Όταν ξεκινάς να παίζεις Φούτμπολ Μάνατζερ το πρώτο μήνυμα που σου έρχεται είναι από τη διοίκηση που σου θέτει τους στόχους που πρέπει να πετύχεις. Αν τα καταφέρεις μένεις, αν δεν τα καταφέρεις απολύεσαι και αν πας καλύτερα σε χρυσώνουν. Απλοί κανόνες που ισχύουν σε κάθε επαγγελματικό άθλημα. Στο Μουντιάλ κάποιοι πήγαν με στόχους, και κάποιοι για τη χαρά του παιχνιδιού.

Ads

Στην Αγγλία εδώ και πέντε μήνες έλεγαν ότι πάνε στη Βραζιλία to play football. Έτσι λοιπόν με όλους τους υπερτιμημένους Άγγλους παίχτες και με ένα προπονητή που το μόνο σχέδιο που είχε ήταν να είναι φιλικός στα ΜΜΕ πήγαν άπατοι. Μέσα στην όλη γραφικότητα που τους διαπρέπει, που έλεγε και η Άτζελα, λένε πλέον για το τι πήγε λάθος και πως πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη διοργάνωση, μόνιμη επωδός στην Αγγλία. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για την Ιταλία που πήγε με τις δάφνες του τελικού του Γιούρο 2012, χωρίς σταθερή ομάδα, χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχο. Η Ισπανία πήγε με την ομάδα των επιτυχιών, σε ένα τελευταίο ιντερλούδιο ελπίζοντας σε μιαν ακόμα παράσταση. Όλοι απέτυχαν, αλλά δεν ξέρουμε σε τι απέτυχαν ακριβώς. Μόνο ότι δεν έφτασαν στις προσδοκίες που είχαν οι άλλοι για αυτούς.

Από την άλλη υπάρχουν ομάδες που έχουν ξεκάθαρους, όσο και διαφορετικούς στόχους. Η Γαλλία πήγε για να ψήσει την ομάδα που θα προσπαθήσει να κατακτήσει το Γιούρο 2016 που διοργανώνει. Ο Φαν Χαλ είπε ξεκάθαρα ότι πάμε για την τετράδα. Το Μεξικό θέλει «ένα πέμπτο παιχνίδι στο ίδιο Μουντιάλ». Η Χιλή έβαλε στόχο την οχτάδα. Η Ελλάδα να περάσει τον όμιλο. Η Κολομβία να πετύχει αυτή η γενιά σε ότι απέτυχε εκείνη του 1994, δηλαδή να διεκδικήσει το τρόπαιο. Βραζιλία, Αργεντινή και Γερμανία από την αρχή είπαν ότι πάνε για να το πάρουν. Δε γίνεται να πετύχουν όλοι, όμως όσοι έχουν στόχο προχωράνε μέχρι τώρα, γιατί ξέρουν τι ζητάνε.

Η Ελλάδα έχασε εύκολα ένα παιχνίδι, αλλά το διόρθωσε μετά. Μπορεί το σαμπουάν του Γιώργη Σαμαρά να κάνει καλύτερο fade out στον πανηγυρισμό από αυτό του Κριστιάνο, καθώς το ζελέ δεν επιτρέπει ανέμισμα, αλλά δεν είναι αυτή η μόνη διαφορά. Ο Κριστιάνο δήλωσε ότι «δεν περίμενα η Πορτογαλία να κατακτήσει το Μουντιάλ». Γιατί πήγαν εκεί δε μας είπε βέβαια. Ο κεραυνός στο δεξί ημισφαίριο του κρανίου προφανώς δεν τον έκανε Χάρι Πότερ, εκτός αν ο Λεβ ή ο Κλινσμαν είναι ο Βόλντεμορ (αν και εγώ θα ψήφιζα τον Πέπε για αυτόν το ρόλο). Έτσι άλλο ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό όνομα μένει απέξω.

Ads

Με κάθε κίνδυνο το τσολιαδόμετρο να εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, τους διεθνείς να αποκτούν ύφος Ιμπραχίμοβιτς αυτοκράτορα και να πηγαίνουν από εδώ και από εκεί λέγοντας ότι «τα παιδιά της εθνικής δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα», η χθεσινή απόδοση είναι αποτέλεσμα σωστής προετοιμασίας και στόχου. Παρενέργειες που Ολλανδοί, Χιλιάνοι, Μεξικανοί και Γάλλοι δε θα έχουν. Ξεπερνώντας αυτό, τώρα στο ίνμποξ του Σάντος του έχει έρθει νέο μήνυμα από τη διοίκηση με τίτλο: Αναθεώρηση στόχων.

El Sombrero