Ο Πάμπλο Λαρέν σε μία ιδιαίτερη βιογραφική ταινία παρουσιάζει τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963. Η Νάταλι Πόρτμαν προσφέρει μία αξιόλογη ερμηνεία ως Τζάκι Κένεντι, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την θλίψη αλλά και την τραγωδία που βίωσε. Η ταινία «Τζάκι» του Χιλιανού σκηνοθέτη, προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

«Ήταν κομψή, επιθυμητή και εκλεπτυσμένη. Ήταν μια από τις πιο φωτογραφισμένες γυναίκες του 20ου αιώνα. Κι όμως, ξέρουμε πολύ λίγα για αυτήν. Ήταν αδιαπέραστη και μυστηριώδης, μπορεί και η πιο άγνωστη γνωστή γυναίκα της μοντέρνας εποχής. Θέλω να πιστεύω ότι ποτέ δεν θα είμαστε σίγουροι για αυτήν. Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς μύριζε ή πώς έλαμπαν τα μάτια της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι έρευνα. Και να συνθέσουμε μια ταινία από θραύσματα. Κομμάτια μνήμης. Μέρη, ιδέες, εικόνες και ανθρώπους.» – Πάμπλο Λαρέν

image

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Τζάκι (Νάταλι Πόρτμαν) ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Ο κόσμος της και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της, μια εβδομάδα μετά καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα.

Ads

Πλέον, καλείται να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει την κηδεία του άντρα της. Η Τζάκι συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία.

image

Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο αξιόλογος Χιλιανός δημιουργός Πάμπλο Λαραΐν, ο οποίος μας έχει χαρίσει στον παρελθόν δημιουργίες όπως: «No», «Η Μυστική Λέσχη» και «Neruda». Η συγκεκριμένη ταινία όμως σηματοδοτεί την πρώτη αγγλόφωνη προσπάθειά του.

Η ταινία «Τζάκι», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2016, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, το οποίο υπογράφει ο Νόα Όπενχαϊμ.

image

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι βρίσκεται στη θέση του παραγωγού, ενώ τον ρόλο του Ρόμπερτ Κένεντι ερμηνεύει ο Πίτερ Σάρσγκααρντ. Πρόκειται για μία τεχνικά άψογη βιογραφία από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, με την Νάταλι Πόρτμαν σε μία αξιόλογη ερμηνεία. Ωστόσο το ερώτημα που αναδύεται επίμονα μέσα από το φιλμ είναι γιατί ο δημιουργός επέλεξε την υποκειμενική οπτική γωνία της Τζάκι Κένεντι, για να διηγηθεί μία ιστορία που σημάδεψε για πάντα την σύγχρονη αμερικανική ιστορία και κοινωνία.

image

«Ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, γιατί όλοι γνωρίζουν πώς ήταν, πώς μιλούσε, τις κινήσεις της. Όλοι κάτι ξέρουν γι’ αυτήν. Δεν είχα καταπιαστεί στο παρελθόν με έναν αντίστοιχο ρόλο. Ήθελα να βγάλω κάτι, που θα πρόσεχε ο κόσμος και θα πίστευε ότι αυτή είναι η Τζάκι.» – Νάταλι Πόρτμαν

Η ταινία «Τζάκι / Jackie» του Πάμπλο Λαρέν, προβάλλεται σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την παρουσίαση της, θα παραμείνει διαθέσιμη για 7 ημέρες στην δωρεάν ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης:

image

Τζάκι / Jackie
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέν / Pablo Larrain
Σενάριο: Νόα Όπενχαϊμ / Noah Oppenheim
Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Γκρέτα Γκέργουικ, Μπίλι Γκρούντουπ, Τζον Χαρτ, Μαξ Κασέλα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Stephane Fontaine
Κοστούμια: Madeleine Fontaine
Μουσική: Mica Levi
Μοντάζ: Sebastian Sepulveda
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Χιλή, Γαλλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 100 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Τρίτη 12 Μαΐου στις 21:30 στην ΕΡΤ2