Λίγο πριν την εμφάνιση της στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, μία από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος βέβαια για την πολυαναμενόμενη «Χειμερία Νάρκη» (Winter Sleep – 2014) σε σκηνοθεσία του Τούρκου δημιουργού Νουρί Μπίλγκε Τσεϋλάν. Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 01 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Ολύμπιον.

Ads

Δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει κι εφέτος ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα πάντα την Έβδομη Τέχνη. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.
image
Ο Τουρκικός Κινηματογράφος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή άνοδο. Πριν από μερικές ημέρες και με αφορμή την επέτειο για τα 100 Χρόνια Τουρκικού Κινηματογράφου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μία εβδομάδα με δεκατέσσερις (14) συνολικά ταινίες μεγάλου μήκους. Επιλογές από τις πιο επίκαιρες και διαχρονικές ταινίες της γείτονος χώρας. Ένα σινεμά το οποίο αποτελεί από τις πλέον εξελισσόμενες εθνικές φιλμογραφίες στις μέρες μας, διεκδικώντας επάξια τη θέση του στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη.
image
Το 2003 το βραβείο στις Κάννες του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν για την αριστουργηματική ταινία του “Μακρυά / Uzak” (2002) πυροδοτεί μια άνθιση του νέου τουρκικού σινεμά, ενώ αυξάνεται η παραγωγή, αναβαθμίζεται η θεματολογία και οι κινηματογράφοι αρχίζουν πάλι να γεμίζουν. Ενώ ο Χρυσός Φοίνικας φέτος στις Κάννες, που απέσπασε φέτος ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν για την ταινία του “Χειμερία Νάρκη / Κis Uykusu” (2014) αποτελεί την τελευταία μεγάλη επιτυχία του τουρκικού κινηματογράφου.
image
Ο Αϊντίν (Haluk Bilginer) είναι ένας συνταξιούχος ηθοποιός που έχει ανοίξει δικό του ξενοδοχείο σ’ ένα χωριό της Καππαδοκίας στην κεντρική Ανατολία. Πάμπλουτος, δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του.

Ο ήρωας μας, είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του και οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι η γυναίκα του και η αδελφή του, που υποφέρει από το πρόσφατο διαζύγιό της. Τον χειμώνα το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σ’ ένα καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόφευκτο μέρος που πυροδοτεί παρεξηγήσεις και έχθρες.
image
Η «Χειμερία Νάρκη» (Winter Sleep – 2014) αποτελεί τη νέα δημιουργία του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού Νουρί Μπίλγκε Τσεϋλάν (Μακριά, Κλίματα Αγάπης, Τρεις Πίθηκοι, Κάποτε Στην Ανατολία). Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα και το Βραβείο FIPRESCI της Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.
image
Ο Τούρκος σκηνοθέτης, με τη νέα του δημιουργία (διάρκειας 196 λεπτών) μάγεψε τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «To βραβείο πήγε σ’ έναν σπουδαίο κινηματογραφιστή που κατάφερε να μας εκπλήξει και να μας διασκεδάζει με την σε βάθος αναζήτηση της ψυχής, τοποθετημένη απέναντι στο βλέμμα μας με σπουδαίους κινηματογραφικούς όρους.»
image
Η ταινία πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 01 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Ολύμπιον, στις 22:15. Στις Κινηματογραφικές Αίθουσες αναμένεται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου του 2015 σε διανομή της Amafilms.

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.