Μέσα από την κινηματογραφική διεισδυτική ματιά του Τζόσουα Οπενχάιμερ, με θέμα τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία, μια οικογένεια που επέζησε ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν, οι οποίοι παραμένουν στην εξουσία. Πρόκειται για το συγκλονιστικό και υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, «Η Όψη της Σιωπής» (The Look of Silence – 2014), το οποίο θα προβάλλεται στον Κινηματογράφο Τριανόν, από την Παρασκευή 28 Απριλίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: Camera Documento.

Ads

«Επιχειρήσαμε να κάνουμε κάτι χωρίς προηγούμενο: Μια ταινία όπου τα θύματα αντιμετωπίζουν τους θύτες, τη στιγμή που οι θύτες βρίσκονται ακόμη στην εξουσία.» – Τζόσουα Οπενχάιμερ

Η Όψη της Σιωπής / The Look of Silence
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Lars Skree
Μοντάζ: Niels Pagh Andersen
Ήχος: Henrik Garnov
Μουσική: Seri Banang, Mana Tahan, Rege Rege, E. Sambayon
Χώρα Παραγωγής: Δανία, Ινδονησία, Νορβηγία, Φινλανδία, Μεγ. Βρετανία
Έτος Παραγωγής: 2014
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Διάρκεια: 98 λεπτά
Από την Παρασκευή 28 Απριλίου στον Κινηματογράφο Τριανόν

image

Ads

Μια οικογένεια που επέζησε από τη γενοκτονία στην Ινδονησία ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια, κι έτσι αντιπαρατίθεται με τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για το φόνο του αδελφού του – κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.

image

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα, με τον Τζόσουα Όπενχαϊμερ να αποδεικνύει γιατί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της εποχής μας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην παραγωγή συναντάμε τον μετρ των ντοκιμαντέρ και κορυφαίο κινηματογραφιστή, Βέρνερ Χέρτζογκ.

image

Μεταξύ άλλων, το φιλμ «Η Όψη της Σιωπής» (The Look of Silence – 2014) του Τζόσουα Οπενχάιμερ, ήταν Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους το 2016, ενώ απέσπασε και έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2014, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Επίσης έχει τιμηθεί με το Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ το 2014, αλλά και με το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νυρεμβέργης το 2015.

image

Σαν «ένα ποίημα για τη σιωπή που γεννά ο φόβος» εκτυλίσσεται το φιλμ «The Look of Silence». Ο Τζόσουα Οπενχάιμερ, μετά το πολυβραβευμένο και υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ του «The Act of Killing», επιστρέφει θεματικά στη φρικτή γενοκτονία που διαπράχθηκε στην πρόσφατη ιστορία της Ινδονησίας.

image

Η ταινία, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο πλαίσιο του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI και το Βραβείο στην Κατηγορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Film Network Award), το οποίο του αποδόθηκε εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ «On the Bride’s Side».

Στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη κατά την πρεμιέρα του, τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Camera Documento: Τεκμηριώνοντας την ιστορία

image

Η Filmcenter Τριανόν σε συνεργασία με τον Θάνο Λαμπρόπουλο παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Camera Documento», με τις προβολές ντοκιμαντέρ που τεκμηριώνουν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία. Ανάμεσα και τα δύο υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάϊμερ, «Η Όψη της Σιωπής» και «Η Πράξη του Φόνου» για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ινδονησίας, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1965. Τις προβολές πλαισιώνουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή κριτικών και θεωρητικών του κινηματογράφου, ακαδημαϊκών και συγγραφέων.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου και με αφορμή την έξοδο της ταινίας «Η Όψη της Σιωπής», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ένα πάνελ από κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου και ακαδημαϊκούς. 

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι τον Φλεβάρη του 2015, στο 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ και ακολούθησε μία υπέροχη συζήτηση μεταξύ του κοινού, του σκηνοθέτη Τζόσουα Οπενχάιμερ και του παραγωγού Βέρνερ Χέρτζογκ. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρη τη συγκεκριμένη συζήτηση – με αγγλικούς υπότιτλους: