Ο καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Άαρον Σόρκιν – βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για το φιλμ «The Social Network» (2010) – πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, με την ταινία: «Molly’s Game» (2017). Έχοντας ένα εξαιρετικό καστ στη διάθεσή του, με την Τζέσικα Τσαστέιν, τον Ίντρις Έλμπα, τον Κέβιν Κόστνερ, και τον Μάικλ Σέρα, ο δημιουργός περιγράφει την πραγματική ιστορία της Μόλι Μπλουμ.

Ads

«Όταν ξεκινώ να γράφω το σενάριο για μία ταινία, είναι λίγο σαν να πηγαίνω σ’ ένα ραντεβού στα τυφλά. Υπάρχει κάτι που με ενδιαφέρει, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς. Στην περίπτωση του «Molly’s Game», στα 5 λεπτά που μεσολάβησαν για να οδηγήσω μέχρι το σπίτι μου, είχα στο μυαλό μου ολόκληρη την ταινία.» – Άαρον Σόρκιν

Molly’s Game
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Άαρον Σόρκιν
Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Ίντρις Έλμπα, Κέβιν Κόστνερ, Μάικλ Σέρα
Φωτογραφία: Σαρλότ Μπρους Κρίστενσεν
Μοντάζ: Άλαν Μπάουμγκαρτεν
Μουσική: Ντάνιελ Πέμπερτον
Κοστούμια: Σουζάν Λιάλ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 140 λεπτά

image

Ads

Η ταινία «Molly’s Game» βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Μόλι Μπλουμ (Τζέσικα Τσαστέιν), μιας νέας χαρισματικής σκιέρ των Ολυμπιακών Αγώνων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό μετά από έναν τραυματισμό. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις σπουδές της στη Νομική, η Μόλι ξεκινά να δουλεύει ως υπεύθυνη ενός χώρου στον οποίο διοργανώνονται παρτίδες πόκερ με υψηλά πονταρίσματα και στις οποίες συμμετέχουν κινηματογραφικοί αστέρες, επιχειρηματίες και διαβόητοι μαφιόζοι.

Για μία λαμπερή δεκαετία, η Μόλι απολαμβάνει την επιτυχία και τα χρήματα, όμως η «τύχη» της τελειώνει όταν το «παιχνίδι» της μπαίνει στο μάτι της ρωσικής μαφίας. Μέσα στη νύχτα, συλλαμβάνεται από 17 πράκτορες του FBI με αυτόματα όπλα και έρχεται αντιμέτωπη με εγκληματικές κατηγορίες. Μοναδικός σύμμαχός της είναι ο δικηγόρος της (Ίντρις Έλμπα), ο οποίος σταδιακά ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κρυμμένα «χαρτιά», απ’ όσα έχει καταφέρει να βγάλει στην επιφάνεια ο κίτρινος Τύπος για την Μόλι Μπλουμ.

image

«Ο Άαρον καταγράφει την απελπισία ανθρώπων που δίνουν την εντύπωση ότι τα έχουν όλα τακτοποιημένα στη ζωή τους.  Η ιστορία δεν είναι για τον πατέρα της Μόλι, ούτε για τους προσωπικούς λόγους που τον έκαναν να πιέσει τα παιδιά του. Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι πετυχημένα. Και ορισμένοι κρίνουμε τα παιδιά μας και «χτίζουμε» τη σχέση μας μαζί τους ανάλογα με το αν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, παρόλο που ξέρουμε ότι ούτε οι επιθυμίες τους, ούτε οι ανάγκες τους ταυτίζονται με τις δικές μας.» – Κέβιν Κόστνερ

Αν και η μνήμη της Μπλουμ τελειώνει με τη σύλληψή της από το FBI το 2014, η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας, ξεκινάει πολύ πριν η Μπλουμ καταλάβει ότι η βασιλεία της θα τελειώσει. Όταν η Μπλουμ διοργάνωνε παιχνίδια στο Plaza Hotel στο Μανχάταν, συναντήθηκε με τον παραγωγό Λεοπόλντο Γκουτ σε ένα πάρτι, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την ιστορία της. Τη γνώρισε στον εκδότη του και η Μπλουμ συμφώνησε μαζί του να εκδοθεί ένα βιβλίο. Όμως η συμφωνία «πάγωσε» μετά τη σύλληψή της.

image

Όταν η δίκη τελείωσε, ο Γκουτ και η Μπλουμ αγόρασαν το βιβλίο και αργότερα ο παραγωγός Μάρκ Γκόρντον πρότεινε στον Άαρον Σόρκιν – που το διάβαζε εκείνη την περίοδο, να το δουλέψουν μαζί ως ταινία. Αρχικά, ο Σόρκιν είχε επιφυλάξεις να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, κυρίως γιατί δεν ήθελε ν’ αποκαλύψει τα ονόματα των επιφανών τζογαδόρων, κάτι που δεν είχε κάνει ούτε η Μπλουμ.

Ωστόσο, μετά από 15 λεπτά συζήτησης μαζί της, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να γράψει το σενάριο της ταινίας, καθώς συνειδητοποίησε ότι τη στιγμή που η ίδια διακινδύνεψε τόσα πολλά και πλήρωσε ένα τόσο υψηλό τίμημα με τη φυλάκισή της, στον ίδιο δεν θα κόστιζε τίποτα.

image

Η κατανόηση του Σόρκιν για τη Μόλι ξεδιπλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και του Τσάρλι. Οι tabloid εφημερίδες την έχουν ανακηρύξει Πριγκίπισσα του Πόκερ και ο Τσάρλι θεωρεί ότι και η ίδια αποζητούσε τη δημοσιότητα αυτή, για το δικό της όφελος. Η προσωπική της διαδρομή, η κρίσιμη σχέση με τον δικηγόρο της και η άρνησή της να προδώσει τους πρώην πελάτες της, είναι η καρδιά της ιστορίας.

image

Ο Άαρον αγαπά τους ήρωες και ανακαλύπτει την ομορφιά των ανθρώπων, σε λεπτομέρειες που δεν βλέπουν όλοι με την πρώτη ματιά. Το «Molly’s Game» είναι μια ταινία για μια ηρωίδα που θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο για τις νέες γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, ο Σόρκιν βρήκε περισσότερα στοιχεία για όλα όσα η Μπλουμ είχε «ξεχάσει» να αναφέρει στο βιβλίο και στη συνέχεια πέρασε σχεδόν ένα χρόνο γράφοντας το σενάριο.

image

Η ταινία περιλαμβάνει υλικό από το βιβλίο, αλλά αφηγείται ταυτόχρονα και μια άλλη ιστορία. Ωστόσο, παρόλο που το «Molly’s Game» είναι βιογραφικό, ο Σόρκιν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στον τρόπο με τον οποία παρουσίασε τους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Το φιλμ μετράει μέχρι στιγμής δύο Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, στις Κατηγορίες Καλύτερου Ά Γυναικείου Ρόλου (Τζέσικα Τσαστέιν) και Καλύτερου Σεναρίου (Άαρον Σόρκιν).

Διαβάστε επίσης:
Τζέσικα Τσάστεϊν: Η ερωτική «Δεσποινίς Τζούλια» συναντά την αδίστακτη «Δεσποινίς Σλόαν»

Η ταινία «Molly’s Game» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Άαρον Σόρκιν, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Tanweer.