«Κάποια μέρα οι φτωχοί δεν θα έχουν τίποτε άλλο να φάνε παρά τους πλούσιους!», έγραφε το  πανό του Νιγηριανού διαδηλωτή. Η φωτογραφία δημοσιευόταν στην ιστοσελίδα του BBC πάνω από άρθρο με τίτλο: «Κακή καινούργια χρονιά για τη Νιγηρία». 

Ads

 

Η Νιγηρία είναι η πιο πλούσια αφρικανική χώρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και όμως το 70 τοις εκατό των Νιγηριανών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ίσως γιατί τον φυσικό πλούτο της χώρας ανταγωνίζεται η διαφθορά που έχει καταντήσει δεύτερη φύση όλων ανεξαιρέτως των νιγηριανών καθεστώτων, στρατιωτικών ή λεγόμενων δημοκρατικών από την ανεξαρτησία της το 1960 μέχρι σήμερα.

«Δώστε μου τη ψήφο μου πίσω!», έγραφε το πανό άλλου διαδηλωτή, από ανταπόκριση του AFP αυτή τη φορά. Και όμως μόλις πριν ενάμιση περίπου χρόνο ο Γκουντλάκ Τζόναθαν εκλεγόταν πρόεδρος με συντριπτική πλειοψηφία. Κάποιοι άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν ένα ψεύτικο φέρετρο με το όνομα «Κακότυχος Τζόναθαν» ….κακό οιωνό, χωρίς ανάγκη ερμηνείας, για το μέλλον του Goodluck (Καλότυχου) Τζόναθαν.

Ads

Ο λόγος για τις διαδηλώσεις που εδώ και μερικές μέρες παραλύουν τη χώρα: η απόφαση του «Καλότυχου» Τζόναθαν να άρει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα με το επιχείρημα πως έτσι κτυπά τα καρτέλ της διαφθοράς και της μαφίας. Και εις το όνομα του πολέμου κατά της διαφθοράς διπλασιάζονται οι τιμές των καυσίμων με αντίκτυπο, όπως είναι αναμενόμενο, την αύξηση και στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι από τα 160 εκατομμύρια των ανθρώπων ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα!

Και όταν οι φτωχοί δεν έχουν τίποτα άλλο να φάνε θα φάνε τους πλούσιους… ή τουλάχιστον εκείνους που θεωρούν πλούσιους. Γιατί το έντονο συναίσθημα αδικίας προκαλεί και έντονα αισθήματα εκδίκησης. Και η εκδίκηση δεν έχει λογική. Γι αυτό και οι κήρυκες του θρησκευτικού εξτρεμισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Οι σφαγές χριστιανών, αλλά πρόσφατα και οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων το αποδεικνύουν.

Και οι εικόνες αρχίζουν να θυμίζουν τον εμφύλιο πόλεμο που είχε πνίξει στο αίμα τη χώρα πίσω στη δεκαετία του 1960 σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Οι εικόνες από τα σκελετωμένα παιδιά της Μπιάφρα συνέχιζαν να στοιχειώνουν συνειδήσεις για δεκαετίες… μέχρι που τις διαδέχθηκαν οι εικόνες από τα παιδιά της Αιθιοπίας, της Ρουάντα, της Σομαλίας και μετά της Αϊτής και πρόσφατα ακόμα και «ανεπτυγμένων» χωρών της Ευρώπης.

Σε ένα κόσμο που ενδιαφέρεται περισσότερο να σώζει τράπεζες παρά ανθρώπους και που συντηρεί καθεστώτα και κυβερνήσεις γνωρίζοντας μα επιλέγοντας να παραβλέπει τη διαφθορά τους σίγουρα δεν προβλέπεται καλή η καινούργια χρονιά.

[email protected]