, ιδεολογικά και οικονομικά. Μερικές δεκαετίες αργότερα, φαίνεται να καταρρέει και ο μύθος πως η Ευρώπη της Δύσης και της Ανατολής ενωμένη θα έμπαινε πλέον στον αστερισμό της δημοκρατίας και της ευφορίας.

Ads

Η δημοκρατία διαβρώνεται εις το όνομα της προστασίας από την «τρομοκρατία». Και η ευφορία πέφτει θύμα μιας οικονομικής κρίσης, στην ουσία, δημιούργημα αυτών που τώρα επιβάλλουν μέτρα για να την ελέγξουν. Κάπως έτσι η ελευθερία της σκέψης υποδουλώνεται και η ελευθερία της αγοράς υποδουλώνει…

Κάπως έτσι, μερικές δεκαετίες μετά από εκείνο τον τόσο ελπιδοφόρο Νοέμβριο του 1989, στη «δημοκρατική» Δύση ένα ειρηνικό κίνημα έκφρασης αντίθεσης, αντίδρασης και αγανάκτησης σε ένα οικονομικό μοντέλο που θέλει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, καταγράφεται στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κάπως έτσι, μερικές δεκαετίες μετά από εκείνο τον τόσο ελπιδοφόρο Νοέμβριο, στην «πρώην» απολυταρχική Ανατολή συλλαμβάνονται πολίτες γιατί εκφράζουν αντίθεση, αντίδραση και αγανάκτηση σε ένα πολιτικό μοντέλο που επιμένει να κρατά χρόνια στην εξουσία το ίδιο άτομο και να προστατεύει τα συμφέροντα συγκεκριμένης μόνο μερίδας του λαού.

Ads

Στη Βρετανία η αστυνομία τοποθετεί στην ίδια λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το κίνημα «Καταλάβετε το Λονδίνο»… προφανώς γιατί δεν μπορεί να καταλάβει, αλλά ούτε και να ξεχωρίσει τι αποτελεί διαμαρτυρία και τι αποτελεί τρομοκρατία.

Στη Ρωσία ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί πως η αστυνομία θα εμποδίσει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων χωρίς επίσημη έγκριση και πως «οι ενέργειες εκείνων που διαδηλώνουν χωρίς έγκριση πρέπει να σταματήσουν με τον κατάλληλο τρόπο»… προφανώς εννοώντας τις συλλήψεις.

Στη Βρετανία οι νεαροί απόφοιτοι πανεπιστημίου δεν δουλεύουν πλέον με χαμηλό ή καθόλου μισθό, αλλά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκτήσουν πείρα για καλύτερες πιθανότητες εισδοχής σε μια όλο και πιο περιορισμένη αγορά εργασίας… πληρώνουν! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC οι εργοδότες λαμβάνουν μέχρι και 65 στερλίνες την ημέρα από αποφοίτους που θέλουν να δουλέψουν κοντά τους! Έτσι πλέον δουλειά δεν βρίσκει όποιος έχει ικανότητες ή μέσον… αλλά όποιος μπορεί να πληρώσει!

Στη Ρωσία είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Σοβιετικού καθεστώτος κάποιοι ευημερούν και πλουτίζουν εντυπωσιακά, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Guardian και του BBC τα δύο τρία του πληθυσμού δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 1990, ενώ οι φτωχότεροι είναι πλέον διπλά πιο φτωχοί.

Έτσι το τείχος που έπεσε εκείνο το Νοέμβρη ορθώνεται και πάλι όχι αναγκαστικά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών της κάθε της Ανατολής και της κάθε Δύσης.

[email protected]