Η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλλει το κόστος μετακίνησης των φαντάρων για τη συμμέτοχή τους στις εκλογές, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο «Σπάρτακος».

Ads

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ουσιαστικά μπλοκάρεται η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φαντάρων στις επικείμενες εκλογές, καθώς στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους -που καλύπτουν τα έξοδα της υποχρεωτικής στράτευσης των παιδιών τους- προστίθεται και η κατάργηση των δωρεάν εισιτηρίων-καταστάσεων επιβίβασης.

Το Δίκτυο Σπάρτακος, καλεί «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναλάβει την κάλυψη του κόστους μετακίνησης και να επιτρέψει στους φτωχούς φαντάρους να συμμετέχουν στις εκλογές», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «κάθε συλλογικότητα που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας πρέπει να σταθεί στο πλευρό των φαντάρων-πολιτών με στολή και να απαιτήσει τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στις εκλογές».

Εκλογικές άδειες

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται, τέλος, ότι για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την επιστροφή στον τόπο διαμονής στους φαντάρους θα χορηγηθεί άδεια ως εξής:

Ads
  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.

  • Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση , ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση , ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Όπως σημειώνεται, οι υπάλληλοι, άρα και οι ένστολοι που θα κάνουν χρήση της εκλογικής άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής ή άλλου αρμοδίου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.