Ο ταλαντούχος ηθοποιός Τζον Τορτούρο, περνάει για μία ακόμη φορά πίσω από την κάμερα για να μας παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Ερασιτέχνης Ζιγκολό» (Fading Gigolo). Μία παιχνιδιάρικη αλλά παράλληλα και συγκινησιακή ρομαντική κομεντί, μ’ ένα εντυπωσιακό καστ, όπου μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι: Σοφία Βεργκάρα, Σάρον Στόουν και Βανέσα Παραντί. Αυτός όμως που κλέβει την παράσταση δεν είναι άλλος από τον ακούραστο και πολυπράγμων Γούντι Άλεν…

Ads

Ο Φιοβαράντε (Τζον Τορτούρο) αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας “Δον Ζουάν” για να κερδίσει χρήματα και να βοηθήσει τον αδέκαρο φίλο του Μάρεϊ (Γούντι Άλεν). Ο Μάρεϊ εξελίσσεται σε προσωπικό “μάνατζερ” του Φιοβαράντε και μαζί σχηματίζουν ένα αχτύπητο δίδυμο, παγιδευμένο στο χρήμα, αλλά και στην αγάπη.

image

Όλα ξεκινούν όταν η δερματολόγος του Μάρεϊ, Δρ. Πάρκερ (Σάρον Στόουν), προτείνει στον Φιοβαράντε να συμμετάσχει στο “τρίο” που σχεδιάζουν με τη σαγηνευτική φίλη της Σελίμα (Σοφία Βεργκάρα). Η πρόταση είναι δελεαστική, αφού η σεξουαλική ικανοποίηση γυναικών μπορεί να τους αποφέρει τα επιθυμητά χρηματικά κέρδη και ο Μάρεϊ προσπαθεί να πείσει τον Φιοβαράντε να τη δεχτεί ώστε να βρει επιπλέον “πελάτες”…

Ads

image

Ο αειθαλής Γούντι Άλεν αφήνει την καρέκλα του σκηνοθέτη στον Τζον Τορτούρο (Romance & Cigarettes – 2005, Passione – 2010) και αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτή την κομεντί που πλημμυρίζει την μεγάλη οθόνη με γοητευτικές εικόνες της Νέας Υόρκης, αυτοσαρκαστικό χιούμορ, σαγηνευτικές γυναίκες και υπέροχες τζαζ και λάτιν μουσικές.

 

Το φιλμ «Ερασιτέχνης Ζιγκολό», εστιάζει κυρίως στη μόνιμη και ανικανοποίητη αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από την αγάπη και το σεξ. Ο Τορτούρο είχε ανέκαθεν στα έργα του μία “εμμονή” με το σεξ, το οποίο «…είναι μια επιθυμία που όλοι οι άνθρωποι έχουν, και που δεν ικανοποιείται ποτέ», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο δημιουργός.

image

Οι γυναίκες της ταινίας μας έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ιδιαίτερη βαρύτητα στην ταινία, αφού ο Τορτούρο «δεν θέλει να ξαναδεί ποτέ του ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν μόνο άνδρες». Ακόμα μία ιδιαιτερότητα της ταινίας είναι ο παράλληλος ρόλος σκηνοθέτη – πρωταγωνιστή, που ο Τορτούρο κρατάει με επιτυχία για τον εαυτό του: «Η συνεχής αλλαγή μεταξύ των δύο ρόλων είναι σχιζοφρενική σε ορισμένο βαθμό», όπως λέει ο ίδιος.

image

Η ταινία «Ερασιτέχνης Ζιγκολό» (Fading Gigolo – 2013) του Τζον Τορτούρο, είναι μία ευαίσθητη κωμωδία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζον Τορτούρο, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός ντροπαλού υπαλλήλου βιβλιοπωλείου, του Φιοβαράντε, που έχει δεύτερη ζωή.

 

Πέρα από κάποια κλισέ, που δυστυχώς συχνά πυκνά συναντάμε σε ταινίες του είδους, στα θετικά του φιλμ συγκαταλέγεται το εντυπωσιακό καστ όπου μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν η Σοφία Βεργκάρα, η Σάρον Στόουν και η Βανέσα Παραντί. Αυτός όμως που κλέβει εύκολα την παράσταση δεν είναι άλλος από τον ακούραστο και πολυπράγμων Γούντι Άλεν, όπου κάθε παρουσία του μπροστά από την κάμερα δίνει μία άλλη δυναμική στην ταινία του Τορτούρο.

image

Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Γούντι Άλεν υποδύεται έναν ρόλο σε ταινία την οποία δεν έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος. «Πιστεύω πολύ στον Τζον ως σκηνοθέτη και ως ηθοποιό, κι ένιωσα πως ο Μάρεϊ ήταν ένας ρόλος που μου ταίριαζε και που θα μπορούσα να υποδυθώ», δηλώνει ο δημοφιλής δημιουργός.

 

Ενώ ο Τζον Τορτούρο λέει χαρακτηριστικά για τη συνεργασία τους: «Αρχικά ένοιωθα ταραχή αλλά αποδείχθηκε ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο για να συνεργαστεί κανείς. Ο Γούντι είναι καταπληκτικός κι ευχάριστος να δουλεύεις μαζί του, διαθέτοντας πολλές πρωτότυπες ιδέες. Ορισμένες φορές του αρέσει να αυτοσχεδιάζει λιγάκι, να σταματάει, να επανέρχεται. Ήταν τέλειος στη συνεργασία, ένας πρίγκηπας και καμιά φορά του έδινα οδηγίες όπως “Να, τώρα είναι μια σημαντική στιγμή. Εδώ μπορείς να ρίξεις τους ρυθμούς”. Εφόσον του φαινόταν λογικό, ακολουθούσε τις οδηγίες. Αν όχι, με ρωτούσε αλλά το έκανε σπάνια»

image

Οι Μάρεϊ (Άλεν) και Φιοβαράντε (Τορτούρο) σχηματίζουν ένα υπέροχο δίδυμο ως αλληλοσυμπληρώμενοι χαρακτήρες, αλλά κι ως οι δύο αντίθετες πλευρές του ίδιου νομίσματος… 

 

«Ο Μάρεϊ είναι ρεαλιστής και συμφεροντολόγος: βλέπει την πρόταση της Δρ. Πάρκερ ως ευκαιρία για κέρδος και την αρπάζει. Έχει μία έξυπνη ιδέα, η οποία μπορεί να πετύχει στην αρχή, αλλά έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτύχει στην πορεία, αφού είναι παράλογη…», δηλώνει ο πρωταγωνιστής Άλεν.

image

Από την άλλη, ο Φιοβαράντε είναι ένας ρομαντικός, ευαίσθητος και κλειστός χαρακτήρας, που ζει χωρίς πολλές φιλοδοξίες. Η πρόταση της Δρ. Πάρκερ (Σάρον Στόουν) τον κάνει να νιώσει άβολα, αφού δεν του αρέσει να μπλέκει τον έρωτα με το χρήμα. Παρόλα αυτά, η μέτρια οικονομική του κατάσταση τον πιέζει και αποφασίζει να τη δεχτεί στο τέλος…

 

«…Είναι σαν ένα λουλούδι που δεν έχει ακόμα ανθίσει… Θέλει τον Φιοβαράντε στη ζωή της, ελπίζοντας πως θα είναι εκείνος ο οποίος θα “ανοίξει” την καρδιά της…» Σάρον Στόουν

image

Σε αντίθεση με τη Δρ. Πάρκερ, η σέξι Σελίμα (Σοφία Βεργκάρα) έχει φοβερή αυτοπεποίθηση και άνεση με τον Φιοβαράντε. Είναι ο πιο ανάλαφρος χαρακτήρας στην ταινία και όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια η Βεργκάρα: «Θέλει να περνάει καλά, να παίρνει ρίσκα στη ζωή της και το γεγονός ότι είναι παντρεμένη δεν την εμποδίζει σε καμία περίπτωση» και συνεχίζει:

 

«Πρώτα απ’ όλα και μόνο στη σκέψη πως θα έκανα μια σκηνή με τη Σάρον Στόουν με άγχωνε πολύ. Αλλά στη συνέχεια όταν ήρθε στο πλατό και τη γνώρισα το στυλ της ήταν: “Ακολούθησε εμένα. Το έχω κάνει χιλιάδες φορές”. Οπότε όπως καταλαβαίνετε ανέλαβε εκείνη. Το να δουλεύεις με τον Τζον Τορτούρο είναι επίσης φανταστικό. Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα στο γύρισμα, σε χαλαρώνει και όλα πάνε πολύ στρωτά», λέει η Σοφία Βεργκάρα για την εμπειρία της από τα γυρίσματα του φιλμ.

image

Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στην παρουσία της βραβευμένης Γαλλίδας ηθοποιού και διεθνής τραγουδίστρια, Βανέσα Παραντί η οποία κάνει το ξεκίνημά της σε Αγγλόφωνες ταινίες. Εδώ υποδύεται μία Εβραία χήρα που ερωτεύεται τον Τζον Τορτούρο, τον «Ερασιτέχνη Ζιγκολό» και για την εμπειρία της αυτή σχολιάζει σχετικά: «Πρέπει να ζούμε το σήμερα σαν να είναι η τελευταία μας μέρα. Όταν υπάρχει ομορφιά γύρω μας πρέπει να την εκτιμούμε και τις ευκαιρίες να τις αρπάζουμε. Όλοι μας αξίζουμε την ευτυχία…»

image

Η ταινία «Ερασιτέχνης Ζιγκολό» (Fading Gigolo – 2013), μία κωμωδία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζον Τορτούρο, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 4ου Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και πλέον κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Village.

Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 90 λεπτά | Σκηνοθεσία: John Turturro | Σενάριο: John Turturro, Patricia Highsmith | Παίζουν: John Turturro, Woody Allen, Sharon Stone, Vanessa Paradis, Sofía Vergara