Στο άκουσμα της είδησης και μόνο ότι φαντάρος ακολουθώντας την ιεραρχία ζήτησε ακρόαση ως παραπονούμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, πολλοί θα χασκογελάσουν θεωρώντας το αδύνατο να συμβεί!

Ads

Κι όμως συνέβη, αλλά όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», ο αρχηγός ΓΕΣ δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και τρεις εβδομάδες στο αίτημά του για ακρόαση.

Η μόνιμη συμβουλή που δίνουν οι αξιωματικοί στους φαντάρους, θέλοντας να δείξουν πως βρίσκονται κοντά τους, είναι: «Πείτε στο διοικητή τα προβλήματά σας, βγείτε παραπονούμενοι, μην ασχολείστε με το internet». Όμως το ΓΕΣ στερεί από έναν φαντάρο που υπηρετεί σε μονάδα των «ΧΩΚ» να βγει παραπονούμενος, λόγω της κατάστασης μόνιμης εμπλοκής που επικρατεί στην μονάδα του.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος, «παρόλο που ο εν λόγω συνάδελφος αποτελεί μετάθεση με κοινωνικά κριτήρια το μόνο πράγμα που του έδωσε ο στρατός είναι μία θητεία με αμέτρητες υπηρεσίες και λιγοστές εξόδους».

Ads

«Παρά την αναμονή και τις υποσχέσεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι τα ίδια ενώ στο άμεσο μέλλον έρχεται άλλη μια μεγάλη εμπλοκή. Πριν από 3 εβδομάδες η διοίκηση της μονάδας του ανακοίνωσε ότι το αίτημα να μεταφέρει το παράπονο του στο ΓΕΣ μέσω της ιεραρχίας έχει ικανοποιηθεί», αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος στην καταγγελία του και συνεχίζει:

«Από τότε ο συνάδελφος περιμένει χωρίς να έχει κάποια σοβαρή ενημέρωση για το πότε θα μεταφέρει το παράπονο του όπως προβλέπεται από τον στρατιωτικό κανονισμό.  Η στάση αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά το πως αντιμετωπίζει το ΓΕΣ το δικαίωμα των στρατιωτών να βγουν παραπονούμενοι. Ρωτάμε για μία ακόμα φορά γιατί τόση κοροϊδία; Τι φοβούνται;

Αυτή η περίπτωση αποτελεί μια επιλεκτική χρήση του στρατιωτικού κανονισμού ανάλογα με την περίπτωση που κρίνει κάθε φορά η ηγεσία. Το δικαίωμα να βγεις παραπονούμενος παρέχεται αλά καρτ. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως στόχο όταν μεταφερθεί το παράπονο ο στρατιώτης να είναι λίγες μέρες πριν από την απόλυσή του και έτσι να αποτινάξει κάθε ευθύνη που έχει για την χρόνια κατάσταση στην μονάδα των ΧΩΚ.

Με τη στάση του αυτή το ΓΕΣ ουσιαστικά ανακοινώνει ότι τα κοινωνικά κριτήρια στον στρατός καταργούνται στην πράξη, ότι οι συνάδελφοι που τολμάνε να διεκδικήσουν κατ εξαίρεση μετάθεση τελικά όχι μόνο δεν διευκολύνονται αλλά τιμωρούνται για αυτή την επιλογή.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στο ξεζούμισμα, τις συνεχόμενες υπηρεσίες και τον ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο.  Να καταργηθεί ο τελευταίος στρατολογικός νόμος που χτυπάει ευθέως τα κοινωνικά κριτήρια των μεταθέσεων. Θα υπερασπιστούμε ένα από το ελάχιστα δικαιώματα του στρατιωτικού κανονισμού, το δικαίωμα να εκφράσεις το παράπονό σου στους πραγματικά αρμόδιους».