Ο δημοφιλής και καλός κωμικός ηθοποιός Ρίτσαρντ Αγιοάντε (Richard Ayoade), γνωστός κυρίως από την ιδιαίτερη Βρετανική τηλεοπτική σειρά «The IT Crowd» (2006 – 2013), επιστρέφει για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα και μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη νέα του δημιουργία «Ο Σωσίας» (The Double – 2013). Βασισμένο στο ομώνυμο  μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, το φιλμ μέσα από το σκοτεινό και δυσοίωνο κόσμο στον οποίο εξελίσσεται, κερδίζει τις εντυπώσεις και τον θεατή, έχοντας για πρωταγωνιστή του, σε διπλό ρόλο, τον συνεχώς εξελισσόμενο νεαρό ηθοποιό Τζέσι Αϊζενμπεργκ. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Ο Σάιμον Τζέημς (Τζέσι Αϊζενμπεργκ) είναι ένας τυπικός υπάλληλος γραφείου που εργάζεται σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Το αφεντικό του και οι συνάδελφοι του, τον υποτιμούν συνεχώς, η μητέρα του κάνει παράπονα για όλα και το χειρότερο όλων, η Χάννα (Μία Γουασικόφσκα), η όμορφη βοηθός στο τμήμα φωτοαντίγραφων, τον αγνοεί χαρακτηριστικά…

image

Ads

Όπου και να στραφεί, ο Σάιμον βρίσκει μόνο εμπόδια και η ζωή του φαίνεται να μην έχει κανένα απολύτως νόημα, επιβιώνοντας απλά και μονότονα, μέσα από την καθημερινή του ρουτίνα. Τα πράγματα όμως θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο με τον ερχομό του καινούριου συναδέλφου του, Τζέημς Σάιμον.

image

Ο Τζέημς, είναι ολόιδιος εξωτερικά με τον Σάιμον αλλά έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θεωρητικά απουσιάζουν από τον χαρακτήρα του. Και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που κάνουν τόσο δημοφιλή τον νεο-εισερχόμενο Τζέημς Σάιμον, που δημιουργούν κάθε λογής προβλήματα στον Σάιμον Τζέημς, η παρουσία του οποίου περνά σχεδόν απαρατήρητη.

image

Όσα του λείπουν του Σάιμον, βρίσκονται στον Τζέημς και με το παραπάνω. Αυτοπεποίθηση, επικοινωνία μα περισσότερο απ’ όλα, κατέχει ένα μοναδικό ταλέντο στο να σαγηνεύει τις γυναίκες με τις οποίες συναναστρέφεται. Αναπόφευκτα ο Τζέημς θα αρχίσει να παίρνει σταδιακά τη ζωή του Σάιμον. Η μετάβαση θα είναι επώδυνη και κάθε άλλο παρά ομαλή, με το τραγικό τέλος να διαγράφεται αναπόφευκτο και να πλησιάζει με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια προς μία τραγική κάθαρση…

image

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Ριτσαρντ Αγιοάντε, που μας συστήθηκε και ως σκηνοθέτης μέσα από το αγαπημένο και ρομαντικού, «Submarine» του 2010, επιστρέφει δυναμικά με μία εξίσου αξιόλογη δημιουργία. Η ταινία «Ο Σωσίας» (The Double), αποτελεί μία σκοτεινή, όσο και σατιρική μεταφορά του ομώνυμου έργου του σπουδαίου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ο Αγιοάντε, εμπιστεύεται τον διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο στον νεαρό ηθοποιό Τζέσι Άιζενμπεργκ, ο οποίος τον ανταμείβει και με το παραπάνω.

image

Ο Τζέσι Άιζενμπεργκ (Jesse Eisenberg), που στο παρελθόν τον έχουμε απολαύσει σε ταινίες όπως το «Adventureland» του 2009, το «The Social Network» του 2010, αλλά και στο φιλμ του Γούντι Άλλεν «To Rome with Love» (2012), έχει εδώ την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τον πρώτο ρόλο σ’ ένα φιλμ και το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό, έχοντας μάλιστα διπλό ρόλο, τόσο ως Σάιμον Τζέημς, όσο και ως Τζέημς Σάιμον…

 

Δίπλα στον Τζέσι Άιζενμπεργκ, σε μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, συναντάμε την γλυκιά και χαριτωμένη Μία Βασικόβσκα (Mia Wasikowska), με συμμετοχή στο παρελθόν σε ταινίες όπως το «Alice in Wonderland» (2010), το «Jane Eyre» (2011), αλλά και το πιο πρόσφατο «Only Lovers Left Alive» (2013) του Jim Jarmusch, Φιλμ το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημιουργού, όντας η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ. Το υπόλοιπο καστ της ταινίας «Ο Σωσίας» (The Double) του Ριτσαρντ Αγιοάντε, συμπληρώνουν οι: Γουάλας Σων, Νόα Τέιλορ και η Κάθι Μοριαρτι.

image

Με έντονα στοιχεία από το σκοτεινό και ιδιαίτερο σύμπαν του μεγάλου David Lynch, αλλά και με μία σκοτεινή όσο και δυσοίωνη ατμόσφαιρα που μας φέρνει στο νου σκηνές από το θρυλικό «Μπραζίλ» (Brazil – 1985) του Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam), o Βρετανός δημιουργός Ρίτσαρντ Αγιοάντε (Richard Ayoade), καταφέρνει για δεύτερη φορά να μας χαρίσει μία αξιόλογη και άκρως ενδιαφέρουσα ταινία. Στα θετικά της ταινίας αξίζει να σημειώσουμε τόσο την ιδιαίτερη, σκοτεινή φωτογραφία του Erik Wilson, όσο κυρίως το ατμοσφαιρικό και υπέροχο μουσικό σκορ, το οποίο υπογράφει ο Andrew Hewitt.

 

Μετά λοιπόν την επιτυχημένη πορεία της ταινίας στα Διεθνή Φεστιβάλ του Τορόντο, του Sundance, αλλά και του Λονδίνου, το φιλμ «Ο Σωσίας» (The Double) κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της νεοσύστατης Weird Wave και της Odeon.

 

Η ταινία «The Double», περιγράφει την κωμική  όσο και τραγική ιστορία, ενός καθημερινού ανθρώπου που οδηγείται στην ψυχική κατάρρευση όταν συναντά τον σωσία του. Αστεία, τρομακτική, αλλά και ονειρική, η ταινία έχοντας ως με οδηγό το ομώνυμο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αντιμετωπίζει το προαιώνιο πρόβλημα της μοναξιάς, αλλά και την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου προς αναζήτηση του έτερου ήμισυ…

 

Ο ανατρεπτικός Βρετανός τηλεοπτικός κωμικός του «The IT Crowd», αλλά κι επιτυχημένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης με το πολυβραβευμένο «Submarine», διασκευάζει τον «Σωσία» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, σε σενάριο που έγραψε παρέα με τον αδελφό του Χάρμονι Κορίν, Αβι.

 

Συγκεντρώνοντας μπροστά στην κάμερά του ό,τι πιο καινοτόμο κι ενδιαφέρον από τη νέα γενιά ηθοποιών – ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ του «Social Network» και του «Now You See Me» και η Μία Γουασικόφσκα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και του «Stoker» – ο Αϊογουάντι εκσυγχρονίζει τον σκοτεινό κόσμο του Ντοστογιέφσκι και κερδίζει το ενδιαφέρον του θεατή.

Έτος: 2013 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 93 λεπτά | Σκηνοθεσία: Richard Ayoade | Σενάριο: Richard Ayoade, Fyodor Dostoevsky | Παίζουν: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn