Παρά την έκτακτη επικαιρότητα, οι διοργανωτές ενημέρωσαν ότι οι προβολές του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν κανονικά κι έτσι το 5ο Athens Open Air Film Festival, το οποίο σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Ιουνίου, θα συνεχίσει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Τη σκυτάλη των προβολών παίρνει η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Τζον Μ. Σταλ, «Ας την Κρίνει ο Θεός» (Leave Her to Heaven – 1945), με πρωταγωνιστές τον Βίνσεντ Πράις και την κινηματογραφική σταρ της εποχής, Τζιν Τίρνεϊ. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στο Μουσείο Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

image

Ads

Ο Ρίτσαρντ Χάρλαντ (Κόρνελ Γουάιλντ), είναι ένας πετυχημένος συγγραφέας και η Έλεν (Τζιν Τίρνεϊ) γνωρίζονται σ’ ένα τραίνο, στο ταξίδι τους για μια έπαυλη, όπου θα τους φιλοξενήσει ένας κοινός τους φίλος. Ο συγγραφέας δείχνει ενδιαφέρον για την Έλεν, διστάζει όμως να προχωρήσει διότι εκείνη είναι αρραβωνιασμένη μ’ έναν νέο κι ανερχόμενο πολιτικό. Η ίδια η Έλεν όμως «χαλάει» τον αρραβώνα της από τηλεφώνου, κι όταν ο αρραβωνιαστικός της σπεύδει στην έπαυλη για να ζητήσει εξηγήσεις, εκείνη εκπλήσσει τους πάντες δηλώνοντάς τους ότι θα παντρευτεί τον συγγραφέα! Αυτός φυσικά δέχεται…

image

Όταν όμως το ζευγάρι θα επιστρέψει στο «Back of the Moon», το ράντζο του συγγραφέα δίπλα σε μια λίμνη, η Έλεν αργά αλλά μεθοδικά, απομακρύνει αρχικά τους επισκέπτες και στη συνέχεια τους συγγενείς της. Η ζήλεια την έχει κυριεύσει ολοκληρωτικά. Όταν εκδίδεται ένα καινούριο βιβλίο του Ντην, που αυτός το αφιερώνει στην υιοθετημένη αδελφή της Έλεν, τη Ρουθ (Τζιν Κρέιν), η Έλεν σ’ ένα ξέσπασμα ομολογεί τα εγκλήματά της στο σύζυγό της, ο οποίος την εγκαταλείπει. Οι εξελίξεις που θα επακολουθήσουν θα είναι μοιραίες, όσο και τραγικές, για τους ήρωες της ιστορίας μας.

image

Η ταινία «Ας την Κρίνει ο Θεός» (Leave Her to Heaven – 1945), αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς δημιουργίες του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Μ. Σταλ, γνωστός κυρίως για τις νεότερες ταινίες του: «Imitation of Life» του 1934 και «Magnificent Obsession» του 1935.

image

Ωστόσο με το φιλμ «Ας την Κρίνει ο Θεός» – το οποίο προβλήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας το 1947 – θα καταφέρει να αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ θα κερδίσει και το Όσκαρ “Best Cinematography, Color” για τον θρυλικό κινηματογραφιστή Leon Shamroy (ο οποίος στην πλούσια καριέρα του τιμήθηκε με τέσσερα χρυσά αγαλματίδια – The Black Swan (1942), Wilson (1944), Leave Her to Heaven (1945), Cleopatra (1963) – ενώ είχε κερδίσει ακόμα δεκατέσσερις υποψηφιότητες!).

image

Η ταινία θα μείνει στην ιστορία, όχι όμως μόνο λόγω του Leon Shamroy, αλλά κυρίως λόγω της Τζιν Τίρνεϊ. Της ηθοποιού που έχει χαρακτηριστεί δικαίως, ως μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές σταρ, στην ιστορία του Αμερικανικού κινηματογράφου. Και βέβαια, με την ερμηνεία της στην συγκεκριμένη ταινία θα κερδίσει την μοναδική υποψηφιότητα για Όσκαρ – Καλύτερης Ά Γυναικείας Ερμηνείας – της πλούσιας φιλμογραφίας της.

image

Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 21:00
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη

image

«Ας την Κρίνει ο Θεός» (Leave Her to Heaven – 1945)
Σκηνοθεσία: Τζον Μ. Σταλ
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Τίρνεϊ, Κόρνελ Γουάιλντ, Βίνσεντ Πράις, Τζιν Κρέιν
Έτος παραγωγής: 1945
Διάρκεια: 110 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.