Η ένταξη του Γιώργου Κύρτσου στο ΛΑΟΣ και μάλιστα η ανάθεση σ’ αυτόν της εκπροσώπησης του κόμματος από τον Γιώργο Καρατζαφέρη επισκίασε όλες τις άλλες μεταγραφές πολιτικών στελεχών, που δεν είναι και λίγες σ’ αυτό το τόσο ρευστό πολιτικό σκηνικό. Ξάφνιασε πολλούς η ένταξη στο κόμμα της Ακροδεξιάς ενός πετυχημένου δημοσιογράφου, εκδότη και επιχειρηματία και μάλιστα την ώρα που το κόμμα αυτό κλυδωνίζεται από διασπάσεις και αμφισβητείται σοβαρά η ικανότητά του να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή.

Ads

Κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς συμβαδίζει το γνωστό νεοφιλελεύθερο και ευρωπαϊκό προφίλ του εκδότη της City Press με το ελαφρώς αγοραίο στιλ που έχει επιβάλει η ομάδα Καρατζαφέρη με τις τηλεοπτικού στιλ παρεμβάσεις της στο δημόσιο λόγο.

Ο ίδιος ο κ. Κύρτσος, στην κάπως αμήχανη δήλωσή του μετά την προσχώρηση στο ΛΑΟΣ αναφέρθηκε κυρίως στις προσωπικές του σχέσεις με τον αρχηγό του κόμματος, ενώ σε συνεντεύξεις του που ακολούθησαν επικαλέστηκε το γεγονός ότι παραμένει στην «πολυκατοικία» της δεξιάς.
 
1. Η φιλία
 
Είναι αλήθεια ότι Καρατζαφέρης και Κύρτσος μπορεί να διαφέρουν στο στιλ, στην παιδεία και στην αισθητική, αλλά τις κρίσιμες πολιτικές στιγμές των τελευταίων είκοσι χρόνων έχουν βρεθεί να υπερασπίζονται τις ίδιες απόψεις. Πολιτικά αναστήματα (κατά την εκκλησιαστική ορολογία) του Μητσοτάκη και οι δύο, ταυτίστηκαν στις πιο κρίσιμες συγκυρίες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας [1].

Οι δυο τους συνεργάστηκαν στον Ελεύθερο Τύπο, λίγους μήνες μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1993, ο Κύρτσος ως διευθυντής και ο Καρατζαφέρης (που είχε ήδη πρωτοεκλεγεί βουλευτής) ως βασικός αρθρογράφος. Και μόλις τέθηκε θέμα πειθαρχικού για τον Καρατζαφέρη –όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, υποδεικνύοντάς του να πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας– ο Κύρτσος ξιφουλκούσε εναντίον κάθε ιδέας διαγραφής του: «Ο δυναμικός Καρατζαφέρης πρέπει να μείνει στη Νέα Δημοκρατία» [2].

Ads

Αλλά και την κρίσιμη περίοδο μετά τις εκλογές του 2000, όταν ο Καρατζαφέρης ήθελε να πετάξει το γάντι στον Καραμανλή και να αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του «μεσαίου χώρου» για να οικοδομήσει τη δική του ακροδεξιά μεζονέτα στην «πολυκατοικία», πάλι ο Κύρτσος έβαλε πλάτη. Η επίμαχη συνέντευξη του Καρατζαφέρη με την επίθεση στον Αρη Σπηλιωτόπουλο και το χαρακτηρισμό «Σαλώμη» που προκάλεσε τη διαγραφή του θα φιλοξενηθεί στον Ελεύθερο Τύπο του Κύρτσου[3].

Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα ο Κύρτσος θα αποδώσει στην «παλιά φιλία» του με τον Καρατζαφέρη την απόφασή του να δημοσιεύσει τη συνέντευξη, αλλά θα εκφράσει και την απόλυτη διαφωνία του με τη διαγραφή του φίλου του από τον Κώστα Καραμανλή:

«Κατά την άποψή μου, στελέχη σαν τον Καρατζαφέρη πρέπει να ενσωματώνονται στην προσπάθεια ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος εξουσίας, όχι να οδηγούνται στο περιθώριο για λόγους εντυπωσιασμού. Αρκεί να θυμίσω ότι ο Καρατζαφέρης στήριξε, με τις δυνάμεις του, τα ανοίγματα Μητσοτάκη προς την Αριστερά. Επομένως, αντί να επιδίδεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε κυνήγι ακροδεξιών μαγισσών, θα μπορούσε να εντάξει τον Καρατζαφέρη -και όσους σκέφτονται σαν αυτόν- στην κοινή προσπάθεια με την κατάλληλη καθοδήγηση»[4].

Από τη δική του πλευρά, ο Καρατζαφέρης δεν υστέρησε καθόλου όταν ο φίλος του χρειάστηκε τη δική του βοήθεια. Χαρακτηριστικά είναι τα ακραία πρωτοσέλιδα της κομματικής εφημερίδας του ΛΑΟΣ, όταν εκδηλώθηκε η κρίση στον Ελεύθερο Τύπο με την απομάκρυνση του Γιώργου Κύρτσου: «Πραξικόπημα Καραμανλή στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Εκτελέστε τον Γ. Κύρτσο. ‘Κουφοντίνας’ ο Έβερτ. ‘Ξηρός’ ο Παλαιοκρασάς»[5]. «Χαρακίρι Καραμανλή ο εξοβελισμός Κύρτσου. Τελικά χτύπησαν. Ύπουλα. Υπόγεια. Ανέντιμα. Πρόστυχα και προκλητικά»[6].
 
2. Η σύμπτωση

 
Η φιλία φιλία λοιπόν. Όμως τα αισθήματα στην πολιτική δεν αρκούν, ακόμα κι όταν είναι αμοιβαία. Υπάρχουν και οι συμπτώσεις. Και κορυφαία σύμπτωση είναι η ονομασία των επιχειρήσεων των δύο φίλων. Ως γνωστόν η καθημερινή free press εφημερίδα που εκδίδει από το 2003 ο Γιώργος Κύρτσος ονομάζεται City Press. Κατά διαβολεμένη σύμπτωση το ίδιο όνομα (City Press και εξελληνισμένο Σίτι Πρες) έχει και η εταιρεία που εκδίδει τα έντυπα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η City Press Ε.Π.Ε. συστάθηκε στις 3.2.2000, τρεις μήνες δηλαδή πριν αποχωρήσει ο Καρατζαφέρης από τη Νέα Δημοκρατία, με έδρα τα γραφεία του Telecity (εν συνεχεία Τηλεάστυ), για να βγάζει την εφημερίδα «Άλφα Ένα». Εταίροι της Ε.Π.Ε. εμφανίστηκαν η σύζυγός του Παρασκευή, ο γιος του Ιωάννης και η σύζυγός του τότε στενού του συνεργάτη Αθανασίου Μυλωνόπουλου. Από τις αρχές του 2007 και μετά τη διάρρηξη των σχέσεών του αρχηγού του ΛΑΟΣ με τον Μυλωνόπουλο, ο οποίος κατέληξε στο κόμμα Παπαθεμελή, η City Press μεταβλήθηκε σε μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., με μοναδικό εταίρο την Παρασκευή Καρατζαφέρη. Από τον Νοέμβριο του 2010 το σύνολο των εταιρικών μεριδίων μεταβιβάστηκαν από τη σύζυγο στον υιό Καρατζαφέρη με γονική παροχή. Στο καταστατικό της City Press Ε.Π.Ε. που κωδικοποιήθηκε στις 15.2.2011, εκτός από την «έκδοση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων», την «ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου στοιχειοθεσίας, συνθέσεως, παραγωγής και αναπαραγωγής εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και γενικώς εντύπων» και την «εμπορία των εντύπων (εφημερίδων κ.λπ.) που θα εκδίδει η ιδία η εταιρεία», προβλέπεται και η «ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών δημοσιογραφίας».

Και πού βρίσκεται ανάμεσα σε όλα αυτά η City Press του Γιώργου Κύρτσου; Πουθενά. Πρόκειται για μια απλή σύμπτωση. Αλλά αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας να βγάζει εφημερίδα με την επωνυμία της εκδοτικής επιχείρησης άλλου επιχειρηματία –χωρίς να την εξαγοράσει- αν οι δυο τους δεν συνδέονταν με κάτι περισσότερο από απλή φιλία!
 
3. Η σωτηρία

 
Επανερχόμαστε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. Τι ακριβώς γυρεύει ο Γιώργος Κύρτσος σε ένα κόμμα της Ακροδεξιάς που κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική του παρουσία; Μα… να το σώσει! Προς χάρη της φιλίας, των συμπτώσεων και του καλού της «πολυκατοικίας».

Εξηγούμαστε: Μας έχει δοθεί κι αλλού η ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι το ΛΑΟΣ, αν και διαθέτει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν τη σύγχρονη οικογένεια των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων, διαφέρει από τα πιο προβεβλημένα (π.χ. από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο ή το αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας) σε ένα βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό. Αντίθετα απ’ αυτά τα κόμματα, τα οποία από ένα σημείο και πέρα πολιτεύτηκαν με ένα λαϊκιστικό πρόγραμμα που τους διευκόλυνε να προσεγγίσουν ακόμα και το εκλογικό ακροατήριο της Αριστεράς, το ΛΑΟΣ έχει υιοθετήσει πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Ηδη από το 2004 το κομματικό πρόγραμμα εισηγούνταν αυστηρά φιλοεργοδοτικά μέτρα, μέχρι και τη μείωση των βασικών μισθών, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε τη λύση Παπαδήμου από το Φεβρουάριο του 2009. 

Απ’ αυτή την άποψη δεν θα βρει δυσκολίες ο νεοφιλελεύθερος εκδότης. Από την άλλη πλευρά, στο κρίσιμο ζήτημα των μεταναστών όπου θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία από έναν ευρωπαϊστή αναλυτή, ο Γιώργος Κύρτσος έχει ήδη πάρει πολύ σκληρές θέσεις, και δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να συμπορευθεί με τους νέους του συνεργάτες. Όσο για το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, ποιος ασχολείται σοβαρά στην Ελλάδα μ’ αυτές τις λεπτομέρειες;

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Το ΛΑΟΣ δεν είναι ένα κόμμα «παρίας», ένα κόμμα στο περιθώριο του κομματικού συστήματος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αδελφά μορφώματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Το ΛΑΟΣ εκφράζει ένα σοβαρό τμήμα του ελληνικού βαθέως κράτους, διαθέτει στηρίγματα στους πιο κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς (ας μην ξεχνάμε ότι βουλευτής του είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ), ενώ έχει ήδη επιβάλει την πολιτική του ατζέντα στα δυο μεγάλα κόμματα, τουλάχιστον στους κρίσιμους τομείς της αντιμετώπισης των μεταναστών και των ζητημάτων «νόμου και τάξης». Ο Καρατζαφέρης διατηρεί προσωπικές σχέσεις και ενισχύεται από μεγάλους επιχειρηματίες: από τον Εμφιετζόγλου της Μηχανικής μέχρι τον Αποστολόπουλο του Ιατρικού Κέντρου.

Κορυφαία κίνηση του αρχηγού του ΛΑΟΣ ήταν η στήριξη του Μνημονίου και η επιμονή στη δημιουργία της τρικομματικής συγκυβέρνησης, όπου ο ίδιος λειτούργησε ως «συγκολλητική ουσία», όπως συνηθίζει να λέει.

Όσοι εκτίμησαν αυτή τη στάση του Καρατζαφέρη δεν είναι τόσο αγνώμονες  να τον εγκαταλείψουν στη δύσκολη αυτή στιγμή.

Ο Γιώργος Κύρτσος ως ευαίσθητος δέκτης των κελευσμάτων του ελληνικού αστισμού καλείται λοιπόν σήμερα να σώσει ένα πολύτιμο στήριγμα του συστήματος. Και το κάνει με χαρά, αφού τυχαίνει να είναι και φίλος του.
 

[1] Δημήτρης Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2010, σ. 65, 101 και 130.

[2] Ελεύθερος Τύπος, 2.10.1994.

[3]«Σαλώμη της ΝΔ ο κ. Σπηλιωτόπουλος». Συνέντευξη στην Κατερίνα Κατσαβού, Τύπος της Κυριακής, 7.5.2000.

[4]Γιώργος Κύρτσος, Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών, εκδ. Καοτανιώτη, Αθήνα 2003,
σ. 125-6.

[5]Άλφα Ένα, 9.11.2002.

[6]Άλφα Ένα, 16.11.2002.