Την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και την επαναφορά του ελληνικού γένους ως προϋπόθεσης για τη συμμετοχή των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές ζητάει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) από το υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο 51 γραπτών προτάσεων προς τον υφυπουργό Ιωάννη Λαμπρόπουλο, οι οποίες συνιστούν την απόδειξη της πλήρους ταύτισης των θέσεων των αποστράτων με τις πιο ακραίες θέσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Μπαλτάκου, και με αυτές του Δικτύου 21 και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ads

Τι απαντά ο «Σπάρτακος»

«Δεν είναι πλέον δυνατόν η στράτευση μόνο των ανδρών να καλύψει τις ανάγκες άμυνας της χώρας, όχι μόνο σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια που λόγω του δημογραφικού προβλήματος θα εντείνεται το πρόβλημα» επιχειρηματολογεί η Ενωση Αποστράτων. «Αντί να πάρουν θέση για τα εκατοντάδες άχρηστα στρατόπεδα που συντηρούνται αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους και για να δικαιολογείται η τεράστια μάζα ανώτερων και ανώτατων στρατιωτικών, σε συνδυασμό με την επιθυμία να διατηρηθούν αλώβητα τα εξαιρετικά τους προνόμια, όπως οι φθηνές διακοπές που προϋποθέτουν τη μετατροπή χιλιάδων φαντάρων σε υπηρέτες τους στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις, αδειάζοντας τις μονάδες της παραμεθορίου, φτάνουν να ενσωματώσουν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, με πρόσχημα την ισότητα» ήταν η απάντηση του Δικτύου Σπάρτακος.

Στο παρελθόν έγιναν πολλές απόπειρες το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών να επανέλθει στο προσκήνιο. To δημογραφικό πρόβλημα είχε επικαλεστεί και ο Ευάγγελος Αβέρωφ το μακρινό 1977. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προτείνει το 1997 την υποχρεωτική στράτευση όλων των νέων στα 18 προκειμένου να ελαττωθεί αυτομάτως ο μαθητικός πληθυσμός που συνωστιζόταν έξω από τις πανεπιστημιακές σχολές, ενώ ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε εντάξει το ζήτημα στο νομοσχέδιο για την «Παλλαϊκή Αμυνα» χωρίς τελικά να ψηφιστεί.

Ads

Η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών αποτελεί βασική θέση της Χ.Α. με το έωλο επιχείρημα της… ισότητας των φύλων. Τα ίδια υποστήριζαν στην αρθρογραφία τους και νεοφιλελεύθεροι, όπως ο Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και υποψήφιος πολλά χρόνια αργότερα με τις «Γέφυρες» (Τζήμερος-Σκυλακάκης), αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ομως οι επιδιώξεις των ακροδεξιών είχαν άλλη στόχευση. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 σε περιοδικά του ακροδεξιού χώρου αναφέρεται συστηματικά η «αναγκαιότητα της υποχρεωτικής στράτευσης των φυλετικά γνήσιων Ελληνίδων (οι οποίες σταμάτησαν να γεννάν πολεμιστές) ως μέτρο που θα βοηθήσει την εθνοκάθαρση στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά». (ΙΟΣ, «Στρατοπαγίδες για κορίτσια στη Θράκη», 1997). Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους ακροδεξιούς, οι μουσουλμανοπούλες μέσα στο στρατόπεδο είτε θα απελευθερωθούν (δηλαδή θα ελληνοποιηθούν) είτε αν δεν τα καταφέρουν θα αυτο-απελαθούν.

Εθνικισμός και μιλιταρισμός

Την ώρα που διεθνώς η τάση για διάφορους λόγους είναι η μείωση της θητείας και του αριθμού των στρατεύσιμων (περίπου 600.000 νέοι στην Τουρκία περιμένουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας, όπως μετέδωσε χθες το CNN Turk), η κυβέρνηση υποδέχεται προτάσεις που εκφράζουν ακραίο εθνικισμό και μιλιταρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η λογική της επαναφοράς του ελληνικού γένους ως προϋπόθεσης για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές σε μια αναβίωση της τροπολογίας για το «ελληνικό ένστολο γένος» που είχαν υπερψηφίσει αρχικά 85 βουλευτές της Ν.Δ. τον Φεβρουάριο του 2013 για να αποσυρθεί λίγες μέρες αργότερα ύστερα από αντιδράσεις (και) από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Οι υπόλοιπες προτάσεις της πλέον θεσμικής ένωσης αποστράτων προς το υπουργείο είναι ένα μείγμα συντεχνιασμού σε ακροδεξιά πλατφόρμα: από την εκ νέου μετάδοση της εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη» από τη ΝΕΡΙΤ και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Κινηματογράφησης για πληρέστερη κάλυψη και προβολή του έργου των Ε.Δ. έως την απαίτηση για μερίδιο από τα χαράτσια ανυποταξίας, τις ποινές στα στρατοδικεία κ.ά.

Εφημερίδα των Συντακτών