Το 2017 υπήρξε μία όμορφη κινηματογραφική χρονιά με πολλές και αξιόλογες δημιουργίες. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιχειρούμε σταδιακά μία ανασκόπηση στο Σινεμά μέσα από τις σημαντικότερες δημιουργίες, οι οποίες έλαβαν επίσημα διανομή και προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μετά τις δέκα (10) καλύτερες ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, τη σκυτάλη παίρνουν πέντε (5) αγαπημένα animations που αξίζει να θυμόμαστε.

Ads

«Εγώ, ο Απαισιότατος 3» (Despicable Me 3 – 2017) των Κάιλ Μπαλντά, Πιέρ Κοφέν και Ερίκ Γκιγιόν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 31 Αυγούστου

Ο Γκρου επανέρχεται σε άλλη μια ξεκαρδιστική περιπέτεια. Εκεί που σχεδίαζε να κλέψει το φεγγάρι και να γίνει επιτέλους ένας πρωτοκλασάτος «κακός», υιοθέτησε τρία μικρά κοριτσάκια, παντρεύτηκε την πράκτορα της Αντιτρομοκρατικής Λούσι και έπιασε κι εκείνος δουλειά στην Αντιτρομοκρατική. Τώρα όμως που έχει να αντιμετωπίσει τον Μπαλτάζαρ Μπρατ, ένα εμμονικό πρώην παιδί θαύμα της δεκαετίας του ’80 που έχει εξελιχθεί σε παρανοϊκό κακοποιό. Ο Γκρου τα βρίσκει σκούρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά μαθαίνει πως έχει ένα δίδυμο αδερφό, τον Ντρου, που είναι όλα όσα ο Γκρου δεν είναι: όμορφος, πλούσιος, με μακριά, ξανθά μαλλιά και «επαγγελματίας» κακοποιός!


;

«Πάντινγκτον 2» (Paddington 2 – 2017) του Πολ Κινγκ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30 Νοεμβρίου

image

Ads

Ο Πάντινγκτον, επιστρέφει και ζει πλέον ευτυχισμένος με την καινούρια του οικογένεια, τους Μπράουν, στο Ουίνζντορ Γκάρντενς. Κι ενώ ψάχνει να βρει το τέλειο δώρο για την θεία του τη Λούση, που κλείνει τα 100 της χρόνια, ο Πάντινγκτον εντοπίζει ένα μοναδικό pop-up βιβλίο στην αντικερί του κ. Γκρούμπεν. Όταν όμως το βιβλίο εξαφανίζεται, ο Πάντινγκτον και οι Μπράουν ξεκινάνε ένα περιπετειώδες ταξίδι προκειμένου να λύσουν το μυστήριο. Ηθοποιοί: Χιου Γκραντ, Χιου Μπόνεβιλ , Μπεν Γουίσο, Μπρένταν Γκλίσον, Σάλι Χόκινς, Τζούλι Ουόλτερς.


;

«Εγώ, o Κολοκυθάκης» (My Life as a Zucchini / Ma vie de Courgette – 2016) του Κλωντ Μπαράς (Ελβετία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου (φωτογραφία άρθρου)

Ο Κολοκυθάκης είναι εννιά χρονών και ζει με την αλκοολική μητέρα του, η οποία ξαφνικά σκοτώνεται σε ένα δυστύχημα. Τον στέλνουν σε ορφανοτροφείο και ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνημα, καταφέρνει σταδιακά να προσαρμοστεί. Τα πράγματα καλυτερεύουν, όταν καταφτάνει ένα κορίτσι, η Καμίγ. Στο πλευρό του έχει τον αστυνόμο Ρειμόν, ο οποίος θα κάνει τα πάντα ώστε ο μικρός να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Πρόκειται για μια τρυφερή και ταυτόχρονα αυθεντική δημιουργία. Ένα εξαιρετικό animation, με φόντο την αθωότητα και την προσαρμοστικότητα των παιδιών. Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Animation, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και μία από τις εννέα (9) δημιουργίες που διεκδίκησαν μία θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, εκπροσωπώντας την Ελβετία.

«Coco: Το Γεύμα του Δάντη – Μία σύντομη ιστορία» (Coco – 2017) των Λι Άνκριτς και Άντριαν Μολίνα (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Δεκεμβρίου

Παρά τη μυστηριώδη οικογενειακή απαγόρευση της μουσικής – η οποία κρατάει ολόκληρες γενιές – ο Miguel ονειρεύεται να γίνει ένας επιδέξιος μουσικός σαν το είδωλό του, τον Ernesto de la Cruz. Μετά από μερικά αλλόκοτα γεγονότα, και λαχταρώντας να αποδείξει το ταλέντο του, ο Miguel θα βρεθεί στην εκθαμβωτική και πολύχρωμη Χώρα τον Προγόνων. Στην πορεία θα συναντήσει τον Hector, έναν γοητευτικό απατεώνα και μαζί θα κάνουν ένα απίθανο ταξίδι, προσπαθώντας να ανακαλύψουν την αλήθεια της οικογενειακής ιστορίας του Miguel.

Το «Coco» είναι η νέα ταινία της Disney και της Pixar σε σκηνοθεσία του Lee Unkrich («Toy Story 3») και του Adrian Molina (story artist στο «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου») και σε παραγωγή της Darla K. Anderson («Toy Story 3»).

«Στην Κορυφή του Κόσμου» (Tout en haut du monde / Long Way North (2015) του Ρεμί Σαγιέ (Γαλλία, Δανία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Μαΐου

image

Η Σάσα, μία νεαρή αριστοκράτισσα που μεγαλώνει στη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, ονειρεύεται τον Μεγάλο Βορρά και αγωνιά για την τύχη του παππού της, του Ολουκίν. Ένας διάσημος επιστήμονας και εξερευνητής της Αρκτικής, που ακόμα όμως δεν έχει επιστρέψει από την τελευταία εκστρατεία του για την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου. Ο Ολουκίν έχει περάσει το πάθος του για εξερεύνηση και στη μικρή Σάσα, αλλά οι γονείς της, οι οποίοι έχουν ήδη δρομολογήσει τον γάμο της κόρης τους, δεν το εγκρίνουν. Έτσι, η Σάσα επαναστατεί και πάει ενάντια στο πεπρωμένο που της έχουν ορίσει, φεύγει από το σπίτι και αποφασίζει να πάει να βρει τον παππού της στο μακρύ δρόμο για το Βορρά.

Το κινούμενο σχέδιο «Στην Κορυφή του Κόσμου» έρχεται να αποδείξει ότι το 2D animation και η κλασσική περιπέτεια μπορούν ακόμα να συγκινήσουν με τη μοναδικότητά τους. Σε σκηνοθεσία του Ρεμί Σαγιέ και σε συμπαραγωγή του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα και υποψήφιου για Όσκαρ, Ron Dyens, η ταινία ακολουθεί πιστά τις συμβάσεις της κλασσικής αφήγησης και λειτουργεί σ’ ένα απλό αλλά απόλυτα λεπτομερειακό σχεδιασμό των χαρακτήρων του, τοποθετώντας στο επίκεντρο, την ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τη θνητή του φύση και να κυνηγήσει το άγνωστο. Ένα μαγευτικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους.