Η θρυλική «Τσάιναταουν», αποτελεί μία από τις κλασικές ταινίες του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι. Έλαβε έντεκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ, έχοντας ως πρωταγωνιστές το εντυπωσιακό υποκριτικό δίδυμο των Τζακ Νίκολσον και Φέι Ντάναγουεϊ. Το φιλμ κυκλοφορεί σε επανέκδοση, δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη και καθώς εξελίσσεται με φόντο την εκμετάλλευση του δικτύου παροχής νερού, είναι και επίκαιρη.

Ads

Ο Τζέικ Γκίτις (Τζακ Νίκολσον), ιδιωτικός ντετέκτιβ με ειδίκευση στις υποθέσεις μοιχείας, προσλαμβάνεται από μία γυναίκα που του συστήνεται ως Έβελυν Μόλρεϊ (Ντάιαν Λαντ), για να παρακολουθήσει τον σύζυγο της, Χόλις (Ντάρελ Ζβέρλινγκ). Ο Χόλις, είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του συστήματος ύδρευσης της πόλης και η γυναίκα του έχει υποψίες ότι διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις.

image

Ο Γκίτις τον ακολουθεί και διαπιστώνει ότι όντως την απατά με μια νεαρή κοπέλα. Η υπόθεση όμως περιπλέκεται όταν ανακαλύπτει ότι έχει προσληφθεί από άλλη γυναίκα, καθώς όταν επιστρέφει στο γραφείο του μετά την έρευνά του συναντά την πραγματική Έβελυν Μόλρεϊ που τον διαβεβαιώνει ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να μάθει για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του άνδρα της.

Ads

image

Όταν αργότερα ο κύριος Μόλρεϊ βρίσκεται νεκρός, ο Τζέικ διαπιστώνει ότι έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση συνωμοσίας που σχετίζεται με το σύστημα παροχής νερού στην πόλη του Λος Άντζελες. Συνεχίζοντας την έρευνα ο Τζακ ανακαλύπτει στοιχεία που τον οδηγούν στον πατέρα της Έβελυν, Νόα Κρος (Τζον Χιούστον) και πρώην επαγγελματικό συνέταιρο του Χόλις.

image

Η ταινία «Τσάιναταουν έλαβε έντεκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας τελικά μόνο το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Έλαβε επίσης επτά Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας σε τέσσερις Κατηγορίες: Καλύτερη Δραματική Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε δραματική ταινία για τον υπέροχο, Τζακ Νίκολσον και Καλύτερου Σεναρίου.

image

Στην συγκεκριμένη ταινία του 1974, ο Πολάνσκι έχει στη διάθεση του ένα εντυπωσιακό καστ (εμφανίζεται κι ο ίδιος σ’ έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο), με τους: Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ, Ντάιαν Λαντ και Τζον Χιούστον. Η υπόθεσή του φιλμ διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’30, την περίοδο του πόλεμου για το νερό στην Νότια Καλιφόρνια.

image

Η «Τσάιναταουν», αποτελεί μία ταινία με έντονα τα στοιχεία του φιλμ νουάρ, αλλά και του ψυχολογικού δράματος. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει στην 21η θέση με τις καλύτερες όλων των εποχών και στην 2η θέση, στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου όλων των εποχών.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι δεκαέξι χρόνια μετά, ο Τζακ Νίκολσον σκηνοθέτησε τη συνέχεια της ταινίας, με τίτλο «Οι Δύο Τζέικ» (The Two Jakes – 1990), με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Φέι Ντάναγουεϊ και με σεναριογράφο επίσης τον Ρόμπερτ Τάουνι, χωρίς όμως να έχει το φιλμ ανάλογη επιτυχία.

image

Η ταινία αποτελεί το τελευταίο σκηνοθετικό εγχείρημα του Ρόμαν Πολάνσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη το 1977 για να αποφύγει τις κυρώσεις, σχετικά με τις κατηγορίες που τον βάραιναν για κακοποίηση και βιασμό ανήλικης.

Ωστόσο το 1991 η ταινία «Τσάιναταουν / Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι, επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

image

Ο Ρόμαν Πολάνσκι / Roman Polanski γεννήθηκε στο Παρίσι από Πολωνούς γονείς στις 18 Αυγούστου του 1933. Ενώ ήταν σε ηλικία 3 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Κρακοβία. Το 1941 ο πατέρας του εξορίστηκε σε στρατόπεδο εργασίας στην Αυστρία και η μητέρα του στο Άουσβιτς απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επέστρεψε στην Πολωνία αποφασισμένος να κάνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

image

Επρόκειτο για το «Μαχαίρι στο Νερό» του 1962, μια τεράστια εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στην πλούσια φιλμογραφία του, ο Πολάνσκι έχει τιμηθεί με ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για τον εξαιρετικό «Πιανίστα» του 2002, ενώ για την ταινία «Τσάιναταουν», τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Διαβάστε Επίσης:

Τσάιναταουν / Chinatown
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι
Σενάριο: Ρόμπερτ Τάουνι
Πρωταγωνιστές: Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ, Τζον Χιούστον
Μουσική: Τζέρι Γκόλντσμιθ
Φωτογραφία: Τζον Α. Αλόνζο
Μοντάζ: Sam O’Steen
Έτος Παραγωγής: 1974
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 131 λεπτά