Ο 35χρονος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΔΗΜΑΡ και πρώην Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τον επέλεξε για να σηματοδοτήσει την επιμονή του στην ανανένωση, αλλά η απόφασή του αμφισβητήθηκε σοβαρά αφού ο διάδοχος του Σπ. Λυκούδη πήρε 64 από τις 108 ψήφους -έσπασε, δηλαδή, και η γραμμή της πλειοψήφιας. Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ψήφισε “παρών” και διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό τον βουλευτών από την Εκτελεστική Επιτροπή. Λευκό έριξαν τα μέλη της ανανεωτική πτέρυγας, και κάποιοι από το Αριστερό Δίκτυο. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Κουβέλης: Κάλεσμα για συνεργασία ενόψει Ευρωεκλογών

Ειδικότερα, ψήφισαν 108 μέλη της ΚΕ. Ο νέος γραμματέας έλαβε 64 ψήφους ενώ υπήρχαν 42 λευκά και 2 άκυρα.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ξεδιπλώσει τη δική του προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου με το δικό του κόμμα στο επίκεντρο. Μέσα στην εβδομάδα θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο για να επιβεβαιώσουν τη συμπόρευσή τους και θα υπάρξει συνέχεια στις επαφές του. Λέγεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Σπύρος Δανέλλης έχουν φτάσει πολύ κοντά στη ΔΗΜΑΡ, ενώ ήδη βρίσκεται εκεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.

Ads

Τελευταία υπήρξε μια φημολογία για φλερτ παπανδρεϊκών με τη ΔΗΜΑΡ η οποία θα ενταθεί εάν ο Φώτης Κουβέλης αποφασίσει την ένταξη του κόμματός του στη Σοσιαλιστική Διεθνή της οποίας προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια τέτοια κίνηση στους σχεδιασμούς του, το αν και πότε θα την κάνει εξαρτάται προφανώς από διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη στρατηγική του.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να διασπαστούν οι “58”, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση αύριο για να βρουν τα επόμενα βήματά τους, επειδή υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ, αν δηλαδή το σχήμα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές θα είναι Pasok plus ή κάτι πιο αυτόνομο. Αρκετοί στην Αγίου Κωνσταντίνου πιστεύουν ότι η πορεία αυτού του εγχειρήματος, για μια “Ελιά” με το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο, θα είναι δύσκολη και για το λόγο αυτό βλέπουν μπροστά τους πιθανά πολιτικά κέρδη, από όσους θα εγκαταλείψουν κάποια στιγμή εκείνο το πλοίο, όπως εκτιμούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης είναι διατεθειμένος να πλέον να βάλει ακόμη και την αρχηγία στο τραπέζι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό σχήμα με πρωτοβουλία του κόμματός του.

Οι προσδοκίες για τη διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ αμβλύνουν σε κάποιο βαθμό την αγωνία για τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, τα οποία κάποιες φορές παρουσιάζονται ακόμη και κάτω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.  Στο επιτελείο Κουβέλη γνωρίζουν ότι θα δεχθούν πρόσκληση για επιστροφή στην κυβέρνηση, πιθανότατα αφού ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους και με διακύβευμα την ολοκλήρωσή της, αλλά μέχρι στιγμής ο Φώτης Κουβέλης δεν δείχνει πρόθυμος να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ένας λόγος είναι και οι κακές σχέσεις που διατηρεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν σε οποιοδήποτε σχήμα.