Δεκατέσσερις ταινίες συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος (Χρυσός Αλέξανδρος).

Ads

Η διοργάνωση ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου και την απονομή θα ακολουθήσει η προβολή της ταινία λήξης. Πρόκειται για την απολαυστική κωμωδία της Σάλι Πότερ: «Το Πάρτι» (The Party – 2017).

«Το ρίζωμα είναι η σημαντικότερη, αλλά και η πιο παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής.» – Σιμόν Βέιλ (1909 – 1943)

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρότεινε φέτος έναν ανατρεπτικό τρόπο να προσεγγίσουμε το σινεμά και επιλέγει τις δεκατέσσερις (14) ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος με πυξίδα ένα από τα πιο  εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα: «Το ρίζωμα» της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ, από τις πιο ανήσυχες φωνές της παγκόσμιας διανόησης.

Ads

Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς (ΗΠΑ)

image

Μια ταινία-αφιέρωση στον Χάρι Ντιν Στάντον. Στην τελευταία του κινηματογραφική υπόκλιση υποδύεται τον 90χρονο Λάκι, ρόλο-αναφορά στους ήρωες των Παρίσι, Τέξας, Straight Story και Ατίθασης Καρδιάς. Με τον Ντέιβιντ Λιντς σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο ηθοποιός Χάρι Ντιν Στάντον

Εκείνες οι μακρυμαλλούσες νύχτες / Those Long Haired Nights του Τζεράρντο Καλάγκι (Φιλιππίνες) – Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα

image

Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας, στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια της Μανίλα, εκεί που συναντιούνται  τα όνειρα τριών διεμφυλικών γυναικών.

Για την οικογένεια / Closeness του Καντεμίρ Μπαλάγκοβ (Ρωσία)

Ο σκηνοθέτης, μαθητής του Αλεξάντερ Σοκούροφ, παραδίδει ένα ανατριχιαστικό ντεμπούτο βασισμένο σε πραγματική ιστορία: την απαγωγή ενός ζευγαριού στον Βόρειο Καύκασο. Βραβείο Fipresci στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Εξοχικές κατοικίες / The Garden της Σόνια Μαρία Κρούνερ (Γερμανία)

image

Πατρίδα δεν είναι απλώς η παιδική ηλικία, αλλά και ένας τόπος όπου έχει πάντα ήλιο. Το καλοκαίρι μιας οικογένειας αστών στη Γερμανία τη δεκαετία του ’70 περνά μέσα από μυρωδιές, χρώματα, σώματα και ήχους.

Φορτίο / Cargo του Ζιλ Κουλιέρ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία)

Ένας άνδρας πέφτει από το αλιευτικό του σκάφος στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας και βυθίζεται σε κώμα, αφήνοντας τους τρεις γιους του αντιμέτωπους με το χάος και την απόγνωση.

Καθοδήγηση Ζωής / Life Guidance της Ρουθ Μάντερ (Αυστρία)

image

Σε μια δυστοπική κοινωνία, μια εταιρεία με το όνομα «Καθοδήγηση Ζωής» αναλαμβάνει να «διορθώσει» τη συμπεριφορά όσων μελών της μεσαίας τάξης δεν είναι αρκετά «λειτουργικά». Μια σκοτεινή οργουελική αλληγορία.

Winter Brothers του Χλίνουρ Πάλμασον (Δανία, Ισλανδία)

Σε μια πιο άγνωστη πλευρά της Δανίας, δυο αδέρφια ζουν στην ανέχεια. Για να επιβιώσουν δε διστάζουν να παρανομήσουν, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η έκρηξη ανάμεσά τους δεν θα αργήσει, όταν μια γυναίκα γίνεται η πέτρα του σκανδάλου.

Κοράκια  / Ravens του Γιενς Ασούρ (Σουηδία)

Ο διάσημος φωτογράφος Γενς Ασσούρ, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο επίμονος αγρότης Άγκνε ονειρεύεται πως ο γιος του θα αναλάβει μια μέρα την οικογενειακή φάρμα, ενώ προσπαθεί ταυτόχρονα να σώσει την περιουσία του από την επέλαση του «εκσυγχρονισμού».

Η άμυνα του δράκου / The Dragon’s Defense της Νατάλια Σάντα (Κολομβία)

image

Τρεις ηλικιωμένοι φίλοι, δεινοί σκακιστές, αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στρατηγικής σημασίας στη ζωή τους. Η ώριμη ανδρική ψυχή αποτυπωμένη με τη φρέσκια ματιά μιας νεαρής σκηνοθέτιδας.

Ούτε όνομα, ούτε υπογραφή / No Date No Signature του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (Ιράν)

Ένας ιατροδικαστής χτυπά με το αυτοκίνητό του ένα 8χρονο αγόρι και το τραυματίζει ελαφρά. Όμως την επόμενη μέρα το αγόρι βρίσκεται νεκρό. Πρόκειται για δηλητηρίαση -όπως δείχνει η πρώτη γνωμάτευση- ή φταίει ο ίδιος για το τραγικό συμβάν;

Κτήνος του Μάικλ Πιρς (Ηνωμένο Βασίλειο)

Μια νεαρή γυναίκα ερωτεύεται παράφορα έναν μυστηριώδη ξένο. Όταν μια σειρά από ύποπτους φόνους δείχνουν εκείνον ως ένοχο, η κοπέλα θα τον υπερασπιστεί με κάθε κόστος.

Ο Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου (Ελλάδα)

image

Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.

Μετά το εξαιρετικό σκηνοθετικό της ντεμπούτο με το φιλμ, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η Ελίνα Ψύκου, επιστρέφει δυναμικά με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας της και μας διηγείται ένα σκοτεινό αλλά και τρυφερό παραμύθι ενηλικίωσης, που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον ρεαλισμό και το όνειρο. Ελληνική Διανομή: One from the Heart.

Διαβάστε επίσης:
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και η υπαρξιακή κρίση ενός δημοσιογράφου
Συνέντευξη – Η Ελίνα Ψύκου αποδικοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο

The Ox του Γιώργου Νικόπουλου (Ελλάδα)

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός φανταστικού τόπου περνάνε μια σκληρή δοκιμασία: Καλούνται να μετατρέψουν τη γη τους σε «χρυσό βασίλειο» ρίχνοντας ένα μαγικό λίπασμα στα σπαρτά τους. Όντας υποδουλωμένοι, δεν μπορούν παρά να υποταχθούν στις εντολές της εξουσίας. Ένα άφοβο κορίτσι όμως δείχνει πως η ανατροπή είναι κοντά…

Η επιφάνεια των πραγμάτων της Νάνσυ Μπινιαδάκη (Γερμανία, Ελλάδα)

image

Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην Αθήνα για τον Ερρινυό, το αρχαίο υπόγειο ποτάμι, που κανείς ποτέ δεν έχει δει, αλλά κάποτε μέσα στη δεκαετία του ΄80, εμφανίστηκε και παρέσυρε μαζί του ένα κορίτσι. Σήμερα μια νεαρή ανθρωπολόγος ερευνά τον μύθο και εντοπίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το κορίτσι. Είναι οι τρεις καλύτερές της φίλες και μια καθηγήτριά τους ιστορικός. Μέσα από αποσπάσματα επιστολών, ηχογραφήσεων και συνεντεύξεων, αυτές οι γυναίκες αφηγούνται την τραγική ιστορία που συνέβη πριν από 30 χρόνια και σημάδεψε τις ζωές τους καθώς και τη συλλογική μνήμη της πόλης.

Ταινία Λήξης

image

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου με την απολαυστική κωμωδία «Το Πάρτι» (The Party – 2017) της Σάλι Πότερ με all-star καστ (Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Κ. Μέρφι, Τ. Σπολ, κ.ά.) Μια κωμωδία με το περιτύλιγμα της τραγωδίας, στην οποία μια επετειακή μάζωξη φίλων παίρνει βίαια τροπή όταν αυτοί βρίσκονται υπό πίεση, σε περιορισμένο περιβάλλον.

Μια «γυμνή» ταινία που μετατρέπει τους περιορισμούς του χώρου και του «πραγματικού χρόνου» σε αρετές, ένα επίτευγμα κινηματογράφησης και υποκριτικής που δεν μας επιτρέπει να κρυφτούμε πουθενά, αλλά μας ανταμείβει με τη θεραπευτική δύναμη του γλυκόπικρου γέλιου, σε στιγμές που τα παγκόσμια γεγονότα μας φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Ελληνική Διανομή:
Feelgood Entertainment.

58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή.

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Τα Highlights του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Έντεκα αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Εικονικής Πραγματικότητας

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 2, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.