Μία από τις καλές ταινίες του επετειακού 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, κάνει την εμφάνιση στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος για τη νέα δημιουργία του Βέλγου σκηνοθέτη Μίκαελ Ρόσκαμ (Michaël R. Roskam), «Η Συγκάλυψη» (The Drop). Ένα φιλμ που θα μείνει στην ιστορία ως η τελευταία ταινία του συμπαθέστατου ηθοποιού Τζέιμς Γκαντολφίνι (The Sopranos – 1999), αλλά που ερμηνευτικά ανήκει στον για ακόμη μία φορά πολύ καλό Τομ Χάρντι (Bronson – 2008), που κλέβει τις εντυπώσεις.

Ads

Ο Μπομπ Σαγκινόφσκι (Τομ Χάρντι – Tom Hardy) είναι ένας μοναχικός μπάρμαν που βρίσκεται άθελα του μπλεγμένος στον νεοϋορκέζικο υπόκοσμο του Μπρούκλιν. Ακολουθώντας τις οδηγίες του καταπιεστικού ιδιοκτήτη του μπαρ και ξαδέλφου του, Μαρβ (Τζέιμς Γκαντολφίνι – James Gandolfini), ο Μπομπ θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ασυνήθιστη περίπτωση ληστείας.
image
Το αποτέλεσμα θα είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή της αστυνομίας η οποία πλέον ερευνά το παρελθόν της γειτονιάς του. Εκεί δηλαδή όπου φίλοι, οικογένεια και εχθροί, δουλεύουν όλοι μαζί και προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν με κάθε κόστος…

Το φιλμ «Η Συγκάλυψη» (The Drop) του Μίκαελ Ρόσκαμ (Η.Π.Α. – 2014), είναι μία μυστηριώδης αστυνομική ταινία δια χειρός Μίκαελ Ρόσκαμ – υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθεσίας με το αριστουργηματικό «Bullhead» (Μοσχαροκεφαλή – 2011). Η «Συγκάλυψη», είναι βασισμένη σε σενάριο του Ντένις Λιχέιν που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει υπέροχες ιστορίες, όπως στις ταινίες: «Mystic River» (2003), «Gone Baby Gone» (2007) και «Shutter Island» (2010).
image
«Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να σκηνοθετήσω μια ταινία την οποία δεν έχω γράψει ο ίδιος. Ένας από τους λόγους που πήρα αυτή την απόφαση, ωστόσο, ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο ευχόμουν να το είχα γράψει εγώ! Γνώριζα ότι είναι η κατάλληλη ιστορία για μένα. Ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο και με φοβερή πλοκή, αλλά και με τη σύνθετη προσέγγιση στους χαρακτήρες που πάντα επιδιώκω.» – Μίκαελ Ρόσκαμ
image
Η ανακάλυψη ενός εγκαταλελειμμένου και κακοποιημένου κουταβιού, οδηγεί έναν μοναχικό μπάρμαν, τον Μπομπ Σαγκινόφσκι (Τομ Χάρντι), έξω από τη μονότονη καθημερινότητά του και απευθείας στο συγκλονιστικό σύμπαν της «Συγκάλυψης», μέσα από ένα καθηλωτικό ταξίδι στην άγνωστη πλευρά του επικίνδυνου Μπρούκλιν.

Ο Μπομπ σερβίρει ποτά στο μπαρ του ξάδελφού του, Μαρβ (Τζέιμς Γκαντολφίνι) και κάθε φορά που τα μεγάλα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος του Μπρούκλιν αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το μέρος για να αποθηκεύσουν προσωρινά το χρήμα που απέκτησαν από τις παράνομες δραστηριότητές τους, εκείνος κάνει τα στραβά μάτια.
image
Η απλή και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις καθημερινότητά του όμως, αναμένεται να αλλάξει άρδην από τη στιγμή που θα ανακαλύψει ένα κακοποιημένο μικρό πιτ μπουλ, παρατημένο σε έναν κάδο απορριμμάτων. Με τη βοήθεια της γειτόνισσάς του, της Νάντια (Νούμι Ραπάς), αποφασίζει να το περιθάλψει, ενώ η κοινή τους αγάπη για το σκυλάκι θα γεννήσει ανάμεσά τους μια απροσδόκητη έλξη.

Ads

Την ίδια στιγμή, μια ληστεία στο μπαρ που δουλεύει, θα φέρει τον Μπομπ αντιμέτωπο με τον αληθινό ιδιοκτήτη του μπαρ, έναν αδίστακτο αρχιμαφιόζο της Τσετσενικής μαφίας. Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, στην εξίσωση προστίθεται κι ο Έρικ Ντιντς (Ματίας Σενέρτς), ο ιδιοκτήτης του σκύλου και πρώην φίλος της Νάντια ο οποίος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανακτήσει και τις δυο χαμένες του “αγάπες” από τον Μπομπ.
image
Έτσι ο σκοτεινός μας ήρωας αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με το πραγματικό και σοκαριστικό πρόσωπο των ανθρώπων που νόμιζε ότι γνώριζε καλά. Ανάμεσα σ’ αυτούς και με τον ίδιο του τον άγνωστο εαυτό, που καλείται πλέον να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει τη «Συγκάλυψη»…

«Ο Μίκαελ κι εγώ συζητήσαμε ώρες ατελείωτες τις θεματικές του φιλμ, ιδιαίτερα όλα όσα είχαν να κάνουν με την Καθολική ιδεολογία και τα θέματα της πνευματικής πίστης. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ομιχλώδες αστικό παραμύθι που κρύβει κάτι μεγάλο στη σκιά του.» – Ντένις Λαχέιν
image
Από τη φαντασία του μετρ ιστοριών εγκλήματος Ντένις Λαχέιν, υπεύθυνου για τα αριστουργηματικά κείμενα των πολυβραβευμένων «Σκοτεινό Ποτάμι» και «Το Νησί των Καταραμένων», η ταινία «Συγκάλυψη» ((The Drop – 2014), αποκτά νόημα και μορφή στα χέρια του ταλαντούχου, υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Μάικλ Ρόσκαμ.

Έχοντας στη διάθεσή του ένα υπέροχο καστ, με τους Τζέιμς Γκαντολφίνι, Τομ Χάρντι, Ματίας Σενέρτς και Νούμι Ραπάς, ο Ρόσκαμ καταφέρνει να μας παραδώσει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ελκυστική δημιουργία. Δυστυχώς το φιλμ αποτελεί παράλληλα και την τελευταία ευκαιρία να θαυμάσουμε τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στην μεγάλη οθόνη…
image
Το φιλμ, είναι ένα σκοτεινό Νεοϋορκέζικο αστυνομικό θρίλερ, με τον εξαιρετικό – για ακόμη μία φόρα –  Τομ Χάρντι (Bronson – 2008), να κλέβει τις εντυπώσεις και να οδηγεί τις εξελίξεις. Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν σενάριο της ταινίας, καταφέρνει να τοποθετήσει αριστοτεχνικά μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης απέναντι σ’ ένα ραγδαία βυθιζόμενο σκηνικό οργανωμένου εγκλήματος. Μία αγάπη που καλείται να αντέξει και να επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες. Ανάμεσα σε εστιατόρια και συνοικιακά μπαρ που προωθούν το ξέπλυμα χρήματος και τη «Συγκάλυψη»…

Βραβευμένος με Writer’s Guild of America, για τη δουλειά του με το HBO, στην τηλεοπτική σειρά «The Wire», αλλά και με αρκετά επεισόδια της σειράς «Broadwalk Empire» στο βιογραφικό του, ο σεναριογράφος Ντένις Λαχέιν, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όταν γράφω ένα σενάριο, ξέρω ότι γράφω για τον σκηνοθέτη, γράφω για τους ηθοποιούς, αλλά δεν γράφω κατευθείαν για τον θεατή. Δεν θα πάρει να διαβάσει το σενάριο ο θεατής… Είναι κάτι σαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια ενός οικοδομήματος. Αφήνω πολύ κενό χώρο ώστε να μπορεί ο σκηνοθέτης να πάρει τις ανάσες του, να το αναλάβει και να προχωρήσει πέρα από το σαφές και ξεκάθαρο που φαίνεται από την πρώτη όψη. Ο Μίκαελ πήρε τη μπάλα και άρχισε να τρέχει! Κι αυτό το καστ είναι απλά εξαιρετικό. Ναι μεν το σενάριο είναι δικό μου, αλλά η ταινία είναι ξεκάθαρα δική τους.»
image
Η ταινία «Η Συγκάλυψη» (The Drop) του Μίκαελ Ρόσκαμ (Η.Π.Α. – 2014), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 5 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Λίγες ημέρες αργότερα – και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου – η ταινία πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα, στο πλαίσιο του επετειακού 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, το φιλμ προβάλλεται πλέον κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Odeon.

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 106 λεπτά | Σκηνοθεσία: Michaël R. Roskam | Σενάριο: Dennis Lehane | Παίζουν: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini