Τι κι αν οι περικοπές στην εκπαίδευση κτύπησαν κόκκινο στη Βρετανία; Τι κι αν οι σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια θα αποτελούν πλέον προνόμιο μόνο των λίγων και όχι αναγκαστικά ακαδημαϊκά διαλεκτών; Προτεραιότητα του Βρετανού Υπουργού Παιδείας είναι μια νέα θαλαμηγός για τη βασίλισσα!

Ads

 

Δεν ανησύχησε ο Μάικλ Γκοβ που η Βρετανία περνά τη χειρότερη ίσως οικονομική κρίση της από τη δεκαετία του 1930. Αναστατώθηκε όμως στην ιδέα πως μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 να υποσκιάσουν την αδαμάντινη επέτειο από την ενθρόνιση της Ελισάβετ Β!

Δεν συγκινήθηκε ο Βρετανός Υπουργός στη θέα των δυόμισι και πλέον εκατομμυρίων ανέργων, του μεγαλύτερου αριθμού τα τελευταία 17 χρόνια στη χώρα, μα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ από το δημόσιο δάκρυ της Ελισάβετ Β όταν το 1997 έχανε τη Μπριτάνια.

Ads

Δεν στεναχωρήθηκε ο Υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου όταν πετσόκοβε τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 14,4 τοις εκατό, αποκοπές που έχουν χαρακτηριστεί ως οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1950, ίσως γιατί σκεφτόταν πως με τον τρόπο αυτό εξοικονομούσε το ποσό που χρειαζόταν για το δώρο της βασίλισσας! Γιατί τι σημασία μπορεί να έχει η θυσία του μέλλοντος μιας ολόκληρης γενιάς μπροστά σε ένα βασιλικό χαμόγελο;

Τι άλλο δώρο στο κάτω-κάτω θα μπορούσε να είναι αντάξιο μιας βασίλισσας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, με εισόδημα 500 εκατομμυρίων δολαρίων και με ετήσιο μισθό, που καταβάλλεται από το κράτος, ύψους 12, 9 εκατομμυρίων δολαρίων! Εδικά σε μια χώρα όπου τα εισοδήματα των μέσων πολιτών αυξάνονται μόνο κατά 1,9 τοις εκατό σε σύγκριση με 4,2 που αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Τι άλλο παρά μια θαλαμηγός αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να είναι δώρο αντάξιο μιας βασίλισσας! Γιατί τι άλλο από ένα μεταξωτό βρακί θα μπορούσε να φορέσει ένας «μεταξωτός» κ…ος!

Υπάρχει όμως ένα πολύ καλύτερο δώρο! Ένα δώρο το οποίο παρόλο που θα δυσαρεστούσε το Βρετανό Υπουργό Παιδείας, σίγουρα θα ενθουσίαζε τη γενιά της οποίας το μέλλον ο Μάικλ Γκόουβ και η κυβέρνηση που τον διόρισε βάζουν υποθήκη: Να ξανακυκλοφορούσε ο δίσκος που οι Sex Pistols είχαν πρωτοκυκλοφορήσει το 1977, στην αργυρή επέτειο της ενθρόνισης της Ελισάβετ Β: «God Save the Queen»…

«Ο Θεός ας σώζει τη βασίλισσα, το φασιστικό καθεστώς…/ Ο Θεός ας σώζει τη βασίλισσα, το εννοώ, και δεν υπάρχει μέλλον στα όνειρα της Αγγλίας, δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει μέλλον για μένα, δεν υπάρχει μέλλον για σένα…»

Θα υπάρξει άραγε θαλαμηγός για τη βασίλισσα; Γιατί συνήθως αν και καράβια χάνονται… οι θαλαμηγοί συνεχίζουν να αρμενίζουν.

[email protected]