Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, «Ο Λύκος της Wall Street», ακολουθεί την εξωπραγματική άνοδο, τη γεμάτη απολαύσεις ζωή του, αλλά και την πτώση του Τζόρνταν Μπέλφορντ, του χρηματιστή από τη Νέα Υόρκη, που έκανε μια περιουσία εξαπατώντας επενδυτές. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
«Αυτή η ιστορία, ήταν σαν ένας μοντέρνος Καλιγούλας για μένα» Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

image
 
Με μια παράλογη, όσο και ύποπτη περιουσία στα χέρια του, από πολύ νεαρή ηλικία, ο Τζόρνταν Μπέλφορντ διοχέτευσε τα χρήματά του, σε μία ατελείωτη σειρά από αφροδισιακά: γυναίκες, κοκαΐνη, αυτοκίνητα και στην πανέμορφη σύζυγό του. Ζώντας μία ζωή δίχως μέτρο και χωρίς όρια, μέχρι να καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια, στη φυλακή… Το μότο του που ακούμε από την αρχή του φιλμ, είναι χαρακτηριστικό:
 
«Το όνομα μου είναι Τζόρνταν Μπέλφορντ. Όταν έκλεισα τα 26, έβγαζα 49 εκατομμύρια δολάρια, που με τσάντιζε πραγματικά, γιατί ήταν κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα…»

image
 
Στη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε ο Λεονάρντο Ντικάπριο υποδύεται τον Τζόρνταν Μπέλφορτ. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός χρηματιστή από το Λονγκ Άιλαντ. Μέσα από την αναλυτική εξέλιξη του φιλμ, διάρκειας 180 λεπτών, παρακολουθούμε τη δραματική άνοδο, αλλά και τη μοιραία πτώση του Μπέλφορτ στη Γουόλ Στριτ. Μία ταραχώδη ζωή, με ατελείωτα πάρτυ, καταχρήσεις, διαφθορά, κάθε λογής ναρκωτικά και άφθονο τζόγο, είτε αυτό λάμβανε χώρα εντός χρηματιστηρίου, είτε εκτός…
 
«Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90, η Γουόλ Στριτ, ήταν τρομερά ανεξέλεγκτη, σχεδόν Άγρια Δύση», λέει ο Λεονάρντο Ντικάπριο και συνεχίζει: «Ο Τζόρνταν Μπέλφορντ, ήταν ένας μεταξύ πολλών που το εκμεταλλεύτηκε κι έκανε γιγαντιαία περιουσία. Για μένα, η ιστορία του ενσωματώνει τη συγκεκριμένη εποχή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούσαν τόσο στραβά. Ήταν τόσο συναρπαστική η αφοπλιστική ειλικρίνεια του Μπέλφορντ. Δεν έκρυψε τίποτα. Δεν ήταν απολογητικός για τη λαγνεία του για χρήμα ούτε για την απρόσκοπτη κατανάλωση του. Μου φάνηκε ότι ήταν η βάση για έναν συναρπαστικό χαρακτήρα. Συν το γεγονός, ότι εντέλει χρειάστηκε να πληρώσει το τίμημα».

image
 
Πριν κατηγορηθεί για ασφαλιστικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος, ο  Μπέλφορντ ζούσε με πλήρη ασυδοσία. Πετούσε με το δικό του ελικόπτερο, οδηγούσε έξι αυτοκίνητα πολυτελείας, αγόραζε σκάφη, άφηνε εξωφρενικούς λογαριασμούς σε ξενοδοχεία, πόρνες και ναρκωτικά…
 
Έπειτα, τα έχασε όλα. Με μπόλικο χρόνο πια στα χέρια του, άρχισε να καταγράφει το χρονικό της ζωής του, αποκαλύπτοντας βήμα βήμα, πως έχτισε από το μηδέν την περιουσία του, πως εξαπάτησε τον κόσμο και πως κατέληξε και πάλι στο μηδέν εξαιτίας της ζωής που έκανε. Γραμμένο σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη λογική, οι κριτικοί επαίνεσαν το βιβλίο του για το ρυθμό και το κωμικό του ύφος, και το θεώρησαν την τέλεια απεικόνιση της καταναλωτικής Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό της αντίληψης που υπήρχε, το γεγονός ότι το περιοδικό Forbes, τον αποκάλεσε «ένα είδος Ρομπέν των Δασών, που κλέβει από τους πλούσιους για τον εαυτό του…»

image
 
Από τον βραβευμένο με Όσκαρ Μάρτιν Σκορτσέζε και πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζον Φάβρο, Ζαν Ντυζαρντέν, Μάργκο Ρόμπι και Σπάικ Τζόουνζι, η ιστορία καταφέρνει να μας ξεναγήσει στη ζωή και στα έργα του Τζόρνταν Μπέλφορντ. Βασισμένο στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο Μπέλφορντ και το μετέτρεψε σε σενάριο ο γνωστός σεναριογράφος Τέρενς Γουίντερ (The Sopranos, Boardwalk Empire) και κάτοχο τεσσάρων βραβείων Emmys.
 
«Όπως κάποιος που του αρέσει να μελετάει την ιστορία, έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι τα ίδια πράγματα συμβαίνουν ξανά και ξανά. Υπάρχουν περίοδοι οικονομικής ευημερίας, που τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά για όλους – και μετά καταρρέουν όλα, και όλοι συνειδητοποιούν ότι μόνο λίγοι ήταν εκείνοι που πλούτιζαν εις βάρος των άλλων.  Συνέβη τη Χρυσή Εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Συνέβη το 1929. Συνέβη το 1987, όπου και διαδραματίζεται η ταινία μας. Συνέβη στις αρχές του αιώνα, και συνέβη και το 2008. Είναι σίγουρο ότι θα συμβεί ξανά και στο μέλλον.» Μάρτν Σκορτσέζε

image
 
Εντυπωσιακό καστ, αρχή γενομένης από τον Λεονάρντο Ντικάπριο, που ενσαρκώνει τον Τζόρνταν Μπέλφορντ, τον Τζόνα Χιλ που υποδύεται τον Donnie Azoff, “δεξί χέρι¨ του  Μπέλφορντ, αλλά και την προκλητικά γοητευτική Margot Robbie, στον ρόλο της συζύγου. Ωστόσο ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στον εκπληκτικό Μάθιου Μακόναχι, ο οποίος αν και εμφανίζεται μόνο για λίγο και αυτό στην αρχή της ταινίας, ωστόσο ο ρόλος του είναι καταλυτικός και σημαδεύει με την ερμηνεία του, ίσως την καλύτερη σκηνή που είδαμε σε μία ταινία τριών ωρών…

image
 
Εκατομμυριούχος στα 26, κατάδικος στα 36. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των έζησε ο Τζόρνταν Μπέλφορντ. Ένας χρηματιστής ο οποίος εκμεταλλευόμενος τα γρανάζια ενός ήδη σάπιου χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος και με την ανοχή τόσο της πολιτείας, όσο και των τραπεζών (εντός κι εκτός Αμερικής), κατάφερε να “καταναλώσει” εκατοντάδες εκατομμύρια και να “ξεπλύνει” άλλα τόσα, μέσα σε δέκα σκοτεινά χρόνια, με το FBI να αργεί απελπιστικά να ξεδιαλύνει μία υπόθεση, τα ίχνη της οποίας ξεκινούσαν από το Λονγκ Άιλαντ και έφταναν μέχρι το Λονδίνο, αλλά και τις “απαραίτητες” Ελβετικές τράπεζες…

image
 
Η ταινία «O Λύκος της Wall Street» (The Wolf Of Wall Street), σηματοδοτεί την πέμπτη συνεργασία του Μάρτιν Σκορτσέζε, με το Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Έχουν ήδη προηγηθεί το “Νησί των Καταραμένων” (ShutterIsland), “Ο Πληροφοριοδότης” (The Departed), “Ιπτάμενος Κροίσος” (The Aviator) και “Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης” (Gangs of New York).
 
«Υπήρξα πολύ τυχερός τα τελευταία 14 χρόνια, καταλήγαμε πάντα με το Λίο και να μας ελκύουν οι ίδιοι χαρακτήρες και ιστορίες. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε περισσότερα ρίσκα – εγώ τον ωθώ ως ηθοποιό, κι εκείνος με τη σειρά του, εμένα ως δημιουργό. Ναι, είναι κατά 30 χρόνια νεότερος από εμένα, αλλά ανανεώνομαι μέσω εκείνου, μου δίνει ενέργεια κι έμπνευση.», αναφέρει ο Σκορτσέζε.

image
 
Το φιλμ «Ο Λύκος της Wall Street», μιμούμενο τον εμπνευστή του Μπέλφονρτ, οργιάζει σε χρώματα, θράσος και υπερβολή μέσα από τους έντονους ρυθμούς στους οποίους κινούνται οι χαρακτήρες του. Η ταινία σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που ο Μάρτιν Σκορτσέζε, χρησιμοποιεί την ψηφιακή μορφή, και στην προκειμένη περίπτωση, προσδίδει έναν ρεαλισμό σ’ έναν κόσμο πλούσιων όσο και ψεύτικων φαντασιώσεων.
 
Για να δημιουργήσει την εικόνα της ταινίας, ο Σκορτσέζε επιστράτευσε το διευθυντή φωτογραφίας, Ροντρίγκο Πριέτο, είχε δουλέψει τόσο στο βραβευμένο με Όσκαρ “Argo” του Μπεν Άφλεκ, όσο βέβαια και στις ταινίες του Αλεχάνδρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου. «Ο Ροντρίγκο είναι ένας εξαιρετικός κινηματογραφιστής. Έχει ένα ελεύθερο στυλ, ωστόσο σχεδόν ποιητικό, και κατάφερε να συλλάβει άψογα τους χαρακτήρες και την εποχή.», λέει χαρακτηριστικά ο Σκορτσέζε.

image
 
Όπως προαναφέραμε “Ο Λύκος της Wall Street”, αποτελεί την πέμπτη συνεργασία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Ο δημοφιλής ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 14 ετών. Το 1993, απέσπασε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, για την ερμηνεία του στο “Τί Βασανίζει το Γκίλμπερτ Γκρέιπ;” (What’s Eating Gilbert Grape).
 
Συνολικά ο Ντι Κάπριο έχει μέχρι σήμερα τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις ταινίες: “Τί Βασανίζει το Γκίλμπερτ Γκρέιπ;” (What’s Eating Gilbert Grape), “Ματωμένα Διαμάντια” (Blood Diamond) και “Ιπτάμενος Κροίσος” (The Aviator). Πρόσφατα, εμφανίστηκε στο “Django Unchained” του Ταραντίνο, για το οποίο έλαβε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Για τον ρόλο του στο “J. Edgar”, τιμήθηκε με υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερου ηθοποιού, στις Χρυσές Σφαίρες, στα Critics’ Choice και στα Βραβεία Screen Actors Guild. 

image
 
Ταυτόχρονα όμως με την υποκριτική του καριέρα, ο Ντι Κάπριο ξεκίνησε και τη δική του εταιρία παραγωγής, την Appian Way. Με το σήμα της οποίας έγραψε, έκανε την παραγωγή κι αφήγηση για το ντοκιμαντέρ “The 11th Hour”. Ανάμεσα στις άλλες παραγωγές της εταιρίας του, είναι και τα: “Το Νησί των Καταραμένων” (Shutter Island), “Ο Πληροφοριοδότης” (The Aviator), “Αι ειδοί του Μαρτίου” (The Ides of March), “Red Riding Hood”, “Orphan”, “Δημόσιος Κίνδυνος” (Public Enemies), καθώς και τα επερχόμενα “Σκουραιασμένη Πόλη” (Out of the Furnace) και “Το Ρίσκο” (Runner, Runner).
 
Όσο για τον πραγματικό Τζόρνταν Μπέλφορντ, είναι πλέον ένα πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη «χρυσή» δεκαετία του ’90, τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα και τις «φούσκες» ολκής. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της υπέρμετρης φιλοδοξίας, σε μια εποχή ακολασίας και καταχρήσεων, με την απαραίτητη πάντα νομική κάλυψη…
 
Στο απόγειο της “επιτυχίας” του ο Μπέλφορντ, απασχολούσε στην εταιρεία του περισσότερους από χίλιους χρηματιστές ενώ παράλληλα διαχειρίζονταν χαρτοφυλάκια αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τέλει καταδικάστηκε μόνο σε τετραετή φυλάκιση, ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη, κατόπιν συνεργασίας του με το FBI. Αποφυλακίστηκε το 2006, έχοντας εκτίσει μόλις 22 μήνες φυλάκισης, με την υποχρέωση καταβολής 110,4 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στα θύματά του.

image
 
Όμως, αυτό που τελικά στιγμάτισε και χαρακτήρισε τη ζωή του Τζόρνταν Μπέλφορντ, ήταν η χρηματιστηριακή απάτη. Η χειραγώγηση της χρηματαγοράς απέκτησε άλλη διάσταση μέσα από τη δράση του και θύματά της έπεσαν δεκάδες πελάτες του, που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι οι επενδύσεις τους είχαν χαθεί.
 
Σύμφωνα με το New York Daily News, μέχρι και σήμερα ο Μπέλφορντ έχει αποπληρώσει ένα μικρό μόλις μέρος από τα χρωστούμενα του. Ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι τα δύο αυτοβιογραφικά βιβλία του που έγιναν best sellers αλλά και η αμοιβή του από τα δικαιώματά του στην ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, τον έχουν κάνει αρκετά πιο πλούσιο, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το καπιταλιστικό σύστημα…
 
Το βίντεο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε από το CNN μετά την έρευνα που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος του Scott Zamost, για τη ζωή και το ποιόν του Μπέλφορντ:


 
Αν και η μεγάλη διάρκεια του φιλμ (180 λεπτά) κουράζει τον θεατή, ο Σκορτσέζε καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα, χάρης κυρίως στη δεξιοτεχνία και την εμπειρία του, αλλά και με την άριστη αξιοποίηση των ηθοποιών που έχει στη διάθεσή του. Έξυπνο και το αγαπημένο χαρακτηριστικό του voice over, που συχνά πυκνά χρησιμοποιεί ο Αμερικανός σκηνοθέτης, με τον ήρωα να περιγράφει αλλά και να αναπολεί τη ζωή του…


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 180 λεπτά | Σκηνοθεσία: Martin Scorsese | Σενάριο: Terence Winter, Jordan Belfort | Παίζουν: Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Jonah Hill