Kύμα καταγγελιών έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Δίκτυο Σπάρτακος» από φαντάρους και γονείς στρατευμένων του 649 ΤΕ στη Σάμο. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι φαντάροι καταγγέλλουν ότι παραμένουν για έναν ολόκληρο μήνα χωρίς έξοδο και τρέχουν από τη μία υπηρεσία στην άλλη ενώ μιλούν για συμπεριφορές ανωτέρων που παραβιάζουν συστηματικά τον Στρατιωτικό Κανονισμό και είναι «επιθετική και μειωτική για την αξιοπρέπειά τους». 

Ads

 

«Οι γονείς κάνουν λόγο για συστηματική παραβίαση των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς ο Στρατός δεν εξασφαλίζει τα στοιχειώδη: οι στρατευμένοι ούτε σιτίζονται κανονικά – καθώς οι μερίδες φαγητού είναι τρομερά λειψές και αναντίστοιχες της υπερπροσπάθειας τους –  ενώ ουσιαστικά τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα στην ξεκούραση» αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος. 

 

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι «δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι κάθε δυο ώρες υπηρεσία. Να κοιμάται κατά παραγγελία δηλαδή ένα δίωρο κι άλλο ένα δίωρο να κάνει υπηρεσία. Σας φαίνεται λογικό τα παιδιά μας να στερούνται εξόδου; Που βρίσκονται εγκλεισμένοι, στο Αλκατράζ; Και τι ποινή εκτίουν;  Προς τι το αυταρχικό καθεστώς και το βρίσιμο προς στρατιώτες που υπηρετούν με φρόνηση και με όλους τους τύπους την Πατρίδα;». 

Ads

 

«Το χειρότερο είναι ότι η διοίκηση της μονάδας όχι μόνο δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την αυθαιρεσία των στελεχών, αλλά δεν αντιλαμβάνεται τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν» προσθέτει το Δίκτυο Σπάρτακος που ζητά την άμεση παρέμβαση του υπ. Εθνικής Άμυνας.