Ο Ντέιβιντ Μακένζι, μετά το εξαιρετικό δράμα φυλακών που κυκλοφόρησε το 2013, «Γροθιές στους Τοίχους» (Starred Up), με πρωταγωνιστή τον ανερχόμενο Τζακ Ο’ Κόνελ, επιστρέφει δριμύτερος, με τη νέα του δημιουργία: «Πάση Θυσία» (Hell or High Water – 2016). Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης από την Σκωτία, παρουσιάζει μια σύγχρονη, δραματική περιπέτεια, με χώρο δράσης το Δυτικό Τέξας και με πρωταγωνιστές τους Τζέφ Μπρίτζες, Κρις Πάιν και Μπεν Φόστερ. Η ταινία απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και τέσσερις στα Όσκαρ.

Ads

«Για μένα, αυτό που κάνει αυτήν την ταινία τόσο συναρπαστική είναι ότι θέτει προβληματισμούς για θέματα της σύγχρονης αμερικανικής ζωής: τη φυλή, τα όπλα, τις καταχρήσεις των τραπεζών, την απώλεια της παλιάς Δύσης και των αξιών της, τη διάσπαση των οικογενειών και της κοινωνίας, την ανάγκη των Αμερικάνων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ως αουτσάιντερ, το αισθάνθηκα προνόμιο να έχω την ευκαιρία να αιχμαλωτίσω ένα στιγμιότυπο του αμερικανικού έθνους κοντά στην προεκλογική περίοδο. Προσπάθησα πολύ να κάνω μια ταινία που είναι όσο το δυνατόν πιο Αμερικάνικη και αισθάνθηκα υποχρεωμένος να δείξω σεβασμό προς αυτή τη χώρα.» – Ντέιβιντ Μακένζι

image

Πάση Θυσία / Hell or High Water
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι

Σενάριο: Τέιλορ Σέρινταν
Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Τζεφ Μπρίτζες, Μπεν Φόστερ, Τζιλ Μπίρμπιγχαμ, Ντέιλ Ντίκι, Κέιτι Μίξον
Φωτογραφία: Τζάιλς Νάτγκενς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τομ Ντάφιλντ, Στιβ Κούπερ
Μοντάζ: Τζέικ Ρόμπερτς
Μουσική: Νικ Κέιβ, Γουόρεν Έλις
Κοστούμια: Μαλγκόσια Τουρκάνσκα
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2016
Διάρκεια: 102 λεπτά

Ads

image

Σε μια ιστορία για τη σύγκρουση της Παλαιάς με τη Νέα Δύση, δυο αδέλφια, ο Τόμπι (Κρις Πάιν), ένας συνηθισμένος, διαζευγμένος πατέρας που προσπαθεί να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για το γιο του και ο Τάνερ (Μπεν Φόστερ), ένας ευέξαπτος, πρώην κατάδικος θα συνεργαστούν, για να ληστέψουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας που έχει κάνει κατάσχεση στην οικογενειακή τους περιουσία.

Οι ένοπλες ληστείες είναι η τελευταία τους ελπίδα, να πάρουν πίσω το μέλλον που – δυνάμεις πέρα από τον έλεγχό τους – τους πήραν κάτω από τα πόδια τους. Η εκδίκηση φαίνεται δική τους μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν στο στόχαστρο ενός αμείλικτου, αθυρόστομου Τεξανού Ranger (Τζεφ Μπρίτζες) που ψάχνει για έναν τελευταίο θρίαμβο, την παραμονή της συνταξιοδότησης του.

image

Καθώς τα δυο αδέλφια σχεδιάζουν μια τελευταία ληστεία που θα ολοκληρώσει το σχέδιο τους, τα πάντα θα κορυφωθούν σε μια τελική αναμέτρηση, ανάμεσα στον τελευταίο έντιμο άνθρωπο του νόμου και τα δυο αδέρφια, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, πλην της οικογένειας τους.

«Ο δρόμος του είναι δύσκολος. Είναι χωρισμένος και έχει να δει πάνω από χρόνο τα δύο του παιδιά. Καθώς είχε αναλάβει τη φροντίδα της μητέρας του – που στο μεταξύ πέθανε – δεν μπορούσε να πληρώνει διατροφή για τα παιδιά του, ενώ ταυτόχρονα είχε πάρει δάνειο από την τράπεζα, έχοντας υποθηκεύσει τη γη του. Ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω το σπίτι του – και να αφήσει κάποια κληρονομιά στα παιδιά του – είναι να ληστέψει την ίδια την τράπεζα που τον έχει καταστρέψει. Το κάνει αυτό για να προστατεύσει την οικογένειά του.» – Κρις Πάιν

image

Η ταινία «Hell Or High Water» είναι μια σύγχρονη, δραματική περιπέτεια, με χώρο δράσης το Δυτικό Τέξας, όπου οι διαφορές μεταξύ εντίμων και παρανόμων έχουν θολώσει πέρα από κάθε δυνατότητα αναγνώρισης. Το φιλμ ανακατασκευάζει τα γουέστερν, προσθέτοντας στο μείγμα ηθικά διλήμματα, καυστικό χιούμορ και σκιαγραφώντας εκ νέου την άγρια Δύση, τοποθετώντας τις άλλοτε «καλές» τράπεζες, στον ρόλο του κακοποιού.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τζέφ Μπρίτζες («Crazy Heart», «True Grit»), ο Κρις Πάιν («Star Trek», «Into The Woods»), ο Μπεν Φόστερ («3:10 To Yuma», «The Messenger») και ο Γκιλ Μπίρμιγχαμ («The Lone Ranger», «Twilight»). Η σκηνοθεσία είναι του Ντέιβιντ Μακένζι («Hallam Foe», «Young Adam», «Starred Up»), σε σενάριο του Τέιλορ Σέρινταν («Sicario»).

image

«Τα  βαθύτερα κίνητρα των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων είναι πολύπλοκα. Δεν είσαι ποτέ σίγουρος ποιοι είναι οι κακοί, οι καλοί, ή ποιανού το μέρος πρέπει να πάρεις. Όλοι έχουμε την τάση να κρίνουμε τα κίνητρα των άλλων στη ζωή, αλλά σε αυτή την ιστορία, το κεντρικό θέμα δεν είναι το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος. Και ίσως κάθε χαρακτήρας, ξεχωριστά,έχει ένα κομμάτι από τα δύο αυτά στοιχεία, γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον.» – Τζέφ Μπρίτζες

Το «Πάση Θυσία», αποτελεί την 9η κινηματογραφική ταινία του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Μακένζι, γνωστού για την ικανότητά του να αναμειγνύει διαφορετικά είδη, δημιουργώντας ταινίες που πάνε κόντρα στις αρχικές προσδοκίες. Στο παρελθόν μας έχεις δώσει ενδιαφέροντα δείγματα γραφής μέσα από ταινίες όπως το «Young Adam» του 2003 και το «Hallam Foe» του 2007, αλλά και το «Γροθιές στους Τοίχους» (Starred Up – 2013), που προαναφέραμε.

image

Η νέα του δημιουργία, είναι μία ταινία – ωδή στην αδελφοσύνη και τους οικογενειακούς δεσμούς, μια ελεγεία στα χαμένα όνειρα, ένα πορτρέτο των μικρών πόλεων που χάνονται και μία σχολαστική μελέτη για το πώς οι άνθρωποι αυτοπαγιδεύονται θέλοντας να φανούν αντάξιοι της εικόνας που έχουν σχηματίσει οι άλλοι για λογαριασμό τους. Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, ακόμη και στις απομακρυσμένες πολιτείες της Αμερικής, η ταινία θέτει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την κληρονομιά και τον προσωπικό θρύλο που λαχταρούν ν’ αφήσουν πίσω τους οι άνθρωποι.

Το σκοτεινό χιούμορ της ταινίας, οι απελπισμένοι χαρακτήρες και τα επίκαιρα ζητήματα που θίγει ενσαρκώνονται από τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, των δύο αντρικών ζευγαριών, που μένουν πιστοί ο ένας στον άλλο, μέχρι το τέλος. Ο Κρις Πάιν και ο Μπεν Φόστερ ενσαρκώνουν το γιν-γιανγκ, τα δύο αδέλφια που παρά το γεγονός ότι έχουν τραβήξει ξεχωριστά μονοπάτια στη ζωή τους, ξανασμίγουν για να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

image

Απέναντι τους θα βρουν όμως τον Τζεφ Μπρίτζες και τον Τζιλ Μπέρμιγχαμ, στους ρόλους δύο Τεξανών rangers, δύο παράταιρων συναδέρφων, των οποίων οι φυλετικές διαφορές, δεν καταφέρνουν να σαμποτάρουν το βαθύ, ανθρώπινο, συναισθηματικό τους δεσμό. Είναι ταυτόχρονα γουέστερν, κωμωδία, ταινία ληστείας, road movie.

O Μακένζι συνεργάστηκε με μια ομάδα που περιλαμβάνει σταθερούς συνεργάτες του, όπως τον κινηματογραφιστή Νάτγκενς (Water, Hallam Foe), τον σχεδιαστή παραγωγής Τομ Ντάφιλντ (Broken City, Lone Survivior), τη σχεδιάστρια κοστουμιών Μαλγόζια Τουρζάνσκα (Ain’t Them Bodies Saints). Ενώ διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, είναι ο Τζιλ Νάτγκενς, που επίσης έχει καταγωγή από τη Σκοτία. Ο Νάτγκενς και ο Ντάφιλντ, επέλεξαν να αξιοποιήσουν δύο ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και κλασικό σινεμασκόπ για να δημιουργήσουν μία αισθητική που να είναι ταυτόχρονα σύγχρονη, αλλά και ρετρό.

image

Το φιλμ είχε Επίσημη Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», στο Φεστιβάλ Καννών του 2016, ενώ απέσπασε και τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας – Δράμα, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου (Τζέφ Μπρίτζες) και τέσσερις στα Όσκαρ: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου (Τζέφ Μπρίτζες), Καλύτερου Σεναρίου και Best Achievement in Film Editing.

Διαβάστε επίσης:
Επιβιώνοντας στον εχθρικό κόσμο της φυλακής με «Γροθιές στους Τοίχους» του Ντέιβιντ Μακένζι