Η ταινία εκτυλίσσεται στα τέλη του 40 στην Νέα Υόρκη. Ο Σαλ Πάρανταϊς, ένας 24χρονος συγγραφέας, γνωρίζει τον Νταν Μοριάρτι, έναν 20χρονο πρώην φυλακισμένο με ευέλικτη ηθική, «τρομακτικά ενθουσιασμένο με τη ζωή» και την όμορφη σύζυγό του, Μέριλου. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Οι τρεις τους περνάνε τις έντονες και γεμάτες αλκοόλ νύχτες τους, κάνοντας όνειρα για έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο, ενώ μπροστά τους ανοίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ.
 
Ο πολυβραβευμένος Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες (“Ημερολόγια Μοτοσικλέτας”) δημιουργεί ένα υπέροχο road movie, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το κλασσικό βιβλίο “On The Road – Στο Δρόμο” του Τζακ Κέρουακ.

image
 
Ένα μυθιστόρημα – σταθμός, της λεγόμενης Beat Generation που άφησε εποχή τόσο για το περιεχόμενο όσο και για το στιλ γραφής. Ο θρύλος θέλει τον Κέρουακ να ολοκληρώνει το έργο σε τρεις μόλις εβδομάδες, γράφοντας ακατάπαυστα όχι σε φύλλα αλλά σε ένα και μοναδικό ρολό χαρτιού μήκους 37 σχεδόν μέτρων, σαν να έγραφε γράμμα σε έναν φίλο και με ύφος που αντικατοπτρίζει τον ρευστό αυτοσχεδιασμό της τζαζ.
 
Η ταινία, είχε επίσημη συμμετοχή στο 65ο Φεστιβάλ Καννών το 2012, ενώ είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πέρσι τον Σεπτέμβριο, στο 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.

image
 
Στο φιλμ, “Στο Δρόμο” (On The Road – 2012) του Βάλτερ Σάλες, πρωταγωνιστούν οι: Σαμ Ράιλι (“Control”), Κρίστεν Στιούαρτ (“The Twilight Saga”), Κίρστεν Ντανστ (“Μοιραία Σχέση”), Βίγκο Μόρτενσεν (“Επικίνδυνες Υποσχέσεις”), Έιμι Άνταμς (“The Fighter”) και Άλις Μπράγκα (“Περί Τυφλότητος”).
 
Και μπορεί η ταινία του Βάλτερ Σάλες, να μη φθάνει τα επίπεδα του γνωστού μυθιστορημάτος του Τζακ Κέρουακ, στο οποίο και βασίζεται, ωστόσο παραμένει ένα καλό road movie με ορισμένες, ιδιαίτερα καλές ερμηνείες.

image
 
Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης, χρησιμοποιεί σε δευτερεύοντες ρόλους γνωστούς ηθοποιούς (υπέροχος ο Βίγκο Μόρτενσεν, που ενσαρκώνει τον μεγάλο Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ – Old Bull Lee / William S. Burroughs), κρατώντας στους βασικούς χαρακτήρες, κυρίως νέους.

image
 
Ένα παράξενο στοίχημα, που όμως φαίνεται να λειτουργεί. Καλός ο Sam Riley ως Sal Paradise / Jack Kerouac, αλλά αυτός που πραγματικά κλέβει την παράσταση, είναι ο υπέροχος Garrett Hedlund ως Dean Moriarty / Neal Cassady. Ακόμα και η Kristen Stewart, γνωστή κυριώς από τις ταινίες των Twilight, εδώ ενασρκώνει την Marylou / LuAnne Henderson, αρκετά επιτυχημένα, οφείλω να ομολογήσω.


 
Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 124 λεπτά | Σκηνοθεσία: Walter Salles | Σενάριο: Jack Kerouac, Jose Rivera | Παίζουν: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart