Η ρεπόρτερ της Εφημερίδας των Συντακτών που είχε καλύψει τα γεγονότα στην Χαλκιδική, σχολιάζει στο Tvxs.gr τις κλήσεις που επιδόθηκαν εχθές σε κατοίκους χωριών της Χαλκιδικής, για υποθέσεις που συνδέονται με τον αγώνα τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικογραφίες περιλαμβάνουν περίπου 55 άτομα και οι κατηγορίες αφορούν αδικήματα σε βαθμός πλημμελήματος.

Για να θυμηθούμε όλοι εκείνη τη μέρα και να αναρωτηθούμε: ποιος, στ’ αλήθεια, την Τσικνοπέμπτη άσκησε παράνομη βία; Λίγες μέρες μετά, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατέφευγαν… στη Χρυσή Αυγή για στήριξη, η Διεθνής Αμνηστία διαψεύδει τόσο την ΕΛ.ΑΣ. όσο και τους τηλε-δημοσιογράφους στην περιγραφή των γεγονότων:

«Περίπου δέκα διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με τις εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό της Ιερισσού, για να ερευνήσουν κάποια σπίτια κατοίκων, για τους σκοπούς της ποινικής έρευνας που διεξάγεται για την εμπρηστική επίθεση. Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στην είσοδο των ΜΑΤ στο χωριό (σ.σ: και όχι στην εισαγγελική έρευνα όπως μετέδιδαν δημοσιογράφοι) και πολλοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού, όπου προχώρησαν σε καύση ελαστικών.

Ads

»Σε απάντηση, η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να τους διαλύσει (σ.σ.: και όχι επειδή δέχτηκαν επίθεση από πέτρες). Επιπλέον, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, έπεσαν χημικά ακόμα και μέσα στην αυλή του γυμνασίου που είναι κοντά, με αποτέλεσμα ένας μαθητής να τραυματιστεί στο κεφάλι από ένα κομμάτι χειροβομβίδας δακρυγόνου αερίου (χρειάστηκε, μάλιστα, νοσοκομειακή περίθαλψη), ενώ άλλοι μαθητές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα (σ.σ.: τα χημικά που αγνοούσε ο υπουργός Παιδείας)».