Ακόμη και 13 ώρες υπηρεσίας κάνουν οι φαντάροι στην 96η ΜΕΘ Χίου. Κατόπιν καλούνται να φυλάξουν και σκοπιά. Αυτά καταγγέλλουν οι ίδιοι οι στρατευόμενοι με επιστολή – διαμαρτυρία που δημοσιεύει το Δίκτυο Σπάρτακος (Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων). 

Ads

Στην επιστολή τους οι φαντάροι μιλούν για μια ανοργάνωτη μονάδα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και με κύριο μέλημα τις αξιολογήσεις. Παρόλο που η μονάδα δηλώνει πλέον δύναμη 60 ατόμων καταφέρνει και δημιουργείται χάος στις υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να αλλάζουν πάνω από 3 φορές τη μέρα, σημειώνουν οι στρατευμένοι. 

Η επιστολή – καταγγελία προς το Δίκτυο Σπάρτακος

Καταταχθήκαμε στο στρατό και πλέον αποτελούμε κομμάτι της 96 ΜΕΘ στο Χαλκείο της Χίου.

Ads

«Είναι τιμή μας φαίνεται να υπηρετούμε στην πιο μάχιμη μονάδα της Χίου με πίστη και αφοσίωση».

Αφοσίωση σε ανθρώπους που μας αντιμετωπίζουν σαν παραπετάσματα και αδιαφορούν για την σωματική και ψυχική μας κούραση καθώς και τα συναισθήματα που προκύπτουν από την παραμονή μας εδώ.

Όλα τα τελευταία είναι προϊόν μιας ανοργάνωτης, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές μονάδας, με κύριο μέλημα τις αξιολογήσεις. 

Παρόλο που η μονάδα δηλώνει πλέον δύναμη 60 ατόμων καταφέρνει και δημιουργείται χάος στις υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να αλλάζουν πάνω από 3 φορές τη μέρα.

Φαντάροι που έχουν 13 ώρες υπηρεσία στα μαγειρεία καλούνται να φυλάξουν σκοπιά το βράδυ. Η επιλογή των φαντάρων όταν κρίνεται αναγκαία μια αλλαγή πχ στη σκοπιά είναι σαν να γίνεται τυχαία, μέσα από μια λίστα με ονόματα, για να εξυπηρετηθεί η μονάδα με το λιγότερο δυνατό κόπο για τα στελέχη.

Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντάμε κάθε μέρα και τα παράπονα μας απορρίπτονται με αγένεια και φωνές από το Γ’  Γραφείο και τον κ. Μωραϊτη, Διοικητή της μονάδας, ενώ μετά συνεχίζουν και αδιαφορούν.

Στα φυλάκια όπου η παραμονή διαρκεί κανονικά 4 μέρες, μας κρατάνε 8 μέρες, έχοντας κάθε μέρα υπηρεσία (9 ώρες υπηρεσία – 6 ώρες βραδινή), σε αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστο σπαστό ύπνο, χωρίς τα απαραίτητα πράγματα για να μείνουμε τόσες μέρες.

Στο φυλάκιο, το οποίο αναφερόμαστε, μας απαγορεύουν να κάνουμε μπάνιο, για να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Επίσης στέλνουν και άοπλους φαντάρους να κάνουν περίπολο, που αντιμετωπίζουν σωματικές βλάβες, παρά τις ενστάσεις και τις εντολές των γιατρών.

Οι ανώτεροι μας θέλουν να είμαστε τυπικοί στις υπηρεσίες μας και να γίνονται όλα όπως προβλέπεται.

Όταν όμως εκείνους τους βολεύει κάνουν τα στραβά μάτια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι φαντάροι ενώ έχουν γυρίσει από ΣΤΕΠ και έχουν βγει ελεύθεροι υπηρεσιών ή ενόπλων ασκήσεων, τα στελέχη να παρακάμπτουν τις εντολές των γιατρών και να τους βάζουν υπηρεσία. Για παράδειγμα 1 φαντάρος με πρόβλημα στο πόδι, είναι ελεύθερος ενόπλων ασκήσεων, λόγω προβλήματος στο πόδι και την ίδια μέρα τον βάζουν υπηρεσία περιπόλου χωρίς όπλο.

Σε άλλη περίπτωση, ένας συνάδελφος αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αυτί και οι γιατροί απαγορεύουν να εκτίθεται στο κρύο, όμως τον στέλνουν υπηρεσία στο πιο κρύο φυλάκιο σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα αδιαφορίας των στελεχών.

Όλα ξεκινούν από τη διοίκηση. Τι σημασία  έχει αν 60 φαντάροι είναι κουρασμένοι, αγχωμένοι και άυπνοι  από τις συνεχόμενες υπηρεσίες  (2 ίσως την ημέρα) και τις αγγαρείες. Όπως δηλώνει ο διοικητής μας, έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες του νησιού και δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε.

Το καλοκαίρι όπου ο αριθμός των οπλιτών ήταν ακόμα μικρότερος, πήρε δυο φυλάκια, ενώ δεν επαρκούσαν οι οπλίτες για να βγουν οι υπηρεσίες, για τη δικιά του και μόνο προώθηση της καριέρας.

Πιο πρόσφατα, ενώ δήλωσε πως όλοι οι φαντάροι θα πάρουν φοιτητική άδεια, την επόμενη μέρα ακύρωσε όλες αυτές τις άδειες, επειδή έστειλε την πλειονότητα των φαντάρων στα ΣΠΕΝ, οι οποίοι περνάνε εκπαίδευση και έχουν παράλληλα και υπηρεσίες.

Λόγος για τιμητικές δε γίνεται σχεδόν ποτέ και όταν γίνεται κόβονται και αυτές.

Αντίθετα στην 96 ΤΕ η οποία στεγάζεται στο ίδιο στρατόπεδο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι φαντάροι λαμβάνουν κανονικά άδειες, τιμητικές για τις παραπάνω υπηρεσίες που προσφέρουν και έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες του στρατοπέδου.  

Ναι, είναι 9 μήνες και θα περάσουν και για μας και για τις επόμενες σειρές φαντάρων, όμως κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν σε αυτό το βάλτο μισανθρωπίας που ονομάζεται ελληνικός στρατός.

Κυρίως η αντιμετώπιση μας σαν ανθρώπους που κάτι έχουν αφήσει πίσω και έχουν κάνει μια προσωρινή παύση στη ζωή τους για να κάνουν τα θελήματα των ΕΠΟΠ! 

Από τους φαντάρους της 96 ΜΕΘ…»